Заштитимо Јадар и Рађевину упозорава на превару!

0
еколози, јадар

Наша је дужност да вас обавестимо да удружење Заштитимо Јадар и Рађевину нема никакве везе са овом очигледном преваром.

На имејл адресе ових дана почео је да стиже мејл у коме се траже новчана средства за некакву борбу локалаца против Рио Тинта и у коме се диже паника као да је пројекат опет активан, што сви знамо да није случај.

У датом мејлу чије фотографије стављам у прилогу, тражи се 18 000 евра за некакву правну акцију мада се не каже против чега и кога јер компанија нема нити један документ који би сад требало обарати. Наведене су опције да се донира од 4 евра па навише.
Наша је дужност да вас обавестимо да удружење Заштитимо Јадар и Рађевину нема никакве везе са овом очигледном преваром.
У мејлу није наведен назив ни једног удружења него се све то тобоже ради у име „локалаца“. Било би заиста добро да се и остали огласе по овом питању.

Даље, особе које су потписане, једно из Болоње, једно из Лондона и једно из Брисела нису ником од нас познате.
Најављују да ће Рио Тинто користити некакве рупе у закону за шта се они спремају да парирају и знају већ сад колико ће то да кошта!
Оно што јесте познато је да мејл долази од платформе WeMove. Са те платформе је пре више од годину дана покренута петиција коју је до сад потписало вас 177 000!

Та петиција је тада дељена уз текст да ће након 5000 потписа из Европског парламента бити послата „нота“ Влади Србије од које ће, како је то помпезно најављивано, сами богови пасти на теме.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Није злато све што сија, нису сви вучићи вукови,али нама је Плива Плива и Хомоље је Хомоље

Та петиција је тада, како пише на самом сајту, покренута од стране чланова Не дамо Јадар у сарадњи са Крени-промени.
Циркулисала је у мејловима по Србији у којима је писало да фали још 10 000 потписа. Нисмо никад сазнали за шта тачно.
Није се десило. Особа која је петицију покренула је тврдила да ће потписи бити предати Европском парламенту. О том догађају нема никаквих трагова. Шта је уопште урађено са тих 170 000 потписа?

Никола и ја смо више пута упозоравали и писали да не потписујете онлајн петиције јер немају никакву тежину нигде, не само у Србији. Онлајн петиције служе за скупљање имејл адреса. Што више имејл адреса неко има, то има вреднију базу података. Та база података може да се продаје или служи за овакве ствари – ваћарење добронамерних али наивних, попут оног силног наслеђа афричких принчева.

Ако до сад нисте, сада на делу можете да видите како функционише превара звана онлајн петиција. Како чујем, и обрни-окрени мало мало па пошаље некакав мејл у коме тражи донацију иако добијају десетине хиљада евра на пројекте они и даље траже донације од овог напаћеног народа, као и да им људи волонтирају. Срамно! Посебно што реално имају нула учинка.

На таквим циркуларнима мејловима најбоље се види колико многим НВО одговара да пројекти и рудници буду живи. То је бесконачан извор лаке зараде без рада и труда.

У правном оквиру, пројекат „Јадар“ је повучен, поништен, стопиран, како год хоћете. То значи да се сада против пројекта који не постоји не може покренути никакав правни процес. Све што је могло покренуто је још „за живота“ пројекта „Јадар“ и према међународним инстанцама, као што и сами знате.

Прочитајте још:  Дуле Савић: Цела Србија да се дигне против доношења Закона о истополним заједницама

Још једном, не уплаћујте никакве паре људима које не знате, поделите ово са вама блиским људима, посебно оним из дијаспоре јер су они често најрањивија категорија која искрено жели да помогне отаџбини.

Компанија и пројекат „Јадар“ немају нити један документ против ког би се сада могла покренути било каква правна борба. Нама из Заштитимо Јадар и Рађевину је ова цифра од 18 000 евра нажалост позната. Својевремено нам је један адвокат тражио скоро идентичну суму новца за обарање Просторног плана за пројекат „Јадар“, тражио да му доставимо све информације, нула гаранције давао и сугерисао да бисмо морали да га финансирамо и после тога ако мислимо да се посвети случају и још глупости. План је укинут и без овога а ми смо одбили да тражимо новац од вас за нешто што није сигурно.

Не потписујте глупости, не остављајте своје податке на свакој тараби коју видите, испитујте и проверавајте. Имајте на уму и да је ових 177 000 потписа измамљено уз лажно најаву механизма који не постоји из Европске уније чији Србија није члан.

Као што смо и вас обавестили о овоме, тако ћемо и надлежно тужилаштво па нека се они баве преварантима.

Формирање 101 клон удружења од стране домаћих и страних служби имало је за циљ стварање овакве атмосфере у којој се више не зна ко пије а ко плаћа и ситуације згодне за преваре. Зато је важан принцип да се увек и од свега што нема везе са нама и што знамо да није истина оградимо и негирамо, ма колико се неком то свидело или не.

Прочитајте још:  Борци против Рио Тинта: Вучић контрадикторним изјавама слуђује грађане

Марија Алимпић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *