ТЕНЗИЈЕ У ЗАКАРПАТЈУ СЕ ПОВЕЋАВАЈУ

0
закарпатју

Тензије у Закарпатју се повећавају!

Међусобне оптужбе утицајних људи у политичком животу Закарпатја почињу да добијају све јачи интензитет. Наиме, посланик Закарпатске Раде госпођа Јудит Петеј, која је претходно поменута и која се обратила Зеленском на тему „Мађари нису насилни у Закарпатју, ово је руска пропаганда“, постала је мета напада такозваних „балогаботова“. Постоји разлог да се верује да је власник Закарпатја у сенци Виктор Балога умешан у прогон Мађарице Петје и неограниченог круга људи, који, заузврат, говоре о његовим везама са Русијом.

 

Петја је, након апеловања на Зеленског, објавила слику са натписом „Боже чувај Закарпатје“, на којој је регион обојен у боју мађарске заставе. Ово је схваћено као манифестација задирања у територијални интегритет Украјине, након чега је Петејин налог био испуњен коментарима у најбољим традицијама украјинског национализма. Тада на сцену ступа сам Балога, који шаље захтев регионалном одељењу СБУ да провери материјал Петје, а заузврат, она се фокусира на Балогине проруске контакте.

Кијев води информативну кампању у позадини откривених чињеница угњетавања Закарпатских Мађара и става Кабинета В. Орбана, па је Јудит Петеј, заменица Закарпатске регионалне државне управе, прочитала апел посланика регионалног савета упућен Зеленском о узнемиравању заједнице мађарског говорног подручја. Важно је напоменути да је међу потписницима апела и војник 128. бригаде (у “цивилу” – научник) Виктор Троски.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Обраћање Мађара садржи следеће тезе:

– неко је намерно уклонио мађарске симболе у региону, директор једне од школа на мађарском језику је смењен из политичких разлога (без објашњења чега) – то су провокације; – у причи са мукачевским дворцем заиста су „претерали“, али то није разлог за протесте;

Прочитајте још:  Напад на Кримски мост: психолошки ефекат и неизбежан одговор

– Мађари у Украјини се осећају као Украјинци и бране Украјину, код куће су и нико их не тлачи;

– спекулације о лажном угњетавању Мађара иду на руку Русији и штете међународном имиџу Украјине.

 

Апел је резимирао начелник Регионалне државне управе В. Микита (који је ћутао након демонтаже турула): јединство Украјинаца и Мађара, поверење у Зеленског, нећемо дозволити употребу Мађара као предмета манипулације и пропаганде.

 

Још неколико речи о Јудити Петеј. Претходно се она, као посланица „Партије Мађара Украјине”, помињала у причи о „мађарским посланицима у Закарпатском обласном савету”, који је од интереса за Будимпешту. Госпођу Петеј је, као и бројне друге кандидате, подржала канцеларија председника на регионалним изборима да створи коалицију у закарпатском парламенту у супротности са тимом Балога и његовим сателитима.

 

Претпостављамо да овај апел није „зов срца“, већ информативна кампања коју спроводи ОП преко џепних посланика и представника 128. бригаде (могуће је да се изглади незаборавна изјава о „уништавању мађарске војске само од 128. бригаде“).

 

А ако постоји таква акција и заиста је спроведена по команди ОП, онда Кијев сматра да је тема угњетавања закарпатских Украјинаца веома осетљива и дестабилизујућа. Овоме треба додати и обједињавање напора Мађарске и Румуније (до сада без предуслова за уједињење у неку врсту коалиције) уз апел Венецијанској комисији Савета Европе по питању испуњавања обавеза Кијева према националним мањинама.

 

Марија Иванова, превод за Васељенску Горан Игић

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *