РАСТЕ ИНФЛАЦИЈА У НЕМАЧКОЈ: Скок цена упркос проценама, компликује се задатак ЕЦБ

0
у немачкој

у немачкој(Фото: Пиксибај)

Инфлација у Немачкој је упркос проценама порасла у фебруару и тако додатно закомпликовала задатак Европске централне банке (ЕЦБ), након што је ове недеље ниво инфлације премашен и у другим европским земљама, пренео је данас Блумберг.

Потрошачке цене су у Немачкој порасле за 9,3 одсто у односу на прошлу годину, док је у јануару раст цена износио 9,2 одсто, што је подстакнуто порастом трошкова услуга и хране.

До поскупљења је дошло и поред тога што је Немачка одлучила да ограничи рачуне за грејање домаћинстава, који су порасли због рата у Украјини.

Предвиђања везана за највећу европску економију врше све већи притисак на Европску централну банку (ЕЦБ), након што је француска инфлација досегла рекордан износ откако је земља прешла на евро, и цене у Шпанији порасле упркос проценама да ће се смањити.

Блумберг оцењује да се званичници припремају да повећају трошкове кредита за још пола поена у марту, а многи подржавају и драстичније кораке, све док се инфлација не врати на пројектованих два одсто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Економисти предвиђају пад инфлације на 8,3 одсто са тренутних 8,6 одсто, иако се према основном показатељ који искључује промењиве трошкове енергије и хране, што је главни фокус за креаторе политике ЕЦБ-а у последње време, сматра да инфлација остаје на рекордних 5,3 одсто.

Председник Бундесбанке Јоахим Нагел упозорио је да су притисци на основне цене и даље веома повишени и да ће се стопа инфлације само постепено повлачити, и то у просеку између шест и седам одсто у Немачкој ове године.

– Једна ствар је јасна: корак ка каматној стопи најављен за март неће бити последњи. Можда ће бити потребни и даљи значајни кораци у погледу каматних стопа – рекао је Нагел.

Прочитајте још:  Немачка има залихе оружја само за два дана активних непријатељстава

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *