Транспорт гаса у Србији обављају три предузећа

0
србијагас, гас

србијагас(фото:НСПМ)

Транспорт гаса у Србији обављају три предузећа.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић истакла је  дa je потребно завршити реорганизацију Јавног предузећа Србијагас  започету преношењем власништва над Транспортгасом са Србијагаса на Србију.

Шта у перспективи то нешто мења што се тиче снабдевања гасом и да ли ће Србијагас и даље бити главни снабдевач гасом или се делатност преноси и на Тарнспортгас из Министарства енргетике за „Политику” објашњавају да реорганизација  у смислу одвајања енергетске делатности транспорта и управљања транспортним системом и снабдевања природним гасом јесте међународно преузета обавеза потписивањем уговора о формирању Енергетске заједнице, као и Споразума о стабилизацији и придруживању.

Прочитајте још:  АРХАНГЕЛ МИХАИЛО ПРЕДВОДНИК ЈЕ ВОЈСКЕ
У складу са актом Владе, предвиђено је одвајање енергетске делатности транспорта и управљање транспортним системом из  Србијагас по такозваном  ИСО моделу који подразумева издвајање ове делатности у виду засебног правног лица (Транспортгас Србија доо), које је независно од делатности снабдевања (ЈП Србијагас).

У Србији транспорт гаса обављају три енергетска субјекта – Транспортгас Србија (на 2.478 километара гасовода у северној и централној Србији),  Југоросгаз Транспорт Ниш (на 125 километара гасовода у југоисточном делу Србије) и Гастранс Нови Сад (на 402 киломеатара гасовода од границе са  Бугарском до границе са Мађарском). Ови енергетски субјекти наставиће са обављањем ове делатности и убудуће, објашњавају из ресорног министарства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се куповине гаса Балканским током тиче, гас набављају (и за њихове потребе се гас транспортује) привредна друштва која имају закупљен капацитет за транспорт овог гаса са привредним друштвом Гастранс. Да би се извршила реорганизација Србијагас, у складу са међународним обавезама, било је неопходно створити предуслове који омогућавају његово пословање у складу са међународним правилима.  По питању снабдевања природним гасом, омогућавање приступа треће стране транспортном систему доприноси  већој конкурентности. Привредно друштво Транспортгас Србија основано је за обављање делатности транспорта и управљања транспортним системом.

Јасна Петровић Стојановић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *