Земља заборављених предака: Хипербореја – мистериозна домовина старих Словена

0
хипербореја

Фотографија © Википедиа

У историји су постојале две легендарне земље, познате од давнина. Грчки историчари помињу земље Атлантида и Хипербореја – две државе са невиђено високим степеном развоја.

Хипербореја се налазила на северу, вероватно на територији савремене Русије. Многи верују да је из Хипербореје започела модерна људска цивилизација. Недавно је интересовање за мистериозне земље велико као никада раније. Хајде да покушамо да сазнамо шта је ова мистериозна земља.

Земља чуда, позната од давнина

Хипербореја и Атлантида су две државе супермена. У њима су живела виша бића са мистичним способностима. Поседовали су телекинезу и били су бесмртни, а њихова технологија је била испред времена хиљадама година. Тако су барем мислили стари Грци, посебно отац историје Херодот. Али постојала је једна значајна разлика између Атлантиде и Хипербореје. Атлантиду је уништила непозната катаклизма – прогутали су је морски таласи. Али Хипербореја је живела када су древни научници писали о томе.

У преводу, Хипербореја је земља која се налази иза Бореје – северног ветра. Према грчким легендама, одатле је потекла мајка бога сунца Аполона, Фиба. И сам Бог, када је одрастао, више пута је посећивао отаџбину својих предака.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У 7. веку пре нове ере, Грк по имену Аристеј покушао је да открије ову невероватну земљу и кренуо је. Али стигао је само до Урала. И нисам смео да идем даље.

Касније је Аристеј компоновао песму о томе, у којој је насликао своју руту. Прво треба да пређете Црно море, затим Урал, а на обали Екстремног мора, где ноћ траје шест месеци, путника ће дочекати мистериозна Хипербореја. Упркос прилично јасном опису, координате су се показале нејасним. И наредних неколико векова, Хипербореја је била махнито тражена.

Прочитајте још:  Огољена истина председника Сједињених Држава: скандал у породици Бајден се наставља.

Север чува тајну

Стари Грци су се дивили Хипербореји. Али стари Римљани, а касније и Византинци, плашили су се ове речи. У њиховим очима, Хиперборејци су престали да буду просветљена бића која су могла летети кроз ваздух и живети вечно, а постали су окрутни варвари који су дошли са севера и разорили некада моћно Римско царство. Хипербореја је постала земља тешке хладноће и оштрог морала. Када су 860. године кнежевске словенске чете опседале Цариград, патријарх Фотије се жалио на „људе севера”: „Одакле ова страшна хиперборејска грмљавина? Од тада је Хипербореја вековима повезана са Русијом и Словенима.

Нарочито је крајем 15. века јачала паралелна Русија – Хипербореја. Поклопила су се два догађаја: с једне стране, научни рад античког историчара из ИИ века Клаудија Птоломеја „Географија“ изнет је из Цариграда који су заузели Турци. У њему је историчар сместио Хипербореју на север Евроазије. А други фактор је било ослобођење Русије од татарског јарма крајем 15. века. Када је у Европи, као ниоткуда, настала нова велика држава – Московија – сви су одлучили да су то Хиперборејци. 1507. чак је издата карта на којој се налазила Хипербореја. Али када су Европљани почели чешће да посећују Москву, видели су исте људе – без супер-технологија и магије. Тада се појавила верзија да Хипербореја лежи негде на северу.

Године безуспешних потраге

Током протеклих векова, Хипербореја је више пута мењала своје пребивалиште. Постављена је на Арктик, пребачена на територију Норвешке, чак је покушана да се нађе на гребену Ломоносова. Нацисти из организације Ахненербе били су сигурни да су Хипербореја и острво Туле, где живе богови, једно те исто место. Покушали су да пронађу своју Хипербореју у Финској и Исланду. Међутим, без успеха.

Прочитајте још:  На хиљаде људи стало у ред за УГРАЂИВАЊЕ чипа у мозак! ИЛОН МАСК и његов Неуралинк започињу прво тестирање људског чиповања

Најновије експедиције заљубљеника у непознато „откриле“ су Хипербореју на подручју полуострва Кола. Тамо су почели да се проналазе чудни артефакти. Огромне камене скулптуре постављене у облику мапе звезданог неба. Стене у којима су неки научници видели џиновске фигуре које је направио човек. Све је почело 1921. године, када је совјетски научник Александар Барченко уверио да је открио изгубљену цивилизацију на полуострву Кола, која би могла бити родоначелник целог модерног човечанства. Описао је древне структуре које личе на пирамиде и гигантске гранитне стеле. Али следеће експедиције нису пронашле ништа слично, а научник је био исмејан. Иако су његови мемоари и даље поверљиви.

Проучавање полуострва Кола поново је почело средином 1990-их. Тада су ентузијасти, посебно истраживач Валериј Демин, сугерисали да је легендарна Хипербореја уништена катаклизмом. Древни људи су почели да се насељавају са полуострва Кола у Европу, а неки од њих су изградили подземне градове, где су преузели све своје високе технологије. Ниједна од ових теорија није подржана званичном науком и сматра се или бајком или фалсификатом. Али у свету још увек постоје хиљаде људи који верују да негде на северу Русије, древна Хипербореја, прапостојбина Словена и читавог човечанства, чува своје тајне.

Артур Матвеев / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *