Притвор осумњиченима за позивање грађана на насилно свргавање власти

0
притвор

(фото:Русвесна.су)

На предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду одређен је притвор до 30 дана Дамјану К. (34) и Дејану З. због сумње да су позивали грађане Србије на насилно свргавање и смену највиших државних органа, односно председника Републике Србије, сазнаје Танјуг.

Осумњичени су у петак на саслушању у тужилаштву негирали извршење кривичног дела.

Тужилаштво је након саслушања предложило судији за претходни поступак Вишег суда у Београду да одреди притвор осумњиченима да не би утицали на сведоке и да не би поновили кривично дело у кратком временском периоду, наведено је у саопштењу тог тужилаштва.

Кривичном пријавом осумњиченима се ставља на терет да су учинили кривично дело Позивање на насилну промену уставног уређења.

Сумња се да су Дамјан К. и Дејан З. од 1. до 15. фебруара 2023. године у више наврата путем свог политичко-пропагандног и идеолошког деловања на јавној групи „Народне патроле” на каналу Телеграм, као и путем друштвених мрежа „Фејсбук” и „Инстаграм”, позивали грађане на насилно свргавање и смену највиших државних органа, односно свргавање председника Србије Александра Вучића.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Као датум реализације своје намере, осумњичени су означили обележавање Дана државности, на Сретење 15. фебруара ове године, за када је пријављено јавно окупљање испред споменика цару Николају Другом Романову у Београду.

Такође су током јануара и фебруара промовисали јавно окупљање и путем трибина, снимања и учешћа у емисијама у којима су указивали на циљеве окупљања, као и другим пропагандним активностима, чији је циљ било омасовљење скупа ради лакше реализације постављених циљева.

Током обраћања на скупу окупљеним грађанима, између осталог, Дамјан К. је изјавио: „ја немам другог избора, очекуј ме Вучићу”, „кунем вам се на много смо више спремни него на нереде”.

Прочитајте још:  Дарко Божић: Олакшати набавку оружја за безбедност и употребу против провалника!

У уводном обраћању окупљенима претходно је изразио незадовољство због лишења слободе Дејана Б., припадника неформалног покрета „Народне патроле”, код којег је приликом доласка на скуп полиција пронашла пушку марке „Црвена застава” са четири метка.

Дејан З. је током обраћања окупљеним грађанима рекао: „свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна препозна, а стићи ће га то, ко потпише њега убише”, „ако нећемо да смо каменог срца, мора један огањ да ради, нема назад више”, „ово је почетак, кренули смо, они или ми”, „они или ми, трећег нема” и друго.

Након завршетка обраћања осумњичени Дамњан К. и Дејан З. су се на челу окупљених грађана упутили ка улазу у зграду Председништва на Андрићевом венцу и покушали да насилно уђу у зграду, али су их у намери спречили полицијски службеници, а потом их лишили слободе.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *