Јасне назнаке рата: Амерички нуклеарни бомбардери увежбавају нападе на руске подморничке базе

0
бомбардери

Бомбардер Б-52 (EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Амерички бомбардери увежбавају нападе на руске подморничке базе у Пољарном и Северодвинску, дронови полећу са Сицилије и траже рупе у одбрани Крима

Руска Црноморска флота је под константном присмотром Америке. Изнад међународних територијалних вода, јужно од Севастопоља, константно је присутна најмање једна шпијунска беспилотна летелица „глобал хоук”, која прати покрете бродова и снима радио и електронску комуникацију. Током таквих мисија, које трају више часова, оператери који се налазе у Америци, сакупљају податке о руском одбрамбеном систему на Криму. Они проверавају време реакције руског ПВО система, снимају фреквенције радара и бележе њихове положаје.

Русија тврди да Америка те податке прослеђује Украјини, која је на тај начин успела да погоди крстарицу „Москва”. И недавни напади украјинских дронова на Севастопољ не би били могући без помоћи Америке која зна тачан распоред бродова у луци. Русија због тога разматра могућност да део бродова измести у Новоросијск, ван домета украјинских дронова.

Иначе, стална присмотра руских поморских снага у Црном мору сугерише да Америка и Украјина не искључују могућност њеног даљег дејства у рату. Флота би могла да послужи за десант у околину Одесе, одакле би, ако затреба, руске трупе могле да наставе ка Трансинистрији, која је формално у саставу Молдавије али је лојална Москви.

Шпијунирање Русије није ни мало једноставно јер, на пример, „глобал хоук” не базира у близини Црног мора већ чак на Сицилији. Конкретно, те беспилотне летелице полећу са аеродрома код Катаније, одакле преко централне Грчке настављају ка Бугарској, где излазе на Црно Море. Ту се пењу на висину од око 57.000 фита, односно 19.000 метара и при брзини од око 500 километара почињу да сакупља податке.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Британски медицински радници напуштају службу због ниских плата

Истовремено, дуж граница Украјине, Белорусије и Молдавије, свакодневно дежурају НАТО авиони који бележе комуникацију и активности руске војске на ратишту. Америка користи авионе типа Е-8 „џоинт стар” а Велика Британија РЦ-135 „ривет џоинт”. То су прилагођени авиони типа „Боинг” 707, које прате авиони-танкери КЦ-10. Када лете британски „авакси”, Краљевско ваздухопловство као подршку шаље ловце типа „јурофатер” који базирају у Румунији.

 

На небу изнад Румуније све чешће се виђају и амерички транспортни хеликоптери. Они су тамо стигли са јединицама из састава 101. Ваздушно десантне дивизије. Амерички падобранци изводе вежбе дуж црноморске обале а тамо их превозе хеликоптери типа ЦХ-47 „чинук”.

Ипак, највише пажње је недавно привукао један ветеран, направљен 1960. године. То је бомбардер Б-52 Х „стратофортрес”, серијске ознаке 60-0026, познат и као „осветник Дакоте” који је изводио бомбардерске мисије још током Вијетнамског рата. Он је виђан на небу изнад Велике Британије, Шпаније, Грчке и Турске а сада и Норвешке. Тај авион све чешће полеће из базе Бодо, у северној Норвешкој, одакле увежбава нападе крстарећим ракетама на осетљиве Руске циљеве. То могу да буду аеродроми и морнарички објекти у околини Мурманска, међу којима је и база нуклеарних подморница у Пољарном. На Белом мору, у Северодвинску се налази велико бродоградилиште, поред којег базирају подморнице класе „акула”. Са депласманом од 48.000 тона, то су највеће подморнице на свету. Носе НАТО ознаку „тајфун”. Њихов задатак је да у случају опасности од избијања нуклеарног сукоба, напусте луке и заузму положаје испод леда на Северном полу. Одатле би могле да лансирају по 20 ракета које носе нуклеарне главе.

Прочитајте још:  Холандија већ поклања пешчане сатове и тајмере за туширање

Марко Лакић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *