Отворено писмо родитеља Вучићу: Kо је стрељао нашу децу у кафићу “Панда” у Пећи

0
панда

Родитељи шесторо младића који су 14. децембра 1998. године убијени у пећком кафићу “Панда”, упутили су отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу с молбом да их прими на разговор и да им саопшти сва сазнања о томе ко је наредио, организовао и убио децу у Пећи.

У писму достављеном агенцији Бета, родитељи наводе да су од 2017. године десетак пута „узалудно“ тражили пријем код председника Србије, и да је он њима и јавности 11. јануара обећао да ће их примити на разговор до краја тог месеца.

„Иако смо, од 2017. године, десетак пута узалудно тражили пријем код вас, овога пута смо поверовали да ћете то, коначно, учинити и саопштити нам сва сазнања и доказе до којих сте дошли или до којих су дошле институције, које се, верујемо, озбиљно баве овим злочином. Међутим, до данашњег дана никакав одговор нисмо добили“, наводи се у писму родитеља.

У писму су подсетили да тече 25. година од када су у кафићу „Панда“ у Пећи „неки зликовци на монструозан начин“ убили шест невиних српских младића, њихове синове – Светислава Ристића (18), Вукоту Гвозденовића (16), Зорана Станојевића (18), Драгана Трифовића (18), Ивана Радевића (24) и Ивана Обрадовића (15).

Они су Вучићу у писму поручили да од њега траже и моле га, да их прими и да им, коначно, саопшти, како су навели ту „истину од које ће јавност бити згрожена, а органи неће бити поносни како су спровели истрагу“, како је то изјавио 28. децембра 2013. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Овом изјавом сте нама родитељима, али и целокупној јавности, улили наду да ћемо сазнати ко је и зашто наредио, организовао и извршио овај монструозни злочин. Прошло је десет година од тада, а ми ништа ново нисмо сазнали. Само наслућујемо, а то што наслућујемо је толико стравично да нам се крв у жилама леди. Сматрамо и убеђени смо да је ово била државна ствар, о којој је одлучено у врху државе и представља државни тероризам парекселанс“, истиче се у писму родитеља убијених дечака.

Прочитајте још:  Кључна подршка Русије Србији у тешким данима – на ивици рата и мира на Балкану

Родитељи су у писму нагласили да више од 24 године чекају да им надлежне институције у које, „још увек“ нису изгубили поверење саопште истину, „ма каква она била“, и наводе да су се од 1999. године „небројено пута“ обратили свим институцијама државе Србије и да су увек наилазили на обећање да ће злочин бити истражен и кривци приведени правди.

„Од 12. маја 2016. године, Тужилаштво за организовани криминал у Београду је, обећавајуће, почело изнова истрагу и помислили смо да ћемо, коначно, доћи до истине. Прошло је седам година ‘предузимања истражних радњи и поступака’ без опипљивог резултата. И даље чекамо да тужилаштво заврши истрагу и саопшти ко је наредио, организовао и извршио овај стравични злочин“, наводе родитељи.

Они су упитали да ли је могуће да се такав злочин заташкава, и додали да не могу да изведу другачији закључак, осим да живе са сањањем и у убеђењу да то нису урадили Албанци, како је Вучић тврдио пре скоро 10 година.

Родитељи су Вучића још једном питали да ли он, или било ко у држави зна ко је побио њихове синове, истичући да све ове године живе своју бол, расељени на разне стране и протерани из Пећи и из Метохије, али да су још јединствени и одлучни да сазнају ко им је „стрељао децу“.

„То њихова невина крв заслужује и тражи од нас да истрајемо у напорима да дођемо до истине и правде. У очекивању да ћете ускоро одржати обећање, примити нас и том приликом саопштити оно што нас једино интересује – а то је истина“, закључује се у писму које су потписали Љубомир Ристић, Звонимир Гвозденовић, Мирјана Станојевић, Милена Радевић, Војислав Трифовић и Лазар Обрадовић.

Прочитајте још:  АМЕРИКАНЦИ ШАЉУ ЈОШ ВОЈСКЕ НА КОСМЕТ: Стижу нове трупе

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *