Британија уводу регистар страних агената! Сме ли Србија о томе и да размишља?

0
британија, регистар

британија

Уједињено Kраљевство планира да уведе регистар особа које заступају стране интересе на њеној територији.

То се односи како на политичке, тако и на пословне интересе и обухвата све оне појединце који долазе у контакт с политичким структурама у УK, или могу утицати на јавно мњење.

Свако ко се бави оваквим активностима дужан је да се региструје, а ако то не учини, може бити кажњен затвором до пет година. Од ове обавезе су изузети сви који званично заступају стране интересе попут чланова дипломатских представништава и сл. Смисао ове регулативе је јачање националне безбедности и заштита домаће јавност и демократских институција од страног утицаја. (Такви регистри већ постоје у САД или Аустралији, на пример.)

Овај предлог је изазвао велико незадовољство држава ЕУ и САД јер би се „линераном“ применом ових мера оне ставиле у исти положај као нпр. парије попут Русије, Ирана, Сирије и сл. чији је глобални утицај огроман. Опште је познато да западни актери не утичу на јавно мњење других држава и не корумпирају њихове политичаре. Ако то баш и раде, то је увек у најбољем интересу демократије и у интересу држава домаћина.

Сличан регистар постоји и у Русији и тамо је домаћа демократска јавност то дочекала на нож, иако су руске власти то преписале од САД. И на Западу је процењено да је реч о антидемократским мерама усмереним ка гушењу слободе медија у Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Верујем да су страни, знани и незнани саветници српских власти сигурно сугерирали да и Србија уведе такав регистар како би заштитила своје безбедносне, политичке и економске интересе. Сасвим сигурно се интензивно ради на припреми одговарајућих прописа и вероватно је питање дана када ћемо од председника државе сазнати када ће прописи ступити на снагу. Добро, овде сам се мало нашалио.

Прочитајте још:  Низ напада по школама се наставља: Бивша ученица (15) кухињским ножем повредила вршњака и наставницу!

Небојша Катић

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *