Богати желе да живе вечно,У САД, смртност расте, а неко сања да продужи младост.

Сваког дана, од 5 сати ујутро, 45-годишњи амерички држављанин, господин Брајан Џонсон, узима две десетине суплемената и лекова. Ликопен за здравље артерија и коже; метформин за превенцију цревних полипа; куркума, црни бибер и корен ђумбира за ензиме јетре и смањење упале; цинк као додатак његовој веганској исхрани; и микродоза литијума за здравље мозга. Након тога следи једносатни тренинг који се састоји од 25 различитих вежби и зеленог сока напуњеног креатином, какао флавоноидима, пептидима колагена и другим зачинима.

 

Током дана, господин Џонсон једе само чврсту и здраву храну, чији су рецепти модификовани на основу резултата његових најновијих тестова. Након јела, темељно чисти зубе четкама, иригаторима и концем, затим темељно испира уста уљем чајевца и наноси антиоксидативни гел.

Прочитајте још:  Шокантне тврдње руског аналитичара: Немири у САД нису расни немири – ЕВО ШТА ИМ ЈЕ ЦИЉ
Господин Џонсон свакодневно мери своју тежину, индекс телесне масе и телесну масноћу, и прати телесну температуру у будном стању, ниво глукозе у крви, флуктуације откуцаја срца и ниво кисеоника у сну. Такође пролази кроз прилично сталну листу прегледа – тестове крви, столице и урина, магнетну резонанцу и ултразвук целог тела, и редовне претраге бубрега, простате, штитне жлезде и нервног система. Чак има и посебан уређај који броји број његових ноћних ерекција. А да би поправио кожу оштећену сунцем, Џонсон наноси седам дневних крема и недељно се подвргава киселим пилингима и ласерској терапији, избегавајући излагање сунцу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Зашто господин Џонсон, чије је процедуре тако детаљно описао Блоомберг Бусинессвеек, све ово ради? И да би се „заувек живело“ или бар продужила младост.

 

Међутим, додајемо да Брајан Џонсон, наравно, није обичан Американац, већ милионер, троши најмање два милиона долара годишње на горе наведене процедуре и ангажовао је више од два десетина лекара и медицинских консултаната да се брину о његовом здравља и чак изградио сопствену кућну лекарску ординацију.

Још се не зна како ће се завршити цео овај експеримент продужења живота и „враћања младости” милионеру Џонсону, који води доктор регенеративне медицине Оливер Золман. Али он покушава да докаже да особа може да смањи медицинско доба сваког свог органа за 25%. А господин Џонсон, опседнут идејом вечне младости, никако није усамљен у својој ексцентричности. Такве поступке користе и друге америчке вреће новца.

Али док кесе новца теже вечној младости, милиони обичних Американаца суочавају се са разорном реалношћу, пише Вашингтон пост.

 

Прочитајте још:  ЗАПАДНИ ИЗВОРИ: 11 руских војних авиона пребацује специјалце и оружје у Либију
Ера неједнакости, наводи публикација, описујући ситуацију у Сједињеним Државама, ужасна је за колективно благостање. Очекивани животни век типичног Американца смањио се са скоро 79 година у 2019. на нешто више од 76 година у 2021., чак и када су приноси на берзи расту.

 

Амерички здравствени систем не гарантује пружање медицинске неге свим грађанима земље. Барак Обама, када је био председник Сједињених Држава, најавио је неке од ружних аспеката овог система, позивајући се на амерички биро за попис становништва. Према његовим речима, 2009. године 50,7 милиона људи, или 16,7 одсто становништва, није имало здравствено осигурање. За још 30 одсто грађана медицинска помоћ је пружена у непотпуном обиму.

Као што знате, главни извори америчке потрошње на здравствену заштиту су следећи: приватно осигурање – 33%; осигурање преко државне агенције Медицаре – 22%; осигурање преко државне агенције Медицаид – 16%; остали државни програми – 12; из „џепа” грађана – 10%; остали приватни извори – 7%. Испада да половина потрошње отпада на државу, друга половина – на недржавне изворе.

Прочитајте још:  Подршка Удружењу Милош С. Милојевић
Обама је настојао да покриће трошкова здравствене заштите о трошку државе доведе на 80-90%, а да свим видовима здравственог осигурања заштити целокупно становништво земље. Али он и следећи председник Доналд Трамп били су само део изазова. У 2019, 32,8 милиона људи, или 12,1% становништва САД, још увек није имало здравствено осигурање. И данас се, како примећују медији, стручњаци углавном спремају за нагло смањење броја Американаца обухваћених државним програмом медицинске помоћи, примећује Вашингтон пост.

САД су 3. по броју становника на свету. У њима је 2021. године 332,7 милиона људи. Годишњи раст се креће од 0,56% (1956) до 1,75% (2020). Очекивано трајање живота достиже 78,4 године. Истовремено, статистика морталитета у Сједињеним Државама стално расте. За 70 година показатељ је повећан за више од 1,87 пута, тј. скоро два пута. И то у земљи која себе назива најбогатијом на свету и хвали се својим наводним богатством!

 

О озбиљним проблемима у америчком здравственом систему сведочи и њихов спектакуларан неуспех у борби против пандемије ковида. Резултати двогодишње такве борбе демонстрирали су немоћ Американаца, који су помпезно обећавали да ће својим вакцинама „спасити свет“.

 

Од 3. јануара 2022. године, према званичној статистици, укупан број случајева заразе вирусом ЦОВИД-19 у свету достигао је 290,66 милиона људи, укључујући 56,14 милиона у Сједињеним Државама. А укупан број умрлих од ове болести у свет је био 5 ,46 милиона људи. Укључујући САД – 847,4 хиљаде. Испоставило се да су Американци чинили 19,3% свих случајева и 15,5% умрлих од цовида у свету.

И то упркос чињеници да је удео Сједињених Држава у светској популацији 4,3%. Закључак: инциденција ковида у Сједињеним Државама била је 4,5 пута већа од глобалног просека, а стопа морталитета 3,6 пута. И после тога настављају да се хвале својим здравственим системом, наводно најбољим на свету!

У августу 2021. године, непрофитна организација Цоммонвеалтх Фунд објавила је студију о здравственом стању у једанаест најбогатијих земаља света: Аустралији, Канади, Француској, Немачкој, Холандији, Новом Зеланду, Норвешкој, Шведској, Швајцарској, Великој Британији. и САД. За спровођење студије користила је податке СЗО, ОЕЦД, других организација, као и своја социолошка истраживања.

Прочитајте још:  Преминуо митрополит Иларион
За процену система здравствене заштите узето је пет главних критеријума: приступ здравственој заштити, процес лечења, административна ефикасност, правичност, исходи лечења. Штавише, свака категорија покрива неколико елемената медицинских услуга. На пример, процена приступа здравственој заштити обухватила је и њену доступност и време потребно да се она добије. Укупно, укупна оцена је обухватила 71 индикатор.

У овом необичном рангу, САД су заузеле последње место – 11. На првом месту је Норвешка, а затим Холандија. Места директно изнад САД заузеле су Швајцарска (9. место) и Канада (10. место). Истовремено, оцену последњег места Сједињених Држава на ранг листи прате такве непријатне карактеристике: „највећа стопа морталитета становништва у целини“, „највећа смртност деце“, „највише цене за медицинске услуге”, „недостатак свеобухватног система здравственог осигурања” (једина земља међу 11 у којој такав систем не постоји).

 

Укратко, САД су два света: у једном, богати траже све фантастичније методе самофинансирајуће здравствене заштите, а у другом, милиони имају потешкоћа да приступе основној здравственој заштити, наводи Даглас Рашкоф, аутор књиге Опстанак најбогатијих.

 

Прочитајте још:  Америка против ЦБДЦ дигиталне валуте
Па, шта је са господином Џонсоном, који сваке године троши 2 милиона долара на процедуре подмлађивања? Да ли му је барем постало боље? Авај, са њим, показало се у Сједињеним Државама, не иде све глатко. Дописник Блоомберга описао је сусрет са овом врећом новца, опседнут сном о „вечној младости“:

„Када је отворио врата, једва сам га препознао. Лице му је било тако натечено, као да је цео дан њушкао пчелињи отров… Могло би се заменити са великом натеченом порцеланском лутком. Али упркос томе, господин Џонсон наставља експеримент.

Па, они који имају милионе у САД могу себи да приуште најфантастичнију потрошњу на „вечну младост“, док милиони других који немају толиких пара морају да трпе да се стопа смртности у њиховим редовима само повећава .

Андреј Соколов/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *