Топовско месо: Како су САД пред Кијев поставиле ултиматум – победа или смрт

0
кијев

Зеленски и Бајден (Фотографија © Гетти Имагес / Древ Ангерер)

Дошао је сат икс за Зеленског

Ако Кијев не покаже успех, онда су му дани одбројани, пише Вашингтон Пост готово отворено. Као што знате, платформу овог медија користе америчке елите. Чини се да се Владимиру Зеленском шаље недвосмислен сигнал да више нема времена, истражује Лифе.ру.

Чланак са гласним насловом „САД су упозориле Украјину да ће се суочити са одлучујућим моментом у рату“ инсистира на коначном притиску за Кијев.

„ Званичници Бајдена верују да ће овог пролећа доћи критичан тренутак када се очекује да Русија покрене офанзиву, а Украјина контраофанзиву у покушају да поврати изгубљене територије“, рекао је високи званичник Беле куће, а преноси ВП, објашњавајући то доласком републиканци у Конгресу Америчко финансирање Украјине биће смањено.

Истовремено, други обећао 10 милијарди долара за директну буџетску помоћ Кијеву и велики пакет војних залиха неће спасити ситуацију. Како се ближи прва годишњица, Бела кућа страхује да ће доток оружја у Украјину у земљама НАТО-а почети да престаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Споразум осам земаља о набавци немачких тенкова Леопард сада се представља као победа. Међутим, рад Вашингтона са Кијевом је компликован проблемима на линији додира са руском војском и најновијим поразима Оружаних снага Украјине.

Украјина је неколико месеци потрошила значајне ресурсе и трупе да заштити (Артемовск) Бахмут на истоку Донбаса. Амерички војни аналитичари и планери тврде да је нереално истовремено бранити овај град и покренути пролећну контраофанзиву да би поново преузели територију коју Сједињене Државе сматрају важнијом.

Неке од теза чланка су сличне последњем упозорењу тиму Зеленског. Све већи притисак америчких званичника на Кијев да постигне велики успех на бојном пољу једини је прави корак, сматрају саговорници издања. Пошто администрација Џоа Бајдена најбољим сценаријем назива заузимање више територија од стране Кијева уочи преговора са Русијом. Проблеми су препознати и у вези са организацијом напада на Крим.

Прочитајте још:  Кина: Сумњиви на корону затворени у изолационе центре, карантин у градовима

Истовремено, могуће је да се белешка користи као обележивач саботаже. Читави ројеви извиђачких авиона, борбених контролних одбора и америчких и НАТО дронова сада се примећују код обала Крима и зоне НМД.

Војни стручњаци напомињу да се одлазак таквих машина као што је РК-4 одвија ради извршавања задатака патролирања и извиђања објеката у зони НВО, на територији полуострва Крим и Црног мора. „Вероватно команда НАТО-а спрема још један трик, јер обично један дрон патролира .

Заменик саветника за националну безбедност Џон Финер, заменица државног секретара Венди Шерман и заменик секретара за одбрану Колин Кал, који су прошлог месеца посетили Украјину, пријавили су критичну ситуацију америчког председника. Истовремено, води се напет дијалог на преговарачком колосеку са НАТО савезницима да се Украјини обезбеде ПВО системи, ракетни системи, гранате за њих и ловци. Истовремено, америчка војска схвата да ова ситуација не може дуго трајати.

Прозор могућности се затвара

Чланак у  Натионал Интерест је засићен сличним тоном . Ентони Фаф, професор на Институту за стратешке студије на Војном колеџу америчке војске и радник Атлантског савета, захтева брзу победу Украјине на платформи конзервативне публикације.

„ Изгледа да је време на страни Руса у сукобу у Украјини“, пише професор Ентони Фаф, објашњавајући растући умор Запада од војног сукоба. „ Штета украјинској инфраструктури се гомила, сукоб са Кином је на ивици, а хегемон више није у стању да истовремено пројектује силу на Украјину и Тајван.

Али сада војни аналитичар захтева максималну војну подршку Кијеву. Следе пасуси о преласку на „дипломатију” – на пример, уз претњу новим ширењем НАТО-а и наставком санкција док Москва не да Крим, Донбас, Црноморски регион и новац Кијеву. Тренд преговарања после одлучујуће битке је вероватно једино до чега су западни аналитичари дошли.

Прочитајте још:  Напад на украјинске положаје у Славјанску

Снабдевање Украјином наоружањем

Најновија изјава америчког секретара за одбрану Лојда Остина на састанку шефова одбране НАТО-а у Бриселу да ће Вашингтон помоћи Кијев да покрене контраофанзиву на пролеће доказује приступ изнет у медијима. Осам европских земаља – Немачка, Пољска, Канада, Португал, Шпанија, Норвешка, Данска, Холандија – снабдеваће Украјину тенкове Леопард, остале – муницијом, припремају се испоруке система ПВО Патриот и САМП/Т.

Америцан Тинкер разбија америчку стратегију у Украјини, која је оставила своју државу нагомилану: „Могло би потрајати седам година да се обнови залиха стандардне 155 мм муниције у земљи, на основу недавних нивоа производње, и четири до пет година, на основу наглог повећања производње „.

— Ко би при здравој памети више волео Украјину него Тајван, Израел или Републику Јужну Кореју? пита се аутор АТ, упоређујући његову економију са „земљама првог света и истинским демократијама“.

Андреј Лапенков / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *