СБУ осумњичила поглавара Черкаске епархије УПЦ за „подстицање међуверске мржње“

0
украјина сбу упц

украјина сбу упц

СБУ осумњичила поглавара Черкаске епархије УПЦ за „подстицање међуверске мржње“.

Служба безбедности Украјине (СБУ) оптужила је поглавара Черкаске епархије Украјинске православне цркве (УПЦ) Теодосија (Дениса Снегирјева) за сумњу за изазивање међуверске мржње. Ово преноси интернет издањеУкраине.ру.

Како наводи СБУ, 20. фебруара је објављен записник о подстицању међуверске борбе. Митрополит је у свом говору ширио апеле у којима су кршена права и слободе грађана.

„Митрополит је у јавним изјавама међу свештенством и верницима и у званичним коментарима ширио апеле којима се нарушава равноправност грађана у зависности од њихове расне, националне, регионалне припадности и уверења“, напомињу из ресора.

Прочитајте још:  Јерменија: Договори са западним партнерима доводе до погубних последица, косовски Срби су пример за то
Упркос томе, Епархија је добила и оптужницу за преношење материјала везаних за сајтове Руске православне цркве (РПЦ). Према подацима Службе безбедности, сајтови шире „пропагандне наративе Кремља“.

Агенција тврди да су овакви снимци допринели кршењу права и слобода грађана Украјине. Напомиње се да су ови материјали „допринели заоштравању унутрашње ситуације у региону због распиривања међурелигијске мржње“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, у Украјини се наставља кампања за дискредитацију и забрану канонске Украјинске православне цркве (УПЦ). Претходно су наложена окружна и регионална већаВодичЗванични захтеви упућени Зеленском и другим властима са захтевом да се у потпуности забрани деловање цркве.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *