У Француској протестује пола милиона људи

0
француској

Фотографија: РЕУТЕРС/Беноит Тессиер

Број демонстраната против подизања старосне границе за пензионисање у Француској износио је око 440 хиљада људи. Ово је 16. фебруара објавио канал БФМТВ позивајући се на француско Министарство унутрашњих послова.

Истовремено, синдикат Опште конфедерације рада (ЦГТ) пријавио је 1,3 милиона демонстраната. Напомиње се да је петог дана протеста број штрајкача био мањи него претходних дана.

Према подацима синдиката, у Паризу је на улице изашло 300.000 људи. Локалне власти су пријавиле 37.000 демонстраната.

Раније, 11. фебруара, Француска је била домаћин четврте националне демонстрације против пензионе реформе. У Паризу је 100 хиљада демонстраната изашло на улице.

Према подацима француског Министарства унутрашњих послова, око 963.000 људи изашло је на протесте широм земље . Синдикат ЦГТ тражио је 2,5 милиона чланова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Демонстрације су одржане у више од 240 градова републике. У Паризу је дошло до сукоба полиције и радикалног дела демонстраната, који су разбијали излоге, превртали цистерне, па чак, према речима очевидаца, палили аутомобил. Као одговор, полицајци су употребили сузавац.

Француска премијерка Елизабет Борн 10. јануара увела је реформу према којој ће старосна граница за одлазак у пензију у земљи порасти са 62 на 64 године . Од 1. септембра 2023. године пензијски стаж ће се постепено повећавати и достићи 64 године 2030. године. Након тога су почели протести у различитим градовима земље.

Наредни штрајкови и демонстрације заказани су за 7. март. Осим тога, синдикати ће 8. марта одржати специјалну акцију, која ће се поклопити са Међународним даном жена.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *