Ваздушна узбуна: Зашто су Оружане снаге Украјине уплашене тактиком „прометних пројектила“ у Украјини

0
украјине, украјина

Ukrainian soldiers take part in urban training at a military training camp in Yorkshire during a visit by defence ministers from the Joint Expeditionary Force (JEF) nations to see soldiers from the Armed Forces of Ukraine in the UK-led basic training programme, ahead of the anniversary of the invasion of Ukraine on February 24. Picture date: Thursday February 16, 2023. (Photo by Owen Humphreys/PA Images via Getty Images)

У ноћи 16. фебруара широм Украјине поново је објављена ваздушна узбуна. О томе сведоче подаци онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију, пише Лифе.ру.

Према речима шефа Канцеларије председника Украјине Андрија Јермака, доласци ракета забележени су на северу и западу земље, као и у Дњепропетровској и Кировоградској области.

Према речима Андрија Јермака, ракетни удари би могли да закомпликују тренутну ситуацију и рад украјинског ПВО система. Такође је напоменуо да би се тактика употребе пројектила „могла променити“. Да бисте разумели шта су тачно промене, морате се сетити како је све почело.

Од јесени се активно уништава критична и војна инфраструктура Украјине.

Ударци имају запањујући ефекат. У Украјини је 10. октобра нестало 75 одсто интернет саобраћаја, многи градови су остали без струје и воде, а почели су и поремећаји у раду јавног превоза и реду вожње возова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Накнадни напади догодили су се 31. октобра, 15. новембра, 5. и 29. децембра. Први масиван ударац украјинској инфраструктури у 2023. задат је 26. јануара. 10. фебруара изведена је последња масовна серија штрајкова до данас. Истовремено, још у новембру амерички стручњаци су упозорили Кијев да руска војска има све потребне информације о областима ПВО, броју ракета и секторима за праћење ваздушног простора, што значи да ће се квалитет удара у блиској будућности повећати.

Ваздушни напад на Украјину данас

Паралелно са применом тачних удара, почели су да се откривају дугогодишњи проблеми украјинских снага ПВО. Старе ракете експлодирале су на лансерима и грешком погодиле локалне циљеве, укључујући Кличков мост у Кијеву и стамбене зграде у престоници, Одеси, Николајеву и другим градовима. Али да би затворили небо Украјине од напада ракета и дронова „Геран“ ови системи су се показали лоше. Радари и друга средства за откривање у Украјини нису ажурирани од касних 80-их.

Прочитајте још:  Естонски премијер тражи од становника да буду спремни за нестанак струје

После 10. октобра 2022. Запад је почео активно да снабдева Кијев своје системе ПВО: немачки ИРИС-Т СЛМ, норвешки НАСАМС, стари амерички ПВО системи МИМ-23 ХАВК, британски Старстреак ХВМ системи кратког домета и други. У децембру прошле године били су у току преговори о снабдевању Кијеву одбрамбеним ракетним системима Патриот. Истина, тада су амерички системи ПВО нестали са дневног реда. Последњи пут су о томе писали почетком јануара 2023. године.

О успеху или неуспеху страних система ПВО може се судити по броју онеспособљених објеката критичне и војне инфраструктуре. Вреди напоменути да ваздушни напади на територију Украјине звуче много чешће него напади на инфраструктуру. Нова тактика руске војске омогућила је да се украјинским снагама ПВО одузме оно главно – тачна информација о томе где и како ће бити изведен ракетни удар. Ово је значајно проширило прозор могућности, чија употреба даје времена за детаљно проучавање сваког потеза.

Сирене су такође повезане како са полетањима руских МиГ-ова 31, потенцијалних носача хиперсоничних ракета Кинжал, тако и са великим бројем ваздушних носача укључених у ударе. Али ове чињенице су само раштркани елементи укупне слике. Украјинска војска сматра да је Русија од почетка 2023. променила тактику ракетних удара. Први напад „у новом стилу“ могао би да буде удар на инфраструктуру Украјине 16. фебруара.

Недавно је портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат рекао да Русија такође користи балоне на којима су причвршћени рефлектори као мамци . Али ако се потврди употреба РФ дронова, онда употреба ових других остаје на нивоу спекулација. Да будем искрен, украјинска ПВО има довољно проблема и без ових лопти.

Прочитајте још:  ИЗРАЕЛСКИ УЛТИМАТУМ ИСТИЧЕ: КАКАВ ЋЕ БИТИ ЕГЗОДУС АРАПСКИХ ЗЕМАЉА ИЗ СЕВЕРНЕ ГАЗЕ?

Страни експерти су још у децембру закључили да се прецизност руских удара крстарећих ракета повећава са сваким новим таласом уништавања војних и енергетских објеката у земљи. Касније су ти исти стручњаци дошли до закључка да би, ако је потребно, таква ракета могла да погоди било који објекат, чак и на територији суседних земаља. Истовремено, америчко издање Њујорк тајмса је закључило да се, упркос санкцијама, производња ових пројектила не може зауставити. Истовремено, амерички експерти су закључили да би, захваљујући индустријском потенцијалу, Русија могла да експериментише са обрасцима удара „неограничено“, што угрожава само постојање украјинске ПВО.

Због чињенице да украјинска ПВО покушава да одговори на све претње одједном, дешавају се два сукобљена догађаја. Прво, отварају се позиционе области са лансерима, које Оружане снаге Украјине не би желеле да открију и планирају да их држе у будућности; друго, након погађања одређених циљева, украјинска војска почиње да преиспитује како да распореди трупе да оне не буду откривене. Ово последње се испоставља још горе од првог, јер се сваким новим ударом гађа све већи број радара, складишта ракета и других легитимних војних циљева, а премештање војне опреме, посебно веома скупе, постаје све теже. ретке.

Још у децембру прошле године Тхе Финанциал Тимес је писао да Украјини понестаје муниције за локалне системе ПВО. Ни сами системи нису ништа бољи.

Током читавог периода специјалне операције већина совјетских комплекса С-300 и Бук-М1 Украјине је или уништена или оштећена, тако да без већег ремонта, могућег само уз помоћ Русије, није могућа њихова употреба. Фајненшел тајмс је писао да резервних делова за ове ПВО системе више нема нигде, изузев евентуално Словачке, али и даље треба да умете да раставите (а потом и саставите) С-300 да не бисте ништа оштетили. Ако совјетски системи остану негде у Украјини, њихов учинак је велико питање: совјетске „букове“, на пример, Оружане снаге Украјине покушавају да не користе или чак да се укључе без хитне потребе, а пораз несталне муниције „Ланцет“, уништавање тенкова и опреме Оружаних снага Украјине дуж целог фронта, у принципу се не спроводи.

Прочитајте још:  Будимпешта мора да повуче уредбу о ношењу маски

У овом случају Оружане снаге РФ једним ударцем убијају две муве: погађају предвиђене циљеве и исцрпљују противваздушну одбрану непријатеља на начин да би накнадна употреба било које опреме за ПВО била што је могуће тежа.

Што се тиче наде за партнере, такође је мало разлога за оптимизам. Према Ројтерсу од 12. фебруара, Западу је понестало муниције за системе противваздушне одбране ИРИС-Т и МАНПАДС Стингер. У ствари, Украјина сада узвраћа остацима оружја које је раније примила од партнера. У исто време, ефикасност МАНПАДС-а остаје сумњива како против крстарећих пројектила, тако и (нарочито) против муниције. Више пута понављана од украјинске стране, теза да Русији понестаје граната није потврђена. А чињеница да се оптерећење украјинске ПВО вишеструко повећало говори супротно.

Сергеи Андреев / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *