Утешна награда Вучићу: Грант за железницу у замену за споразум о КиМ

0

(фото:Новоросинформ)

Утешна награда Вучићу: Грант за железницу у замену за споразум о КиМ.

Европска унија је подржала развој железнице у Србији са грантом од 598 милиона евра, а средства ће бити искоришћена за развој железнице која повезује Београд са Нишом, градом на југу Србије. Уговор је потписан у уторак возом из Београда на југ.

Прочитајте још:  Кустурица планира да присуствује утакмици Русија-Србија
Изградња такозваног „Десетог железничког коридора” је приоритет Србије. То ће укључивати брзу пругу која повезује Београд са Будимпештом и железницу која повезује Србију са Северном Македонијом, Албанијом и Грчком.

Железничка пруга ће брзином до 200 км на сат олакшати и убрзати теретни и путнички саобраћај и обезбедити директну везу између јужног Балкана и западних земаља ЕУ. Очекује се да ће пругу Београд-Ниш годишње користити 2,3 милиона људи.

Пројекат вредан 2,7 милијарди евра подржава ЕУ са одређеним грантом од 598 милиона евра, још 525 милиона евра за пројекат ће стићи из буџета Србије, док се остатак финансира из концесионих кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и Европске Банка за обнову и развој (ЕБРД).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Србије Александар Вучић, након потписивања споразума о гранту са ЕУ, рекао је да је ово највећи пројекат у историји Србије.

Потписивању споразума присуствовао је и европски комесар за проширење Оливер ВархељиОн је навео да је реч о важном железничком пројекту који отвара нова радна места, промовише развој југа Србије и отвара широк трговачки пут.

Важно је напоменути да је грант ЕУ за развој српских железница дошао одмах након што је Београд одобрио споразум о Косову , којим је заправо признат државни суверенитет сопствене бивше покрајине.

Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *