Казахстан затворио своје трговинско представништво у Русији

0

(фото:Алтернатио.орг)

Казахстан затворио своје трговинско представништво у Русији.

Власти Казахстана су ликвидирале своје трговинско представништво у Руској Федерацији. Одговарајућа уредба републичке владе објављује се у стандардној контролној банци нормативних правних аката.

Ликвидирати државну институцију „Трговско представништво Републике Казахстан у Руској Федерацији“ Министарства трговине и интеграција Републике Казахстан“, каже се у документу. Уредба ступа на снагу даном потписивања.

Москва и Астана су у октобру 1992. потписале споразум о међусобном оснивању трговинских мисија. Сврха њиховог стварања је да помогну извозницима и дистрибутерима да уђу и консолидују се на тржишту земље партнера, привлаче стране инвестиције и промовишу робу и услуге.

Прочитајте још:  После јучерашњег лансирања, није им добро: САД захтева од СБ УН да се Северној Кореји одузму нуклеарне бомбе
Локално Министарство трговине је 1. фебруара саопштило да би у циљу оптимизације рада владиних агенција требало укинути трговинско представништво у Русији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То је због чињенице да су у овом тренутку створени сви институционални услови да казахстански бизнис ради у руском правцу и решава сва оперативна питања. Истовремено, ослобођене јединице биће коришћене за јачање дипломатског присуства Казахстана у другим земљама“, објаснила је прес-служба ресора.

Такође су појаснили да „ова одлука неће захтевати отказивање међувладиног споразума о међусобном оснивању трговинских мисија од 22. октобра 1992. године и неће утицати на функционисање трговинске мисије Руске Федерације у Републици Казахстан и развој билатералне трговинске и економске сарадње уопште“.

Прочитајте још:  Медведев: Русија се не бори против народа Украјине, већ против нациста
Министарство трговине је истакло да је Русија и даље „главни трговинско-економски партнер“ републике и подсетило да у Казахстану послује око 8.000 компанија са руским учешћем и 3.348 заједничких предузећа.

„У Руској Федерацији, узимајући у обзир функционалност промоције економске дипломатије, поред амбасаде Републике Казахстан у Руској Федерацији, генерални конзулати у градовима Санкт Петербург, Омск, Казањ и Астрахањ, навело је министарство. „Даљи рад на трговинско-економској сарадњи између Казахстана и Руске Федерације биће настављен и кроз партнерску мрежу ЈСЦ ЦРТП КазТраде, која је изграђена у свим већим градовима и регионима Русије.

Прочитајте још:  Затвореник из Мариупоља: Укронацисти из „Азова“ запалили мушкарцу ноге и гледали га како „плеше“ (ВИДЕО)
Потпредседник Владе, министар финансија Казахстана Јерулан Жамаубајев, коментаришући намеру Астане, истакао је да две земље ефикасно решавају питања сарадње у оквиру Евроазијске економске комисије. Према његовим речима, амбасада Казахстана функционише у Москви и број њених запослених је довољан. Истовремено, у дипломатском представништву раде представници разних владиних агенција, који „могу бити премештени да решавају друга питања која нису мање важна”.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *