Мурино: Џаба донације нећете сакрити злочине НАТО

0
мурино

мурино(фото:Злочини над Србима)

-Донацијама се не пере крвава савјест, поручио је Бојан Коматина, унук убијеног током НАТО бомбардовања насеља Мурино, који је позвао амбасадорку САД-а у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке и наше званичнике да јавно кажу да је НАТО извршио злочин убијањем цивила.

Подсетимо, Рајнке је у уторак посетила ОШ „Петар Дедовић“ у Мурину где је, са директорком школе Виолетом Рајковић и у присуству министра просвјете Миомира Војиновића, обиљежила завршетак радова на обнови те школе и оснивању клуба младих, као део амбасадиног „Пројекта грађанског образовања у Црној Гори“.

“Знам да вас је задесила трагедија, али овом донацијом желим да градимо заједничку будућност“ парафразирам обраћање амбасадорке САД Рајнке ђацима и наставном особљу ОШ „Петар Дедовић“ на Мурини. Амбасадорко Рајнке, трагедија је претходних дана задесила грађане Турске услед разорног земљотреса. Нама на Мурини 30. априла 1999. године се десио злочин. Да, злочин. И тај злочин је приредио НАТО пакт предвођен вашом земљом. Како другачије назвати чињеницу да вам неко усред бела дана убије шест грађана од којих троје деце, три ученика те исте школе коју сте посетили и то у сред бела дана у земљи која званично није била у рату, у земљи у којој су деца била у обавези да иду у школу, а одрасли на своја радна места, а притом држава Црна Гора их није упозорила на било какву опасност– навео је Коматина у реаговању које је доставио и „Дану“.

Коматина истиче да однос НАТО држава можда и може разумети.

– Може вам се, моћни сте, имате новац за донације, не желите да признате да сте и ви правили злочине. Нас више боли однос наше државе Црне Горе према том злочину. Јер ни након као што рекох раније „скоро четврт вијека“, наша држава се није званично одредила према том догађају да ли се на Мурини десио злочин и ко га је починио. Да ли је злочин то кад вам неко убије шест грађана усред дана на Муринском мосту и тргу? Па ево, опет понављам та иста питања и упућујем их нашим државницима. Ако смију… нека одговоре или су им амбасадорке и то забраниле. И још више боли то што тај злочин од државе Црне Горе није заслужио чак ниједну малу спомен-плочу, а донација амбасаде САД јесте. Тужно и жалосно – поручио је Коматина.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Родитељима ђака на вајбер групи грешком послао слику полног органа

Он истиче да још тежим тај злочин чини то што ни након скоро четврт века они који су га починили нису нашли за сходно да се извине породицама страдалих и рањених и грађанима Мурине и Црне Горе.

– Да ли то значи да богати и моћни могу и то да чине да за њих важе једни аршини, а за остале други? Наш, „балкански народ“ позивате да се суоче са својим злочинима, којих је нажалост било у претходном периоду и које су чинили сви и према свима. Али шта је са вашим злочинима? Са злочинима НАТО пакта? Не гради се заједничка будућност донацијама, заједничка будућност се гради тако што ћете се суочити са злочинима које сте и ви моћни и богати направили и онда са тих основа кренути даље. Имате лијепих примјера за то…као што је на примијер, Ваш Вили Брант који је клекнуо испред споменика убијеним Пољацима у Другом свјетском рату или Ангела Меркел која је у Аушвицу рекла да се стиди њемачких злочина почињених у том мјесту страдања. То је пут и начин, а пут донацијама нећу више коментарисати да не бих рекао нешто неприкладно. Ово ми више личи на покушај куповине опроштаја, а не на неки нови заједнички пут у будућност – истакао је Коматина.

Српска24.ме/Дан

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *