ЕКСКЛУЗИВНО! ТАЈНА ДОКУМЕНТА РДБ: Како је Шешељ у сред одбрамбених ратова планирао братоубилачки у сред Србије

5
шешељ

„Након кулминације сукоба у тек основаном Српском покрету обнове, Војислав Шешељ је 18.05. 1990. године у Београду, од присталица одцепљеног крила ове странке формирао Српски четнички покрет (СЧП)“.

Стоји у уводу низа тајних докумената о деловању Војислава Шешеља од 1990. године до 1995. године, током ратних дејстава на простору бивше СФРЈ.

Све фотографије у већој резолуцији можете преузети на крају текста!

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Од сумњивих ликвидација, пребијања и мистериозних нестанака његових сарадника, који су у неким моментима одлучили да се повуку из СЧП, касније из СРС, ратнохучашких деловања на просторима СФРЈ, због чега смо доведени пред целим светом у позицију земље која је водила освајачке ратове, а не одбрамбене, као што и јесмо, до прибављања оружја са фронта са којим би се извршио насилни преврат против режима Слободана Милошевића.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Одмах након оснивања Српског Четничког покрета, који због заговарања терористичких и екстремних идеја није могао ни бити правно регистрован, већ су почеле унутарње трзавице. Због његовог апсолутизма и самовоље у одлучивању један број припадника СЧП је јавно захтевао његову оставку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Потписници овог саопштења убрзо су добили одговор, најпре јавне претње ликвидацијом а убрзо су Шешељ и његове најкестремније присталице прешли и на дела.

На страни 2. овог извештаја описан је догађај из 1.09. 1990. Када је група од 30 припадника Шешељевог СЧП, добро наоружана упала у кафић „Индех“ на Новом Београду и претукла бившег Шешељевог телохранитеља и још једног бившег припадника СЧП, обојица потписници саопштења у ком се захтева Шешељева оставка са чела СЧП.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Овај догађај отворио је пандорину кутију насиља које су чланови СЧП испољавали према бившим члановима, онима који се побуне незадовољни вођством али и обичним грађанима који су се јавно изјашавали за Социјалистичку партију Србије. (стр.3)

Оперативни рад у који је улазила и ликвидација читавог полицијског и политичког врха Србије, почео је још пре формирања паравојних формација у оквиру СЧП, 1991. Године. Наиме, један од најближих Шешељевих сарадника, током студија у Београду добио је задатак да сачини списак дотадашњих партијских руководиоца, старешина СУП-а и представника власти који су према његовим речима предвиђени за ликвидацију.

Прочитајте још:  Шта Тихановскаја ставља у први план

Он је сараднику ресора државне безбедности (РДБ) испричао и да је СЧП илегална организација која намерава да у Србији силом узме власт и да се због тога формирају и спремају четничке „тројке“. (4.стр)

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Како се даље наводи у документу на страни 4 С обзиром да СЧП није могао бити регистрован, а Војислав Шешељ и његови истомишљеници имали су потребу за јавним политичким деловањем 23.2.1991. године дошло је до уједињења овог покрета са деловима Радикалне странке из више градова Србије у Српску радикалну странку (СРС). СЧП је и даље егзистирао али као колективни члан СРС.

Ратни сукоби и Шешељева великосрпска хегемонија

Почетак ратних сукоба у Хрватској Војислав Шешељ је са великом радошћу дочекао. У ратовима на простору бивше СФРЈ он је видео одличну прилику, пре свега да се наметне као лидер национално орјентисане Србије али и начин како да прибави преко потребно оружје за насилну промену социјалистичког система.

Према речима његових најближих сарадника у разговорима са сарадницима РДБ једна од првих наредби Војислава Шешеља свом чланству била је да се у случају мобилизације ЈНА не јављају у јединице где имају ратни распоред, већ у четничке јединице које они формирају.

Заједничко овим паравојним групама је чињеница да су осниване мимо позитивних правних норми Републике Србије, као и то да су њихови руководиоци и самозвани комаданти одбијали предвиђену могућност деловања кроз форму добровољаца у оквиру територијалне одбране. (стр. 5)

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Марта месеца 91. године руководство СРС наредило је општу мобилизацију свог чланства и започело са упусивањем добровоаљаца за одлазак на ратиште у Хрватску.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Добро је познато да је Шешељ у рату боравио као статиста и да је његов посао био оперативан, а не на терену. Међутим јавном мњењу он се наметнуо као активан учесник борби, малтене херој, а управо захваљујући његовим ратнохучаким порукама, посебно чувеном реченицом докле је он видео „Велику Србију“ – Карлобаг, Огулин, Вировитица – Србија је пред читавим светом оптужена за хегемонистичке тежње и освајачки рат, а који је у стварности био одбрамбени.

Прочитајте још:  Марио Баножић, министар одбранe Хрватске: Беспилотна летелица која се срушила у Загребу имала је авио-бомбу која је експлодирала

Ратна дејства и набавка оружја за грађански рат у Србији

Упркос чињеници је српски народ у Хрватској био у одбрамбеном рату против усташког режима и етничког чишћења, да су се отварали фронтови широм БиХ, Шешељу је на уму био план за још један рат – братоубилачки у самој Србији. Будући да на власт није могао доћи легалним путем кроз изборе, јер његове идеје никада нису биле довољно препознате као народне и државотворне, а пре свега да у својој странци није трпео ни интелектуалце, што је и сам потврдио више пута реченицом – да у његовој странци нису паметни паметни људи, јер је он сасвим довољан, једини начин да преузме власт било је насилним путем.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

И док су српски добровољци гинули на фронту за Шешељеве циљеве кроз новоформирану јединицу добровољаца „Српска војска“, у чијем формирању је учествовало и Удружење Срба из Хрватске и Српска народна обнова, њему је основни циљ био набавити оружје и наћи место где ће се вршити обука оних који ће спровести масовну ликвидацију државног и полицијског врха Србије.

На странама 8 и 9 извештаја РДБ-а наводе се имена (сва лица су затамњена) лица која су добављала са ратишта оружје и друга експлозивна средства ради стварања страначких војних формација а која би била стављена на располагање Војиславу Шешељу у датом тренутку.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

У јесен 93. Године Војислав Шешељ је распустио СЧП из СРС и заједно са једним професором из врха СРС направио нови илегални СЧП.

Основна замисао овог организовања је илегално формирање војних јединица у Србији, Црној Гори и евентуални у РСК и Рс, уколико би оне тамо биле забрањене.

Прочитајте још:  Српски херој у руским срцима

На страни 10. стоји:

„План предвиђа да СЧП буде организован на територијалном принципу у месне, општинске, окружне области и централни одбор. Сваки одбор је у обавези да одрганизује, развија, попуњава, опрема и увежбава одговарајуће војне јединице зависно од могућности попуне људством, наоружањем и другом опремом.“

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Даље се наводе обавезе сваког штаба који би формирали четничке одреде који се могу у најкраћем року окупити и довести у пуну борбену готовост.

На странама 11. И 12. припадници ресора државне безбедности износе оперативна сазнања о Шешељевој терористичкој организацији и наводе да је поменути план деловања стручно урађен за шта је било потребно добро познавање теорије војне организације, коју он нема, претпоставља се да је план рађен у сарадњи са тимом војних стручњака.

Извештај Ресора државне безбедности (фото: Васељенска ТВ)

Посебно је интересантно да се све ово дешава у најтежим тренуцима у Србији, пуној избеглица, под санкцијама, економски уништеној, са бројним људским губицима у ратовима. На улицама у тим данима буктали су грађански протести данашње жуте опозиције која је такође желела не крај Слободана Милошевића, већ успостављање поретка по моделу Запада, а са којима је, на челу са Вуком Драшковићем (кога је према данашњим информацијама још тада финансирао Запад), Војислав Шешељ једно време активно сарађивао.

Све ово отвара бројне видике и размишљања, али једно је сигурно – то је да Шешељу није било стало до добробити Србије, већ искључиво до власти!

Весна Веизовић / Васељенска

Фајл са фотографијама у већем формату можете преузету у линку испод!

*** ЛИНК ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ ФАЈЛА ***

Фотографије су ексклузивно власништво портала Васељенска.нет

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

  1. Када бих морао рећи ко је био гори по СРБски народ , да ли је то био Шешељ или ова црвена банда из државне безбједности , не бих се могао одлучити. Једина разлика је у томе што су ови безбједњаци примали плату од народа да сачувају државу и заштите народ. Као што вам је познато , “другови безбједњаци” РСК је окупирана а СРБски народ је у “лијепој њиној” сведен на ниво статистичке грешке. И како вас није срамота оптужити Србе из “лијепе њине” за удруживање са Шешељем у циљу рушења комунистичке власти у Србији и помагања Шешељу у “великосрПској хегемонији”. Вама као да је Броз још увјек жив?
    Што нам не покажете документе о оружаној побуни и сецесији усташке ‘рваЦке и помоћи коју је добијала од Њемачке и Ватикана. Шешељ је прошлост.

  2. лепо је ово знати.

    зашто је хаг испустио шешеља? могли су га прогутати како су хтели. како гид су хтели. када су осудили србе, зашто неби и оне које народ сматра “великосрбима”. хаг неће србију – а пуста ” великосрбина”.

    како?

    зашто?

    не иде ми у главу да су га пустили јер их је “надмудрио, намагарчио, имао право и био у праву”.

    шешељ је западу лиферовао све пароле које су западу тада биле потребне.готово да је био у могућности да направи грађански рат по старим шавовима (четници и партизани), у случају да се запад није изборио са комунистима другим методама. шешељ је ” србин” који никада није прешао границу досељавања словена у 6 веку.

    чији је шешељ? по мени самосталан није, или барем није “сасвим свој”. али одиграо је игру, у најнаивнијем случају, корисне будале. тако бистар, учен и безбожан. демонска усхићеност (ако су идеје ето бсш његове), са познатом, луциферовском кратковидошћу. ” безбожним начинима, до обезбожене државе”.

    но, дипломатија почиње бити интересантна, од момента када противнички тим каже “нека га, нек дрибла у властитом петерцу, из тога ће испасти аутогол”. или: ” тицо, глумио си националисту, а знамо шта си био, седи кући, требаћеш нам за тактичко заоштравање ситуације. народу се свиђа твој мили глас.
    штета је сад да разбијемо ту фаму око тебе, иако си дуго играо против нас.

    или га је хаг пустио кући, баш у нади да ће направити пичвајз у свом дворишту, онако, ето и из нехата.

    легенда шешељ. стварно треба направити катедру за шешељистику на универзитету. чега све, он је био син, а чега отац и друг. углавном овог његовог садисту држао је на поводцу, а није волео интелигентне. па чекај, како, како :-)? Свакако, хвала историји што нам је понудила Воју Војводу. У буквар га треба ставити, као наук за покољења. Ако залијемо овај део историје милкама и кокаколама, сами смо криви. па и ако га школски систем и Б/Б школа увије у обланде – немој ти. ћију, ћи, ћију ћи 😉

    прошло је време када су комплекси односили победу над свесним опредељењима. добро јутро новом сунцу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *