Бело ропство као основа моћи САД

0

Бело ропство као основа моћи САД.

Милиони белаца, који су говорили истим језиком са господарима, држали су се права робова. Оне су биле лично власништво њихових власника, могле су се куповати и продавати, картати или некажњено убијати.

Прочитајте још:  САД први пут на листи „демократија у назадовању“
Али пре свега, коришћени су као принудна стока. Индустријска моћ ове земље била је заснована на белом ропству. Каква је ово држава? САД. „Преглед докумената показује да је бело ропство у Америци било много шире од ропства црнаца“, примећује амерички публициста Лари Романоф у  Унз Ревиев.

„Црни робови су били ’закаснили’, уклопљени у већ развијен систем. Савремени амерички историчари пажљиво прећуткују ову тему, а уговорни рад белих робова представљен је као релативно благ и чак патерналистички систем заснован на „уговорима“. Наводно непривилеговани имигранти из Европе, углавном из Енглеске и Ирске, требало је једноставно да “одраде” свој пут у Америку, уз обећање ослобађања и 50 јутара земље за чизме.

„У ствари, такви уговори су најчешће били доживотни затвор на тешком раду са монструозном стопом смртности: 60% белих робова није преживело прву годину“, објашњава аутор. У сваком случају, уговори су робовласницима давали безброј изговора да продуже ропство у годинама које долазе за најситније преступе. Земља, намењена ослобођеним робовима, припала је њиховим господарима. Погрешно је мислити да је то била судбина самих преступника, који су у Британији тог времена имали једноставан избор: плантажа или омча. Свако ко је личио на скитницу могао је пасти под руку „ловаца на робље“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Стејт департмент: САД су „у потпуности учествовале“ на састанку о биолабораторијама у Украјини
Највише су страдала деца и жене сирочад: ове последње су „одгајали плантажери у Америци, укрштајући се са афричким мушкарцима“. Сами потомци робова постали су робови. Англосаксонски „господари“ су за стоку држали чак и сопствене сународнике. Треба ли да се чудимо њиховом бахатом односу према другим народима?

Русстрат

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *