САД спремају обојену револуцију у Индији

0

(Фото: Tanjug/AP )

САД спремају обојену револуцију у Индији.

Низ сумњивих догађаја

Британски Фајненшл Тајмс је објавио да је амерички милијардер Џорџ Сорош, говорећи на Минхенској безбедносној конференцији, рекао да су шеф индијског конгломерата Адани Гроуп Гаутама Адани и индијски премијер Нарендра Моди „блиски савезници”. Сорош сматра да ће проблеми са којима се суочава индијски холдинг “значајно ослабити Модијеву контролу над савезном владом Индије” и “отворити врата за преко потребне институционалне реформе”.

Сорош је изнео своје оптужбе против Модија: „Индија је занимљив случај. Ово је демократија, али њен вођа, Нарендра Моди, није демократа… Подстицање на насиље над муслиманима је био важан фактор у њеном метеорском успону… Моди одржава блиске односе и са отвореним и са затвореним заједницама. Индија је чланица квартета, који такође укључује Аустралију, САД и Јапан, али купује много руске нафте уз велики попуст и од тога зарађује много новца.

„Невоља Гаутама Аданија ће подстаћи „демократску ренесансу у Индији… Моди и пословни тајкун Адани су блиски савезници; њихове судбине су испреплетене… Адани је оптужен за превару са акцијама, његове акције су се срушиле као кућа од карата. Моди је о томе ћутао, али ће морати да одговара и на питања страних инвеститора у парламенту. Ово ће значајно олабавити Модијев стиски над индијском савезном владом и отворити врата пријеко потребним институционалним реформама“,  рекао је Сорош , ефективно позивајући на промјену режима у Индији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сорош је стар, богат, самоуверен човек који седи у Њујорку и још увек верује да би његови ставови требало да одређују како свет функционише“, рекао је индијски министар спољних послова Субрамањам Џаишанкар реагујући на нападе америчког милијардера, који је Сороша назвао  опасно“.

„Ова [Сорошева изјава] није покушај да се оштети имиџ Индије. Ако пажљиво слушате, он говори о промени режима. Индија је увек имала посла са страним силама када је била изазвана и наставиће да узврати у будућности“, рекао је индијски министар за развој људских ресурса Смрити Ирани, који је био члан владајуће индијске партије Бхаратииа Јаната од 2014. са Модијем.

Адани Гроуп  је један од највећих индијских конгломерата са водећим позицијама у енергетици, пољопривреди и одбрамбеној индустрији. Шеф компанија Гаутама Адани недавно је био на другом месту на листи најбогатијих људи на свету са богатством од 128 милијарди долара, према Блумбергу.

Адани Група је расла „врлоглавом брзином“ последњих година, са Адани Ентерприсес растом од 2.500% за пет година   , углавном због брзине којом је конгломерат отварао нове кампање . Аданијево богатство је такође брзо расло. Према  Форбсу  , повећао се са 8,9 милијарди долара у 2020. на 125 милијарди долара до јануара 2023.

Западни медији приписују брз раст и капитализацију групе блиским личним везама Гаутаме Аданија са индијским премијером Нарендром Модијем.

Америчка компанија за истраживање инвестиција Хинденбург Ресеарцх објавила је  24. јануара истрагу од 106 страница о конгломерату Адани Гроуп. Након тога, укупна капитализација компанија које чине Адани групу изгубила је 118 милијарди долара тржишне вредности за недељу дана (од 3. фебруара 2023. године), а њен оснивач Гаутама Адани испао је са листа најбогатијих људи у свет.

Прочитајте још:  У Централ парку у Њујорку на дечијем игралишту постављена крвава фигура Владимира Путина
Пре тога, Хинденбург Ресеарцх је објавио инсајдерске информације о кинеским компанијама ВИНС Финанце и Цхина Метал Ресоурцес Утилизатион, обарајући њихове акције.

Овако су напали Цхина Метал Ресоурцес Утилизатион (ЦМРУ): „Ми верујемо да Цхина Метал Ресоурцес Утилизатион (ЦМРУ) није ништа друго до зомби компанија; организација која је технички жива, али у тако озбиљним финансијским проблемима и оптерећена са толико црвених застава да се неликвидност чини неизбежном.”

У истом стилу је написана истрага на 106 страница о активностима индијског конгломерата, у којој се каже да Адани група  изводи  „највећу превару у историји компаније“: конгломерат је наводно умешан у масивне преваре са хартијама од вредности и рачуноводством. , прање новца, крађа средстава пореских обвезника, корупција, стварање офшор организација, притисак на владине агенције и слобода штампе.

Напад Хинденбург Ресеарцх-а на Индију подржали су главни амерички медији.

„Ова сага [Извештај о Хинденбурговом истраживању] баца светло на однос између индијског бизниса и политичке елите, доводећи у питање да ли Индија, суочена са оптужбама за привржени капитализам, може постати глобални економски гигант попут њеног најближег азијског ривала Кине“, пише  Тиме .

Прочитајте још:  Ваљевци на турнеји по Америци
„Превара и неуспех тешко да су слика Индије коју господин Моди жели да створи“, пише Тхе Нев Иорк Тимес, напомињући да је „почела прича о блиском радном односу између 60-годишњег Аданија и 72-годишњег Модија озбиљно 2002. године, када су хиндуско-муслимански немири опустошили Гуџарат, државу на западној обали Индије у којој је господин Моди био главни министар и где је седиште Адани групе. Имиџ господина Модија је тешко нарушен масовним сукобима у којима је убијено 1.000 људи, већином муслимана“.

Британски ББЦ придружио се нападу на Нарендра Модија , који је објавио дводелни документарни филм Индија: Питање о Модију.

Прва епизода објављена је 17. јануара 2023. Фокусира се на Модијеву рану политичку каријеру и његову улогу у нередима у Гуџарату 2002. који су се десили док је био главни министар државе. Филм оптужује Нарендра Модија за етничко чишћење муслимана. У другој епизоди, емитованој 24. јануара, на дан када је објављен извештај Хинденбурговог истраживања, „британски академици” су Модију приписали бројна кршења људских права, слободе штампе и других „вредности”.

Одговор индијске владе на приказивање овог филма био је брз и оштар. Индијско министарство информисања саопштило је да све везе ка снимцима са њега треба да буду забрањене на друштвеним мрежама.

Канчан Гупта, портпарол Министарства информисања, назвао је документарни филм “непријатељском пропагандом и антииндијским смећем”, а студенти који су ове недеље приказани на Универзитету Керала оптужени су за издају. на престижном универзитету у Делхију. Џавахарлал Нехру, студенти који су покушали да ураде исто суочили су се са нестанком струје и интернета, а десничарске групе су гађале камење на њих“, пише британски Тхе Гуардиан .

Амерички публициста Вилијам Енгдал сматра да су Сорошев демарш, објављивање извештаја Хинденбурговог истраживања и пројекција филма Индија: Питање о Модију „низ сумњивих догађаја који указују на то да је англо-америчка коалиција почела да се припрема за свргавање Модија”.

У пролеће 2024. у Индији ће се одржати национални парламентарни избори, а ове године ће се одржати избори за државна законодавна тела. Од њиховог исхода зависи будућност владе Нарендре Модија.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *