Бела кућа предложила индијског предузетника за новог председника Светске банке

0
Бела кућа

(Фото: Пиксибај)

Бела кућа предложила индијског предузетника за новог председника Светске банке.

Бела кућа данас је кандидовала индијско-америчког предузетника Ајаја Бангу за председника Светске банке, недељу дана након информације о одласку садашњег председника Дејвида Мелпаса.

Банга (63), високи званичник америчког фонда за капитална улагања Џенерал Атлантика и Холдинг Ексора из Ањелијеве групације, био је на челу групације за финансијске услуге Мастеркарда, преносе амерички медији.

“Више од три деценије градио је и водио светске компаније”, додао је Бајден и нагласио да Банга има искуства и знања потребна да се суочи с највећим изазовима нашег доба, међу којима је глобално загревање.

Иако још нису познати разлози његовог одласка, Мелпаса, иначе блиског бившем америчком председнику Доналду Трампу, критиковали су због изостанка проактивног приступа у вези с климатским променама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Црвени крст: Из Нагорно-Карабаха нам највише траже вреће за тела погинулих
Од оснивања Светске банке након Другог светског рата њен председник је увек био Американац, а по прећутном договору западних сила, на челу Међународног монетарног фонда (ММФ) увек је био неко из Европе.

Предложивши Бангу, Бела кућа одлучила се за особу која не само да је рођена него је и школована изван САД, у овом случају у Индији, што је први такав случај.

Поступак именовања новог председника Светске банке почео је у четвртак, недељу дана након што је садашњи председник Мелпас најавио да ће отићи 30. јуна.

Избор новог председника Светске банке очекује се почетком маја.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *