Пентагон јасно рекао Кијеву: Наша помоћ није бесплатна!

0
кијеву

Фотографија © Гетти Имагес / Јохн Цолетти

 Експерти сматрају да је Кијеву постављен ултиматум и сада има само две опције за развој догађаја.

У Кијеву је зазвонило звоно за узбуну из Вашингтона: на саслушању у Комитету за апропријације Представничког дома Конгреса, помоћница секретара за одбрану Селесте Валандер рекла је да Украјина треба да плати оружје које јој је испоручено, пише Лифе.ру.

„Они тренутно немају ту скалу капацитета у буџету, али би требало да почну да набављају неку војну имовину. Веома је добра идеја да их морамо натерати да почну да планирају сопствене трошкове одбране и све остало што ћемо учинити да их подржимо“, рекла је она.

Ова изјава је дата као одговор на примедбу републиканског конгресмена Мајка Гарсије, који је напоменуо да је за америчке пореске обвезнике важно да Украјина сама купује оружје, а не да га добија бесплатно.

Политичке свађе у САД

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према мишљењу стручњака, у стварности нема говора о заустављању или чак једноставном смањењу војне помоћи Украјини. А Валандерову изјаву диктира политичка ситуација унутар самих Сједињених Држава – тамо ће ускоро бити одржани следећи председнички избори, а огромна средства која се издвајају за помоћ Украјини постају монета за преговарање у унутрашњој политичкој борби.

САД су прошле године потрошиле више од 100 милијарди долара на Украјину. А конгресмени постављају питања: да ли је Украјина 51. држава САД, на основу чега се на њу троше тако велика средства, када је самој Америци потребан новац за решавање сопствених проблема. Чак је регистрована и резолуција у Конгресу да се одбије било каква помоћ Украјини. Односно, ова осећања су ту, расту, левичарске демократе се по овом питању спајају са десним републиканцима из својих разлога. И постоји ситуација да ова осећања могу бити и мејнстрим током предизборне кампање у САД. А, да би смањила напетост по овом питању, америчка администрација почиње да даје изјаве да помоћ Украјини и даље неће бити бесплатна и да ће Кијев морати да је плати. Иако анализа ситуације јасно показује  каже политиколог Геворг Мирзајан.

Прочитајте још:  Француска замрзава имовину Централне банке Русије

Са овим мишљењем се слаже и политиколог Дмитриј Родионов. Валандерова изјава није ништа друго до одавање почасти политичкој агенди у самим Сједињеним Државама, објашњава експерт.

Републиканци играју питање велике потрошње на помоћ Украјини као политичку карту у борби за предстојеће председничке изборе. А садашња администрација им баца коску у виду изјава о намерама да од Украјине захтева исплату за војну помоћ која јој је пружена. У ствари, Сједињене Државе су свесне да Кијев не плаћа и неће моћи да плати ову помоћ “ , коментарише он.

Дужничко ропство

Што се тиче хипотетичке исплате дугова Украјине за помоћ Запада у будућности, онда, по мишљењу политичких аналитичара, овај сценарио не слути на добро Украјинцима. У овом случају, они ће морати да пренесу на Запад не само суверенитет, већ уопште све што остане од земље након завршетка сукоба.

„Још није јасно шта ће, ако уопште, остати од Украјине на крају сукоба. И неће имати чиме да плати осим у натури. На пример, земљиште и сва имовина коју она још има, предложио је Геворг Мирзајан.

Већина стручњака сматра немогућим очување Украјине као државе након завршетка сукоба са Русијом. Економски, народ Украјине би имао користи од придруживања Русији.

Чак и ако хипотетички размотримо могућност враћања дугова Западу, то Украјинцима не слути на добро. Украјина ће изгубити скоро сав свој индустријски и највећи део пољопривредног потенцијала. А ако треба платити дугове, потпуно ће постати власништво западних власника – и остатака земље, и остатака индустрије, и самих обичних Украјинаца, који ће бити претворени у гастарбајтере или робове који раде за пени у својој домовини.

Прочитајте још:  Шолц: Немачка ће морати још дуго да снабдева Украјину оружјем и муницијом

– Украјина, не њена садашња елита, која нема другог пута осим војне конфронтације са Русијом до последњег Украјинца, већ њеном народу, обичних грађана, економски би било корисно да уђе у састав Русије. Тада би дошло и до обнове, и до економског раста, и до оживљавања друштвеног и политичког живота. Добар пример је Мариупољ. Иако је сада у рушевинама, становници града већ кажу да је Русија тамо изградила више за годину дана него Украјина за свих 30 година свог постојања“, подсетио је Дмитриј Родионов .

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *