Безбожно варварство: Како је „цивилизована“ Европа убијала народ Ускршњег острва

0
острва

Фотографија © ДеАгостини / Гетти Имагес

Безбожно варварство: Како је „цивилизована“ Европа убијала народ Ускршњег острва

До сада су историчари покушавали да некако оправдају тужан завршетак ове приче: кажу, Полинежани су посекли дрвеће и сами себе навели да пропадају. Нова студија, пак, показује да су староседеоци живели, додуше на свој начин, али релативно добро – до тог веома несрећног дана, који се из неког разлога поклопио са великим хришћанским празником., велико истраживање о западном геноциду доноси портал Лифе.ру.

Острвљани су га називали или „изгубљеним пријатељем“ или „разбијајући талас“. Хоа Хакананаиа. Такви преводи овог имена наговештавају тужне мисли. Или је можда ово споменик човеку који је одлично пливао, али је погинуо или погинуо? Статуу су 1868. године пронашли морнари британске краљевске морнарице, била је напола прекривена земљом. Генерално, до тог времена, на троугластом комаду земље изгубљеном у Тихом океану, већ је била потпуна пустош и било је више невероватних скулптура него људи. И, морам рећи, на Ускршњем острву има 887 статуа – моаи-а. Дакле, ово је 888., јер није на острву, већ у Британском музеју. У великој мери захваљујући њој, око седам хиљада туриста сваке године посети мистериозно место.

На сајту музеја стоји да је „изгубљени пријатељ” направљен од базалта, други извори кажу да је реч о мало другачијем материјалу. У сваком случају, моаи се састоје од вулканских стена, којих на острву има читаво богатство – тамо већ постоје четири вулкана. Локална легенда каже да је овде некада била велика земља, али ју је штап страшног бога Вејка расцепао и тек преко ове ивице се смиловао. Неки ово упоређују са митом о Атлантиди. У сваком случају, ово је једино полинезијско острво са сопственим писаним језиком: лингвисти из целог света и даље се боре са ронго-ронго таблама. Иначе, саме плоче су направљене од софоре – ово је мало дрво, сродник махунарки. Они су јасна потврда да острво није увек било „ћелаво”.

Већина историчара је склона веровању да су први европски гости Рапануиа (Рапануи је право, домородачко име острва) били Холанђани. Навигатор Јацоб Роггевен је заправо тражио терра инцогнита – “непознату земљу”, легендарни јужни континент. Невероватно огроман и фантастично богат. Његов отац је посветио пола свог живота овом сну. Стога је син на крају убедио бизнисмене из холандске западноиндијске компаније да је посао профитабилан. Опремљена три брода и тим од две стотине морнара и војника. Напуњено 70 пушака. Укратко, типична истраживачка експедиција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тешко је рећи колико је Рогевен био религиозан, али таква традиција је била да се нове земље именују у част догађаја из библијске историје, ако је датум открића пао на такве. А 5. априла 1722. године било је управо Васкрсење Христово. И испоставило се да су баш на данашњи дан видели острво са дасака бродова Африканен Галеи, Тиенховен и Ренда. Касније је примећено да се над њим на неколико места диже дим. Видели смо и огромне камене идоле. Све ово је било занимљиво, али нам ветровито време није дозвољавало да допливамо до обале.

Постоје докази да је у почетку контакт био прилично пријатељски: кану са голим брадатим човеком је допливао до бродова. Био је задивљен призором огромних чамаца. Холанђани су га позвали на брод, а комуникација се показала прилично мирном и мирном. А онда се на обали окупила цела гомила. Морам рећи, и они су углавном били само радознали. Када су Европљани искрцали, простодушни домаћини су им у знак поздрава донели чак и своје банане и своје пилиће – иначе, свете птице за домородце, јер без пилетине вероватно не би дочекале тако свечани тренутак. Међутим, многи други мештани нису били прожети посебно топлим осећањима и понашали су се како доликује дивљацима: опколили су господу, почели да их хватају за одећу, за дугачке ствари у рукама (пушке). Као резултат тога, неки господин се унервозио и отпустио. И ударио. Шокирани Полинежани су побегли, али су се брзо вратили у нешто већем броју. Рогевен је схватио да његови људи једноставно могу бити убијени. И наредио да отвори ватру да убије. И све то на овакав дан.

Прочитајте још:  Британска министарка образовања показала демонстрантима средњи прст

Али највећа несрећа за Рапануи била је сама чињеница да су Европљани открили ово острво. У почетку, његово присуство није изазвало практично никакве емоције у „цивилизованом“ свету. Међутим, пола века касније, Шпанија се сетила острва, јер је била живо заинтересована за очување и раст својих колонија у Латинској Америци. Брод са поданицима краља Карла ИИИ стигао је на обалу 1772. године. Шпанци су провели неколико дана на острву, прогласили га Сан Карлосом и прочитали староседеоцима званични документ о протекторату (било би занимљиво видети ово). Али, заправо, Рапануија није било могуће нигде „прикачити“.

Џејмс Кук је отпловио две године касније. Домороце је описао као гладне, исцрпљене, а заузврат се чудио како овај дивљи народ не само да је каменим оруђем издубио такве џиновске скулптуре (од 3 до 15 метара, а понекад и више од 10 тона!), већ их је и вукао у жељено место и ставити на постаменте.

Био је један француски истраживач Франсоа Ла Перуз, који је довео научнике са собом, и они су открили да су некада на острву постојале читаве шуме. Наравно, без дрвећа је постало лоше. Нема дрва – нема нормалних чамаца, што значи да нема озбиљног риболова у мору, односно има проблема са храном. Французи су оставили неколико оваца и свиња на поклон у нади да ће их Рапануи узгајати. Засадио дрво цитруса.

А руски путник Јуриј Лисјански посетио је Ускршње острво током свог путовања око света 1804. године. И, иначе, у својој књизи „Путовање око света на броду „Нева” 1803-1806” написао је да је све у реду са храном, расту банане, батат, а све то срећно размењују ускршњи људи. за разне ексере и посебно на ножеве који су се за њих специјално ковали баш на броду. Али кућни љубимци нису примећени. Само кокошке, можда. Изгледа да је сточарство пропало. Оно што је карактеристично: Руси нису искрцали на обалу, послат је само један гласник са робом за размену, и то је углавном био повод да се мештанима поклони посебна запечаћена боца са писмом за други брод експедиције, са којим су изгубили контакт због лошег времена – за “Хопе”

Прочитајте још:  ЕФРАИМ ЗУРОФ: Злочин у Сребреници није био геноцид

Четири године касније дошли су Американци – већ на конкретном случају: везали су 22 особе на острву и одвели их као робове на острва Хуан Фернандес да би тамо успоставили лов на фоке. Пословна идеја. Трећег дана након што су отпловили, односно далеко на пучину, заробљеници су одвезани, скидани им ланци и тако даље. А староседеоци су одмах скочили преко палубе. „Цивилизација“ је почела да их хвата, али су „дивљаци“ тврдоглаво одбијали да буду ухваћени. И мора се нагласити да су они већ били веома удаљени од острва, шансе да стигну кући су или оскудне или једнаке нули. Ово је суштински важно за разумевање овог чина.

После тога, наравно, острво Рапануи је постало негостољубиво. Руси су хтели поново да посете – на броду „Рјурик“, али им није дозвољено. Разумљиво је. Само ово није спасило. Током 1860-их, Перуанцима је била потребна бесплатна радна снага за њихову економију у процвату, и они су дошли. Узели су скоро хиљаду и пет стотина људи. Убрзо их је стотинак остало живо, а морали су се договорити међународни преговори са перуанским властима како би се несрећни народ вратио кући. Док смо разговарали, остало је десетак и по људи. Вратили су се, али су у домовину вратили мале богиње и туберкулозу. Таква је отприлике била ситуација у време доласка флоте краљице Викторије.

Након тога, научници су тврдили да је то ипак унапред одредило жалосни исход. Многи се позивају на чињеницу да су Пасхали имали страшну конфронтацију између две класе. Имали су „дугоухе“ – ово су, да тако кажем, „белци“ међу Полинежанима, били су заиста лакши и носили су тешке терете у ушним ресицама, због чега им је све висило до рамена. Имајте на уму да су идоли управо тако приказани. А било је и “кратких ушију” – респективно, без ових одликовања иу подређеном положају. Када је чувени норвешки путник Тор Хајердал допловио на острво 1955. године, затекао је једну особу скоро европског изгледа, црвенокосу, и рекао је да је потомак „дугоухих“ и да га је деда терао да слуша и сети се ко је био као дете. Према легенди, давно јер им је досадило да носе вулканске блокове по налогу великоухих. За то су им експлоататори ископали јарак и у њега бацили грмље. Односно, припремили су ватру за побуњенике. Али жена је променила ток историје. Као и обично. Била је то жена једног “дугоуха”. Све је знала, и то јој није давало мира. А она није издржала и рекла је „краткоувим” шта им се спрема. Услед тога, „сељаци“ су све испланирали да „буржуји“ падну у сопствену ватру. То јест, није спречила невоље. Само сам га преокренуо. Испоставило се исто, само у огледалу. Међутим, анализа пепела и другог садржаја ове јаме није показала присуство костију или других трагова онога што каже легенда. јер им је досадило да носе вулканске блокове по налогу великоухих. За то су им експлоататори ископали јарак и у њега бацили грмље. Односно, припремили су ватру за побуњенике.

Прочитајте још:  Пређена је тачка без повратка, Русија мора победити

Али жена је променила ток историје. Као и обично. Била је то жена једног “дугоуха”. Све је знала, и то јој није давало мира. А она није издржала и рекла је „краткоувим” шта им се спрема. Услед тога, „сељаци“ су све испланирали да „буржуји“ падну у сопствену ватру. То јест, није спречила невоље. Само сам га преокренуо. Испоставило се исто, само у огледалу. Међутим, анализа пепела и другог садржаја ове јаме није показала присуство костију или других трагова онога што каже легенда. Односно, припремили су ватру за побуњенике. Али жена је променила ток историје. Као и обично. Била је то жена једног “дугоуха”. Све је знала, и то јој није давало мира. А она није издржала и рекла је „краткоувим” шта им се спрема. Услед тога, „сељаци“ су све испланирали да „буржуји“ падну у сопствену ватру. То јест, није спречила невоље. Само сам га преокренуо. Испоставило се исто, само у огледалу. Међутим, анализа пепела и другог садржаја ове јаме није показала присуство костију или других трагова онога што каже легенда. Односно, припремили су ватру за побуњенике. Али жена је променила ток историје. Као и обично. Била је то жена једног “дугоуха”. Све је знала, и то јој није давало мира. А она није издржала и рекла је „краткоувим” шта им се спрема. Услед тога, „сељаци“ су све испланирали да „буржуји“ падну у сопствену ватру. То јест, није спречила невоље. Само сам га преокренуо. Испоставило се исто, само у огледалу. Међутим, анализа пепела и другог садржаја ове јаме није показала присуство костију или других трагова онога што каже легенда.

Али то није поента. Присталице теорије о самоуништењу ускршње културе тврде да је до доласка Европљана на острво све било лоше.

Научници не могу веровати људима на реч. Али они могу да верују тихом камењу. Дакле, моаи су главни сведоци у овом случају. Многи од њих остали су недовршени у каменоломима Рапануи. Поред њих су кости градитеља и њихови секачи. Недавна истраживања су показала да су неке од статуа релативно младе, на којима се радило после Холанђана, па све до неуспеле шпанске анексије. А ово је, разумете, доказ. Ако су градили идоле, онда су наставили да живе својим животом. На крај.

И на крају, о томе како су још подизали вишетонске статуе. Последњи „дугоухи” се спријатељио са Тором Хејердалом и ипак открио тајну.

Прво, крајеви трупаца се подвлаче испод моаиа, а помоћници висе са других крајева. Командир, у овом случају Норвежанин нови пријатељ, легне на стомак и набије каменчић под главу идола. Онда још један. Треће. Више. Још више. И тако даље. Монотоничан рад пацијента десет дана. Затим се камена глава умотава ужадима и са четири стране везује за дебеле кочиће како џин не би пао негде на погрешно место. На крају се моаи диже већ толико високо да се полако нагиње и стаје на постоље. Добро координиран тимски рад. То је све. Фантастичан!

Аделе Романенкова / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *