Рама час брани Србију, а час прави Велику Албанију

0
рама

Еди Рама (Фото: Јутјуб)

Рама час брани Србију, а час прави Велику Албанију.

Ако се од премијера тзв. Косова Аљбина Куртија могу очекивати само провокацје, увреде и претње Београду, од премијера Албаније Едија Раме извесна су једини изненађења. Рама час мало брани Србију, нарочито на разговорима у оквиру заједничког пројекта „Отворени Балкан“, па мало прави Велику Албанију, пише Блиц.

Аналлитичари за „Блиц“ оцењују да најновија „великоалбанска“ Раме није неочекивана и додају да је то изјава за унутрашњу употребу, пошто се припремају избории у Албанији. Рама се у свом политичарењу тоолико занео, да је у причу о уједињењу Албанаца отишао корак даље, у покушају да се поистовети са ставовима премијјера Косова Аљбина Куртија.

„Не желлим да улазиим у питање које је на плећима премијера и власти на Косову. Опште је познато да ја имам своје идеје и своој приступ. Циљ је исти, мислим да Србија треба да призна Косово, да тражи опрошта, а на крају овог процеса Албанци треба да се уједине“, рекао је Рама и запалио регион.

Летос Вучића називао братом

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тако провокативна изјава премијера Албаније не би била неочекивана да Рама летос није називао председника Србије Александра Вучића „братом“ и да није усред Брисела бранио Србију од притисака Запада да уведе санкције Русији, речима да би „Европска унија требало да буде опрезна са Србијом и да не тражи од Београда нешто што он не може да испуни“.

Прочитајте још:  Шта су мете НАТО тимова на Балкану
Ролеркостер у ставовима Раме према Београду присутан је пректично пуну деценију, пошто је приликом прве посете Београду 2014. године изјавио да је „независност Косова реалност“.

„Очекујте све, свашта и ништа“

Имајући све то у виду, председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић није изненађен најновијим изјавама Едија Раме.

„То је Еди Рама. Од њега можете очекивати све, свашта и ништа. Не треба заборавити да је Ра,,а и пре причао о Великој Албанији кда миу је требао новац са Запада. Меутим, ово је још једна од његовиих изјјава за унутрашњу употребу. Очигледно се ближе избори у Албанији, а Рама има проблема са демократском опозицијом која стално потенцира питање Косова“, објашњава Јањић за „Блиц“.

Прочитајте још:  КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ: Злочин у Фочи, убили више хиљада младића – припадника ЈВуО!
Како каже, сигурно да такве изјаве Раме не доприносе нормалоизацији односа у региону.

„Рама није у добрим односнима са Куртијем, па покишава да придобије и гласаче који подржавају Куртија. Међутим, поставља се питање његових часних намера као једног од организотора ‘Отвореног Балкана’“, закључује Јањић.

„Уједињење Албанаца нереално“

Прочитајте још:  Мариника раме уз раме са Куртијем- потписала подршку тзв. Косову, као и осуду Србије због неувођења санкција Русији
Албански политички аналиичар из Приштине Фатмир Шехоли подсећа да „ово није првии пут да се Рама залаже за уједињење Аллбанаца“.

„Само пре годину дана у Скупштини Косова рекао је да Албанија и Косово у будућноости треба да имају једног председника. Такође се у континуитету залаже да Србија треба да се извињава за недела која су почињена над Албанцима на Косову“, подсећа Шехоли.

Међутим, он сматра да уједињење Албанаца није реално.

„Иако тежња Албанаца за уједињењем постоји од 1945. године, сматрам да актуелни Устав Косова не омогућава уједињење, нити такав пројекат има подршку западних земаља. Мисллим да је Еди Рама, када је дао изјаву о уједињењу, мислио на уједињење Албанаца у сферама у којима могу заједно да раде, а не у смислу територијалног концепта“, оценио је Шехоли, преноси Косово Онлајн.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *