Руска Известија: Србија не планира да уводи санкције Русији

0
известија

(фото:kremlin.ru)

Власти Србије се не спремају да уведу санкције Русији, уверавају Известија у парламенту земље .

Раније је саопштено да је лидер републике Александар Вучић дао зелено светло придруживању рестрикцијама под притиском Запада, а власти су почеле да састављају прве пакете ограничења. Осим тога, напоменуто је да би визни режим наводно могао бити уведен од марта . Руска амбасада у Србији саопштила је да током недавних састанака на високом нивоу из Београда нису примљени такви сигнали. О томе да ли је могуће да Србија у скорије време уведе антируске санкције, као и како то може утицати на саму републику и њене билатералне односе са Москвом – у материјалу Известија.

Притисак и порицање

Србија остаје једна од ретких европских земаља која се још није придружила ограничењима према Русији. Међутим, због свог положаја, Београд је изложен снажном притиску Запада , што постепено утиче на реторику руководства земље. Тако је 10. фебруара шеф државе Александар Вучић рекао да очекује појачане притиске и додао да се Београд приближава увођењу санкција.

„ Дозволите ми да одуговлачим што је дуже могуће. Знаћу када је прави тренутак и нећу ништа крити од људи. Овај моменат се већ одавно ближи, бојим се да у вези с тим није питање месеци “, рекао је председник.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У том контексту, прошле недеље су интернетом почеле да се активно шире информације да је српски лидер већ дао зелено светло за антируска ограничења, а власти су наводно почеле да раде на првом и другом пакету ограничења . Поред тога, саопштено је да би од марта могао да буде уведен визни режим за Русе. Међутим, Народна скупштина (Скупштина Србије) је то демантовала.

Прочитајте још:  Руска војска одбила нападе у рејону Бахмута

„ Све је то лаж“, кратко је за Известије рекао посланик владајуће Српске напредне странке Владимир Ђукановић .

Према речима Ивана Костића, посланика Двери, Вучићу тешко да ће уопште бити дозвољено да уведе санкције Руској Федерацији, јер се 80 одсто грађана Србије противи таквим ограничењима.

– Осим тога , Русија је наш највећи политички савезник у борби да Косово и Метохија остане у Савету безбедности УН . Поред тога, председник Србије је рекао да је то могуће урадити (увести санкције. – Известија) ако буде велики притисак земаља НАТО-а, али није рекао када ће и да ли ће то уопште учинити, посланик је нагласио у интервјуу за Известија “.

Руско дипломатско представништво у Србији је за Известије саопштило да се руски амбасадор Александар Боцан-Харченко 13-17. фебруара састао са Александром Вучићем, председницом Владе Републике Аном Брнабић, као и са првим потпредседником Владе и истовремено министром спољних послова Србије Ивицом. Дачић. Током разговора, посебно, разговарано је о „непосредним плановима за развој билатералне сарадње“, додала је прес служба амбасаде.

– Амбасада Русије у Београду није добијала такве сигнале од српских партнера (о припреми санкција и увођењу визног режима. – Известија), – напомиње дипломатско представништво .

Увод и последице

Русија је дугогодишњи партнер Србије, па је придруживање рестрикцијама према Москви прилично акутно питање за Београд . Како је у интервјуу за Известије истакао програмски координатор Руског савета за међународне послове (РИАЦ) Милан Лазовић, Запад врши велики притисак на Београд. О томе, посебно, сведоче састанци шефа државе са званичницима ЕУ, који прилично често посећују Србију и воде преговоре, укључујући и питање Косова.

Истовремено, сарадња са Москвом је изузетно важна за Београд. Ту не играју улогу само традиционално пријатељске и братске везе, већ и економска и инвестициона питања , као и политичка подршка коју Руска Федерација пружа републици, подсетио је експерт.

Прочитајте још:  Чанак одлетео: Костреш нови председник ЛСВ

– За Србију би било економски неисплативо да уведе санкције, то би угрозило нашу енергетску безбедност и наше вековне братске односе . Ако председник Србије и његова странка уведу санкције, онда ће народ и Српска православна црква бити оштро против тога. Чак постоји могућност масовних демонстрација у Београду против увођења ограничења Русији“, признао је посланик Иван Костић.

У Србији постоје проруске патриотске опозиционе снаге које ће се супротставити Српској напредној странци у Народној скупштини ако владајућа сила уведе визни режим за Русе и ограничења, уверила је парламентарка.

„ Народ у Србији је за Русију и против НАТО-а, па би покушај увођења санкција могао да буде крај за Александра Вучића и његову владу “, нагласио је политичар.

Према подацима српске статистичке службе, за 11 месеци прошле године робна размена између Москве и Београда порасла је за 53 одсто у односу на 2021: са 2,48 милијарди долара на 3,8 милијарди долара . Поред тога, Руска Федерација је један од главних добављача гаса за републику. Према речима Александра Вучића, Србија годишње троши око 3,2 милијарде кубних метара. м гаса, од чега 2 милијарде отпада на извоз из Русије. Осим тога, у лето 2022. године, шеф државе је рекао да се Београд унапред договорио са Москвом о куповини плавог горива по повољној цени (400 долара за 1.000 кубних метара), у супротном би земља била суочена са банкротом, додао је он. онда.

Поред тога, у децембру 2021. године, српске власти и Росатом потписали су документе о стварању центра за истраживање мирног атома у републици . Поред тога, у граду Нишу већ више од 10 година делује Руско-српски хуманитарни центар, осмишљен да помогне, спасава и организује интеракцију у борби против удеса изазваних човеком и елементарних непогода.

Прочитајте још:  Послушник је увек слуга и у оделу господара

Међутим, притисак Запада може на крају да сломи начин размишљања Београда по питању несврставања са санкцијама , сматра програмски координатор РИАЦ-а. Према његовим речима, увођење ограничења може се очекивати у догледно време.

– Београду се постављају два услова: да се сложи са француско-немачким планом за Косово и да уведе антируске санкције. У супротном, европски пут Србије ће бити замрзнут , престаће улагања у српску привреду, од које она доста критично зависи. А Србија то у садашњој фази не може себи да приушти. Због тога ће бити принуђена да уведе санкције“, сматра Милан Лазовић.

Експерт је, истовремено, признао да ће се потенцијално увођење мера одвијати у „блажој” верзији: то неће бити придруживање свим европским пакетима, већ селективна ограничења. Конкретно, како сугерише саговорник Известија, могући су мразеви сарадње на неким пројектима, као и отказивање директних летова. Србија је и даље једна од ретких европских земаља где авиони из Русије и даље лете директно, подсетио је он.

Оваква одлука ће имати негативан ефекат на билатералне односе Москве и Београда, али не треба очекивати „супернегативну реакцију” Руске Федерације, предвиђа Милан Лазовић. Чињеница је да је Москва више пута изјављивала да разуме притисак који се врши на Србију и да цени саму чињеницу да Београд није увео никаква ограничења од 2014. године. Ако сада ипак дође до придруживања ограничењима, онда ће се руска страна према томе односити са разумевањем, сигуран је експерт.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *