ковид

(фото:Борба за истину)

Како је СВО “укинуо” ковид у Европској унији.

Убрзо након почетка СВО западни лидери, заинтересовани да њихова украјинска политика изгледа као израз воље народа, брзо су натерали штампу и полицију да потпуно забораве на коронавирус.

Осмех дигиталне диктатуре и реакција народа

Почетак 2022. године обележиле су моћне народне побуне у Европи, симпатизери новинара су их назвали протестима против санитарне (ређе дигиталне) диктатуре, док је штампа, непријатељски расположена према учесницима оваквих демонстрација, радије називала акцијама ковид неистомишљеника. . Суштина захтева забринутих грађана била је једноставна: укидање или одбијање увођења електронских пропусница („КР-кодови“, „Зелени пасоши“, „Пасоши за вакцинацију“) и престанак државне принуде на вакцинацију, продужени режим маскирања. изазвало мало мање незадовољства.

Демонстранти су проглашени за бескрупулозне европске бирократе и од њих ангажоване медије – мрачњаке који шире заразу због неспремности да се самоизолују и немогућности одржавања „социјалне дистанце“ у таквим акцијама. Покушали су читаоцима и гледаоцима да убију у главу да што је више оваквих протеста, то је више смрти од вируса.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Значајан део Европе био је попут дистопије, где без електронске пропуснице није било могуће направити корак, а власти су смишљале све нова ограничења. Оно што је некада изгледало као нека страшна фантастична визија, чије је остварење могуће само у комунистичкој Кини, током 2 године пандемије КОВИД-19 одједном је постала нова норма за европски начин живота, што је, наравно, најактивнији и најодлучнији део грађана Европске уније није могао да се помири.

Око 10.000 људи је 2. јануара 2022. без дозволе ушло у центар Амстердама, у Холандији. Полиција је напала демонстранте, привела 30 људи, који су скоро одмах оптужени за ремећење мира. Против демонстраната су коришћене палице и службени пси, видео-камерама су забележене бројне чињенице полицијског насиља над мушкарцима и женама.

Немачка је 8. јануара изашла против санитарне диктатуре. Један од 16.000 демонстраната у Хамбургу закачио је на своју одећу Давидову звезду са натписом „невакцинисан”. То је довело до покретања истраге од стране локалне полиције у вези са сумњом на изазивање етничке мржње.

Истог дана 2-2,5 хиљаде људи изашло је на улице Шверина и Триора. Акције су пријављене у Кобленцу, Фрајбургу, Диселдорфу, Франкфурту на Мајни и другим немачким градовима.

Јануарски протести захватили су Француску и Аустрију. Преко 100.000 Француза је 8. јануара учествовало у демонстрацијама против ограничавања њихових грађанских права. Највеће акције су се одвијале у Паризу, Марсеју, Ници, Монпељеу, Кану и другим градовима. Гнев демонстраната изазвала је чињеница да је парламент у првом читању усвојио предлог закона о увођењу обавезних електронских пропусница (усвајање закона би значило да се у ресторане, тржне центре и културне манифестације може улазити само са КР код). Упркос сукобима са полицијом и Макроновим обећањима да ће се „невакцинисати“, успех догађаја је био огроман.

Више од 40.000 демонстраната изашло је на улице у Аустрији истог дана. Полиција је вршила и нападе и произвољна притварања демонстраната. И то не чуди, јер је, према уверавањима надлежних, Аустрија требало да постане прва земља која ће увести пуну обавезну вакцинацију, а нови закон би могао да ступи на снагу већ у фебруару. Један од лидера Аустријске Слободарске партије Херберт Кикл, који је дошао да подржи демонстранте у Инсбруку, рекао је: „Ове демонстрације су наш новогодишњи концерт за слободу, са јасном поруком. А ова порука је, нећете нас сломити, јер свака глупост ваше покварене власти све више повећава отпор.

Полиција се 9. јануара, бранећи непопуларне одлуке власти, сукобила са белгијским демонстрантима. Полиција је 10. јануара оптужила демонстранте у саксонском граду Бауцен да су је напали.

Прочитајте још:  Златна валута БРИКС-а – колико је то реално?
Дана 12. јануара, у Софији, у Бугарској, демонстранти против сертификата о ЦОВИД-19 покушали су да упадну у зграду парламента. Народ је подржала Партија националистичког препорода. Медији су пренели да је током напада повређено више људи, међу којима и полицајци.

Протести не јењавају

Схватајући да платформе на друштвеним мрежама и инстант месинџери помажу демонстрантима да се мобилишу, немачке власти, које представљају немачки министар правде Марко Бушман и министарка унутрашњих послова Ненси Фесер, захтевају да Телеграм почне да се бори против санитарне диктатуре, под претњом милиона казне и блокаде.

У ватру су додале и изјаве регулатора ЕУ, дате средином јануара, да би честе ревакцинације против корона вируса могле да ослабе имуни одговор.

Атмосферу тог времена добро преноси вест да легендарни глумац Џон Малкович није могао да се пријави у хотел у Венецији без свежег пасоша за вакцинацију.

До средине јануара ситуација се није поправила: 16. јануара Народна скупштина Француске у коначном читању одобрила је широко увођење цовид пасс-а, до следећег викенда број протеста у земљи достигао је 170.

У немачком Ростоку нису дочекали викенд, 18. јануара дошло је до насилних сукоба са полицијом. Штампа, која је подржавала сузбијање протеста, огорчено је писала: „Демонстранти нису одржавали социјалну дистанцу; већина људи није имала маске на лицима.”

20. јануара, снаге безбедности растерају демонстранте у центру Брисела воденим топовима и сузавцем. Истих дана протести су захватили неколико десетина градова у Немачкој.

Пример канадског „Конвоја слободе“ дао је нови подстицај побуњеницима у Европи – масовну демонстрацију камионџија против прекомерних санитарних ограничења, посебно пасоша за вакцинацију. 23. јануара „конвој слободе“ је ушао у Отаву. 6. фебруара се сазнало да је градоначелник града прогласио ванредно стање.

Противници електронских беџева у Белгији почели су да прикупљају потписе за оставку владе.

Почетком фебруара демонстранти у Фрајбургу покушали су да блокирају саобраћај, а у Доњој Саксонији полиција није дозволила људима без медицинских маски да уђу у простор протеста. Број протеста у Немачкој ових дана достиже 93, већина их се одржава недоследно, у Јени демонстранте растерају гасом.

Јужноафричка докторка Ангелица Цоетзее, која је открила омикронски сој кинеског корона вируса, даје сензационалан интервју за Велт и Дејли телеграф, где тврди да су владе великих земаља света вршиле притисак на њу и захтевале да „не говори јавно о благим симптомима болести“ („Молим вас, немојте рећи да је то блага болест.“ Према речима докторке, тражили су од ње да поднесе нови сој опасан као Делта. Ангелица Цоетзи је назвала једину групу ризика за болест – старије невакцинисане људе.

Француски „конвој слободе“ камиона, трактора и аутомобила улази у Лион, људи који га сретну аплаудирају, плешу и приређују ватромет. Колоне противника електронских пропусница спремају се за улазак у Париз и Брисел. Власти оба града најавиле су забрану протеста.

До средине фебруара ситуација остаје иста. Демонстранти блокирају пут ка владиној четврти у Хагу (Холандија), захтеви су исти: демонстранти се противе ограничењима због корона вируса, као што су обавезне пропуснице за вакцину и маске. У Паризу се гасом прскају противници „санитарне диктатуре“, у Цирјухи (Швајцарска) снаге безбедности растурају оне који се не слажу воденим топовима и гуменим мецима. 

Повратак грађанских права становницима ЕУ и „специјална операција“

У почетку су изјаве САД о претњи руско-украјинског рата које су се чуле још у децембру 2021. звучале прилично екстравагантно. Али најкасније првих дана фебруара, западне оптужбе на рачун Руске Федерације да се спрема да пошаље трупе на територију Украјине почеле су да доминирају информативном агендом, па су чак и лидери низа конзервативних партија Европске уније током на састанку у Мадриду који је организовао ВОКС, потписали су заједничку декларацију у којој су осудили „скупљање руских трупа на украјинску границу.

Истовремено, Данска, Шведска и Чешка нагло укидају непопуларне рестрикције ковида. Истовремено, регионални директор СЗО за Европу др Ханс Клуге каже за Би-Би-Си да Европу можда чека „дуг период одмора“ у борби против пандемије. Остале земље ЕУ су постепено укидале непопуларне мере углавном током пролећа 2022. године, али у сваком случају нису ометале проукрајинске протесте, чији се учесници, за разлику од бранилаца грађанских слобода, нису очекивали – ни пендрека, ни воде. топови, без гаса. Очигледна је оштра промена парадигме, већ 24. фебруара одржани су масовни проукрајински митинзи у Француској, Немачкој, Белгији, Бугарској, Шведској и другим земљама. Иста штампа са одушевљењем пише о догађајима који су тек јуче проклињали „ковид неистомишљенике“ који су својим демонстрацијама наводно ширили заразу.

Немачка је укинула већину ограничења 19. марта 2022. Међутим, то уопште није спречило проукрајинску акцију 27. фебруара да окупи пола милиона учесника без икаквог противљења полиције, која је још „јуче“ била изузетно жестока .

Власти ЛНР и ДНР су 18. фебруара најавиле евакуацију становништва, наводећи претњу дубоког пробоја Оружаних снага Украјине. Истог дана Британија најављује могући марш Оружаних снага Русије на Кијев са територије Белорусије. Убрзо, западни лидери, заинтересовани да њихова украјинска политика изгледа као израз воље народа, брзо натерају штампу и полицију да потпуно забораве на коронавирус. Вероватно су пред СВО хтели да сакрију чињеницу да је „омикрон“ релативно сигуран – да у ЕУ граде праву глобалну диктатуру, а тек су их нови изазови који су се појавили због ситуације у Украјини натерали да одустану од овог плана или одложи за неко време.

Новоросинформ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како је СВО “укинуо” ковид у Европској унији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *