Молдавија нестаје са мапе Европе

0
молдавија

молдавија

Молдавија нестаје са мапе Европе.

О судбини земље којом владају странци

Готово сви водећи молдавски политичари имају друго држављанство – они су држављани Румуније. То је председница Маја Санду, и председник парламента Игор Гросу, и председник Уставног суда Домник Маноле… Ситуација је јединствена – државом владају странци.

Политику Кишињева води Букурешт. Очекују да ће Румунија апсорбовати Молдавију, а да ће Европа постати једна држава мање.

Истовремено, Румунија је једна од најсиромашнијих земаља у Европи. О Молдавији нема шта да се каже – њена економска ситуација је близу катастрофалне.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пре Нове године, Маиа Санду је путовала у мали румунски град Орадеа. Медији су сугерисали да је њено путовање било повезано са тајном расправом о наредним председничким изборима 2024. године у … Румунији. Према једној верзији, Санду ће учествовати у подршци кандидатури Лауре Кодруке Ковеси, која тренутно обавља функцију главног тужиоца Европске уније. Према другој верзији, председница Молдавије ће се сама кандидовати за председника Румуније.

Дакле, “мајстори игре” су планирали да Румунија расте са Молдавијом…

Говорећи недавно на Европском савету, Владимир Зеленски је рекао да Русија … припрема државни удар у Молдавији. Неколико дана касније, Маиа Санду је рекла исту ствар. На пример, Русија, која „не зауставља информационе нападе“, у Молдавији се ослања на опозициону партију Шор, коју Санду назива „криминалном групом“.

Русија је наводно хтела да пошаље у Кишињев групу диверзаната из Белоруса, Руса, Срба и Црногораца, који је требало да одлете на фудбалску утакмицу конференцијске лиге заједно са навијачима београдског „Партизана“. Пошто је УЕФА забранила утакмице на територији ПМР, Шериф Тираспољ је морао да игра домаће утакмице европских турнира у Кишињеву. Међутим, гости који су стигли у Кишињев враћени су без објашњења, рекавши да је спречен државни удар.

Санду је захтевао од парламента да прошири овлашћења Службе за информисање и безбедност (молдавске обавештајне службе). У републици је уведено и на снази је ванредно стање.

Опозиција, коју представља посланица странке Шор Марина Таубер, одговорила је оптужујући власти за задирање у демократију и подстицање грађанског рата. Представници блока комуниста и социјалиста захтевали су да се доставе докази о припреми завере и да се обуставе репресије.

Портпарол америчког Стејт департмента Џон Кирби (у Вашингтону помно прати шта се дешава) признао је да информације о „интригама“ Москве нису потврђене, али је приметио да је „таква тактика део руске стратегије“.

„Нисмо видели документ на који се Санду позива, а чини се да га нико није видео “, рекла је политичка аналитичарка Наталија Харитонова. – Можда је то … плод распаљених фантазија украјинских специјалних служби. Али такви документи, подметнути од савезника у антируској коалицији, властима су заиста потребни. Ово је изузетно згодно средство и разлог да се становништво мобилише, продужи ванредно стање и изгради диктатура једне политичке снаге. Да, и са недавно усвојеним законом „о сепаратизму“ се добро римује и комбинује .

Прочитајте још:  Зеленског неће спасити потенцијални плаћеници из Колумбије
У републици се одржавају протести. Санду је разрешио кабинет министара Наталија Гаврилица, која је постала жртвено јарац. Бивши министар унутрашњих послова Дорин Рецеан постао је нови премијер. Он је присталица оштрих мера, али и за униру – уједињење са Румунијом.

„Наш стратешки циљ је интеграција у Европску унију “, каже Речан. – Очигледно је да један број споразума ЗНД не функционише, очигледно је да организација не ради ефикасно. Зато мислим да ћемо део споразума постепено поништавати.

Разговор о Унири, односно о апсорпцији Молдавије од Румуније, практично исцрпљује дневни ред у Кишињеву. У отвореном писму упућеном „председницима две румунске државе“ Маји Санду и Клаусу Јоханису (председнику Румуније. – Ред.) , бивши председник молдавског парламента Михај Гимпу је навео да је „опасност рата у Бесарабији је више него реално“  и „једино решење да се избегне руска окупација је уједињење са Румунијом“ .

Према неким извештајима, нестанку Молдавије са мапе Европе претходиће улазак румунских трупа у републику, што би могло да се догоди 19. фебруара. И одмах ће доћи на ред Придњестровље …

Валериј Булт/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *