Ракете за трећи свет: Бајден шета по Кијеву уз звуке лажног ваздушног напада

0
бајден

Амерички председник Џо Бајден (лево) и украјински председник Володимир Зеленски (други лево) током посете Катедрали Свете Софије у Кијеву. Насловна © ТАСС / АП / Еван Вуцци

Амерички председник Џо Бајден у Кијеву! Отишао је у Пољску, али је из неког разлога завршио у Украјини. Међутим, не из неког разлога, јасно је да је ова посета пажљиво планирана. И то доста давно. Администрација Беле куће одлучила је да преузме овај ризик да понови успех конгресменке Ненси Пелоси на Тајвану прошлог лета. То је урађено да би се прикупили аргументи унутрашње и спољне политике, наводи колумниста портала Лифе.ру.

Зашто је Бајден погледао у Кијев

Прво, датум посете је веома важан – уочи поруке председника Русије Федералној скупштини, око чијег садржаја се накупило много различитих гласина. Мало је вероватно да амерички обавештајци знају шта ће Путин рећи, али би могли бити опрезни због повећања стопе од Русије и стога су одлучили да прво подигну улог.

Друго, ово је удар на Кину, која је ушла у погрешно време својим иницијативама за решавање сукоба, што Вашингтону апсолутно није потребно.

Треће, Бајдену је сада потребна провокација о којој би причао цео свет како би скренуо пажњу публике са открића Симора Херша, која ће се наставити и која би могла јако да погоде и самог Бајдена и његову партију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Најзад, потребно је да скрене пажњу домаће публике са еколошке катастрофе у Охају, која се већ пореди са Чернобилом и која такође тешко погађа његов кредибилитет.

Републиканци који активно користе све те изговоре за сада неће имати чиме да покривају, јер ће се у блиској будућности све причати само о томе колико је Бајден храбар и колико одлучно и несебично брани „евроатлантске вредности“, упркос претњама Русија, Кина, Иран и ДНРК.

Прочитајте још:  Савет безбедности УН ће 28. марта одржати седницу о агресији НАТО на Југославију

Обратите пажњу: све се то дешава одмах после Минхенске конференције, где се говорило само о Русији, приказујући „руску претњу” као главни, ако не и једини изазов међународној безбедности.

Нема више правила

У том контексту, Бајдену ће бити лакше да оправда Конгресу потребу да настави да подржава Украјину, иначе нису само републиканци почели да сумњају у то. У последње време на Западу се све чешће чују изјаве да Украјина може да изгуби, свака западна подршка је бесмислена. Неизбежни пад Артјомовска само ће повећати песимизам међу вашингтонским елитама.

Али ево одговора скептицима – Бајден шета по Кијеву уз звуке лажног ваздушног напада, што значи да није све тако лоше, Украјина се држи и сигурно ће преживети само уз помоћ Запада.

„Украјина је успела у рату против свих прогноза и наставиће да побеђује“, рекао је Бајден на састанку са Зеленским. Он је већ пожурио да објави нову помоћ, најављујући пакет од 500 милиона долара, који ће бити објављен у уторак.

Зеленски је заузврат рекао да је са Џоом Бајденом у Кијеву разговарао о питању далекометног оружја. Украјински медији већ пишу да ће нови пакет укључивати борбене авионе Ф-16 и ракете АТАЦМС које лете 500 километара.

Тешко је рећи колико би ово могло бити тачно. Током целе прошле године посматрали смо како Американци постепено подижу улог у питањима снабдевања оружјем. Логика Американаца је јасна: чим виде да Украјина губи, почињу да снабдевају Кијев све озбиљнијим наоружањем како би, с једне стране, спречили Украјину да изгуби, с друге стране, да би продужили сукоб покушавајући да ослаби Русију.

Прочитајте још:  Руска војска уништила фабрику оклопа у Кијеву: огромни облаци дима над престоницом (ФОТО, ВИДЕО)

Стручњаци са обе стране океана нису сумњали да ће пре или касније доћи до летелица и ракета старије животне доби. Питање је када одлуче да је време. Могуће је да су то последњи адути Вашингтона, који је спреман да нагло и више пута подиже стопе. Не тек тако, прошлог викенда у Минхену су земље НАТО-а најавиле потребу да нанесу војни пораз Русији. Донели су одлуку и намеравају да иду до краја. Сасвим је могуће да Бајденова посета Украјини отвара нову етапу, у којој за њих више неће бити никаквих ограничења, црвених линија и других стега. И за ово морамо бити спремни.

Дмитриј Родионов / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *