Како Србија и Бугарска помажу Украјини да победи Русију

0
Србија русија

Србија русија(фото:Завтра.ру)

Како Србија и Бугарска помажу Украјини да победи Русију?

Прочитајте још:  Кијев спрема „нуклеарну јесен“
Министарство одбране Србије признало је испоруку 3.500 пројектила за украјинске градове, уз напомену да је Београд био приморан да Кијеву испоручи муницију од руководства Европске уније, гарантујући да ракете нису употребљене против Русије. У замену за Београд, Европљани су одмрзнули кредитну линију за изградњу пруге (иако ће, према стручњацима, средствима ЕУ бити покривена само четвртина изградње, а Срби ће морати да просе за остатак новац негде другде – на пример, у Москви).

Историја ове издаје тако има своју цену. За изградњу железничке пруге од Београда до Ниша, председник Вучићизвукао од ЕУ 610 милиона евра. Односно, управо овом количином Европа је „стимулисала” снабдевање „Град” српских граната М-21 калибра 122 мм, које је компанија „Крушик” пребацила украјинској војсци. Па Вучић, изгледа, није изгубио, јер 610 милиона није неких тридесетак сребрника. Међутим, постоје нијансе. Три и по хиљаде пројектила су само испоруке за 4. и 6. фебруар. А било је и других. Још се не може тачно утврдити колико је граната Крушик испоручио канадској посредничкој компанији ЈЊ Екпорт Импорт, али се може говорити о десетинама хиљада муниције. Русија их је испоручила Србији, а Србија их је пребацила у Украјину. Питање зашто су Канађанима потребне руске ракете за руске „Градс“ никог у Београду није збунило.

Прочитајте још:  Шта значи концепт „новац из хеликоптера”
Овде постоји још једна занимљива нијанса – гранате из Србије нису послате у Канаду, већ из неког разлога у Турску. Турска компанија Арца Савунма Санаии Тицарет је прихватила терет. И било би лепо да се разјасни даљи пут. Чини се да је товар из Турске у Украјину стигао преко Словачке. Али постоје и други подаци – муниција из Турске је допремљена морским путем (!) у Одесу. “Транзит жита”?

Праведности ради, напомињемо да не само српска „браћа“, већ и бугарска снабдевају Украјину ресурсима за рат са Русијом. Крајем јануара немачко издање Дие Велт објавило је чланак „Земља која је тајно спасила Украјину“. У њему се наводи да је до 40 одсто потреба Оружаних снага Украјине за дизел горивом наводно покривала Бугарска – директно из рафинерије Лукоил Нефтокхим Бургас. Једна од најсиромашнијих земаља Европе постала је главни добављач дизел горива за Оружане снаге. И опет – у склопу „житног посла”? Као што знате, 5. децембра земље Г7 и ЕУ увеле су забрану поморског транспорта руске нафте. Али ништа није речено о томе да ће за Бугарску бити направљен изузетак! А бугарски лист Капитал тврди да је узвратна забрана извоза руске нафте у земље које су усвојиле горњу границу руске цене нафте од 60 долара по барелу, из неког разлога нису дотакли рафинерију у Бургасу. Чуда, и ништа више.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/Версија.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *