Дон од Пандоре: Ђукановић и његов син оснивали офф-схоре комапније у преко пет држава!

0
ђукановић

У првом дијелу серијала „Водича БОРБЕ за предсједничке изборе“ у којима наш портал говори о свим аферама актуелног предсједника државе Мила Ђукановић, дотаћи ћемо се афере око Пандора папира, које је објавио Истраживачки центар МАНС-а а у коме се види да су Мило и његов син Блажо Ђукановић посједовали офф-схоре фирме и креирали мрежу повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских ђевичанских острва, Панаме и Гибралтара. како би управљали својом имовином.

До ових података дошао је Међународни конзорцијум истраживачких новинара са партнерима из 117 земаља а до сада највећа база процурјелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офф-схоре агенција. Једна од њих је АЛЦОГАЛ, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим оффсхоре дестинацијама, укључујући Британска ђевичанска острва, преко којих су вођени послови породице Ђукановић.

У документацији те панамске фирме пронађене су овјерене копије уговора о успостављању трастова које су Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед регистрованом на Британским ђевичанским острвима. Међутим, јавност Црне Горе је свјесна да осим првобитног отварања случаја, те лађног саслушавања у Kатнићевом Специјалном државном тужилаштву, готово ништа није предузето да се ова епска пљачка државе истражи до краја. Свему је „кумовао“ и бивши Главни специјални тужилац Миливоје Kатнић, који је у сред афере казао како он вјерује Предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу и да сумња да је ишта лоше учинио.

Блажо Ђукановић, син предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, саслушан је 22. октобра у Специјалном државном тужилаштву (СДТ), у својству грађанина, а тзв. предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је 3. новембра доставио Специјалном државном тужилаштву (СДТ) писано изјашњење за потребе извиђаја које је та институција спроводила у случају Пандориних папира.

Подсјећања ради, трастови не постоје у црногорском законодавству, а на оффсхоре дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Вицториа Труст, а његов син Цапецастел Труст. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унијета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

 

Фото: МАНС

 

У документацији панамске фирме МАНС је пронашао овјерене копије уговора о успостављању трастова које су Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед регистрованом на Британским ђевичанским острвима.

Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офф схоре дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ни једној институцији, се прецизира ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине.

Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Вицториа Труст, а његов син Цапецастел Труст. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унијета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове.

Да се заиста ради о Предсједнику Црне Горе и његовом сину показује овјерена документација која је приложена приликом успостављања трастова: дипломатски пасош Мила Ђукановић и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта. Његов син је доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону.

Прочитајте још:  Мираш поново „лудује“ и „ложи“ комите: Уздизање Светог Саве изазива саблазан код хришћана!

У документима пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања насљедства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера ипрофит од инвестирања. Ријеч је о неопозивим (ирревоцабле) трастовима, који стварним власницима омогућавају да њихова скривена имовина буде заштићена, чак и када је предмет судских поступака или потраживања повјерилаца.

Уговорима је предвиђено да се средства у трастовима акумулирају све док Мило, односно Блажо не дају другачије упутство.

Почело је у Лондону…
Све почиње у елитном дијелу Лондона, на адреси 39-40 Ст Јамес’с Плаце, гђе је, без видљивих обиљежја, до прије неђељу дана, била смјештена адвокатска канцеларија Цхарлес Миа Лимитед.

Адвокат из те фирме, Едwард Харолд Цхарлес Цаин, је 25. маја 2012. године овјерио црногорску личну карту Блажа Ђукановића која је важила до 27. септембра 2019. године. Пет дана касније, његов колега из исте адвокатске куће, Марк Петер Стиебел је овјерио дипломатски пасош Мила Ђукановића који је издат 20. јануара 2011. године, са роком важења од четири године.

На печатима којим су документа овјерена пише да су Мило и Блажо Ђукановић лично донијели оригинале својих докумената, како би адвокати потврдили њихов идентитет.

… преко Швајцарске
„Пандора папири“ показују да су овјерене копије из Лондона послате у Швајцарску, компанији ЦМ Манагемент (Суиссе) СА, која је у марту 2013. године промијенила име у Љ Манагемент (Суиссе) СА.

Kанцеларија те швајцарске фирма се налазила у граду Нушател (Неуцхâтел), на адреси Руе ду Сеyон, број 2. Управо на тој адреси је чувана документација компаније која је управљала трастовима Ђукановића, као и подаци о скривеним власницима и пословању још најмање 182 компаније са Британских ђевичанских острва.

Почетком 2017. године Љ Манагемент (Суиссе) СА је затворила канцеларију у Нушателу у преселила се у Женеву. Сада послује на адреси Руе де Ст-Лéгер 8.

… и Панаме
Да швајцарска компанија скрива тајне послове Ђукановића сазнали смо захваљујући подацима адвокатске канцеларије Алерман, Цолдеро, Галиндо & Лее Труст (АЛЦОГАЛ) из Панаме која се бави регистрацијом фирми на бројним офф схоре дестинацијама, а чији подаци су процурјели.

Kрајем 2014. године, АЛЦОГАЛ је затражио од швајцарског Љ Манагемент-а податке о повезаним компанијама које су, уз његову помоћ, регистроване на Британским ђевичанским острвима.

АЛЦОГАЛ објашњава да долази међународна ревизија и тражи да Љ Манагамент достави документа потребна за провјеру података о фирмама и њиховим стварним власницима (дуе дилигенце).

Директорица Љ Манагемента, Барбара Халди, је 18. новембра овјерила копије личних докумената Ђукановића, а 16. децембра 2014. године она су послата препорученом поштом на адресу АЛГОЦАЛ-а у Панами.

Из те фирме 23. децембра потврђују да су примили пошиљку и констатују да су достављени подаци за Мила и Блажа Ђукановића у вези са компанијом Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед. Тако је почетком 2013. године названа фирма ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед са којом су Ђукановићи склопили уговоре о успостављању трастова.

… и Британских ђевичанских острва и Гибралтара
Први званични власник фирме која је управљала трастовима Ђукановића је била компанија Пуффин Агенциес Лимитед са Гибралтара. Власништво је, затим, преузео Цламбаке Лимитед, који је истовремено обављао и функцију директора заједно са Целлар Лимитед. Те двије фирме су регистроване на Британским ђевичанским острвима, а као своју пословну адресу наводе поштанско сандуче у Руе ду Сеyон број 2 у Нушателу (Неуцхâтел), гђе се налази канцеларија Љ Манагемент (Суиссе).

Свим тим компанијама је управљала Барбара Халди, директорица Љ Манагемент (Суиссе).

Ријеч је о фирмама које пружају услуге изнајмљивања директора и пословних секретара и званично представљају бројне друге компаније, омогућавајући стварним власницима да сакрију свој идентитет.

Те фирме фигурирају и у двијема компанијама чији стварни власник је Блажо Ђукановић.

Судећи по документацији доступној у “Пандора папирима”, сарадња Ђукановића са компанијама из ове мреже је започела Блажовим тајним пословима. Он је 23. фебруара 2012. године уз помоћ АЛЦОГАЛ-а, а уз посредовање тадашњег ЦМ Манагемент (Суиссе) СА, на Британским ђевичанским острвима формирао компанију Вицториа Бридге Финанце Лтд. То показују интерна документа АЛГОЦАЛ-а у којима су наведени стварни власници скоро 15 хиљада компанија које је та адвокатска кућа основала.

У случају фирме Вицториа Бридге Финанце Лтд, као крајњи власник је наведен Блажо Ђукановић, уписан је његов број пасоша (С91ХГ1950) који је истекао 27. марта 2019. године, датум рођења, држављанство и адреса пребивалишта у Лондону.

Прочитајте још:  Ко је сенатор Грејем који је позвао на убијање Руса

Званични власници и директори те компаније су исти као и фирме која је управљала скривеним трастовима Ђукановића. И њена пословна документација је чувана на истој, швајцарској адреси.

… до Лондона
Седам дана након успостављања Блажовог траста, 28. јуна 2012, његова фирма Вицториа Бридге Финанце заједно са Арцола Интернатионал Лтд са Британских ђевичанских острва, у Лондону оснива ДГТ Енергy.

Прво сједиште те компаније је било на истој адреси на којој се налазила фирма лондонске адвокатске канцеларије, Цхарлес Миа Лимитед, која је овјеравала Блажова и Милова лична документа за потребе оснивања трастова.

У ДГТ Енергy 4. фебруара 2015. улазе Лаyмарсх Инвестментс Лимитед и Артемис Вентурес Интернатионал Лимитед, поново са Британских ђевичанских острва, а дан касније излази Арцола. У тим промјенама им помаже иста адвокатска кућа – Цхарлес Миа.

… и Црне Горе
У међувремену, 15. јануара 2014. године, Блажо Ђукановић формира још једну скривену компанију на Британским ђевичанским острвима, Ресилтон Инвестментс Лтд. Њени директори су исти као и у другим фирмама везаним за послове Ђукановића, Целлар Лимитед и Цламбаке Лимитед. И та фирма је чувала пословну документацију на истој адреси у Швајцарској.

Да је Блажо Ђукановић прави власник Ресилтона показује интерни документ АЛГОЦАЛ-а у коме су наведени стварни власници компанија којима управљају Љ Манагемент (Суиссе) СА, и повезана фирма сличног назива, регистрована на Острву Ман, Љ Манагемент (ИОМ) Лимитед.

У том документу је наведен број пасоша и други лични подаци Блажа Ђукановића као стварног власника Ресилтона.

Ресилтон је један од оснивача црногорске фирме Проенергy Монтенегро која је регистрована 10. априла 2014. године и никада није предавала финансијске извјештаје. Други оснивач је Kеyман Ланд Холдингс Инц, а трећи Марко Ћосић, члан одбора директора Хрватске електропривреде[2].

У одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а, Мило Ђукановић је признао да је 2012. године основао Вицториа Труст, наглашавајући да у том периоду није био јавни функционер.

У 2012, у вријеме када нисам био на јавној функцији у држави и нисам обављао ни једну државну дужност (у 2010. мој мандат на позицији премијера је истекао), радио сам на организацији пословне инфраструктуре гледајући да започнем пословне активности са мојим сином. У то вријеме ја сам успоставио Вицториа Труст за који ме питате“, рекао је Ђукановић.

Он тврди да је крајем те године, након именовања на функцију премијера, власништво над својим трастом пренио на сина Блажа.

„Kрајем 2012. године вратио сам се на позицију премијера, што нисам планирао. Након тога, пребацио сам комплетно власништво над Вицториа Трустом на мог сина Блажа Ђукановића“, рекао је Предсједник Црне Горе наводећи да остале информације о пословима и судбини тог траста можемо добити од његовог сина.

Блажо је потврдио да је стварни власник компанија Вицториа Бридге Финанце Лтд и Ресилтон Инвестментс Лтд скривених на Британским ђевичанским острвима. Он није одговорио на накнадно питање о власништву над очевим трастом[1], а тврди да се ни свога не сјећа.

“Сјећам се да је било приче о њему као дијелу могуће пословне структуре док сам живио у Великој Британији, али се не сјећам да ли је успостављен. Ако јесте успостављен, ја нисам имао никакве везе са њим и сигурно је давно угашен”, рекао је млађи Ђукановић.

Обојицу демантује процурјела документација из које се види да је у новембру 2014. године, док је Мило Ђукановић био на половини премијерског мандата, он и даље био једини власник Вицториа Труст-а, а његов син Цапецастел Труст-а.

То показује документација швајцарске компаније Љ Манагемент (Суиссе), вишеструко повезане са тајним пословима Ђукановића, која је податке о крајњим власницима скривених трастова послала свом агенту у децембру 2014. године.

Та фирма потврђује да зна ко су прави власници компанија и трастова којима управља, у писму достављеном АЛГОЦАЛ-у средином 2014. године, објашњавајући да на тај начин поштује правила о спрјечавању прања новца. Директорица те фирме је истовремено управљала и компанијом са којом су Ђукановићи склопили тајне уговоре, па је она морала знати за све промјене везане за њиховим трастовима.

У одговорима на питања МАНС-а и ИЦИЈ-а и Мило и Блажо Ђукановић тврде да у трастове никада нису улагали и да им ти скривени послови нису донијели било какав новац. То потврђују и агенти задужени за управљање њиховим трастовима, који су, иначе, дужни да податке о пословима својих клијената скривају од јавности.

Прочитајте још:  Абазовић позитиван на корону и зауставио формирање владе Црне Горе!

Уговори предвиђају да, поред почетног капитала, који је у оба случаја износио минималних 100 фунти, било који појединац или компанија могу уплатити додатна средства или пренијети имовину на трастове чији власници су Ђукановићи.

Фирма која управља њиховим трастовима није имала обавезу да на Британским ђевичанским острвима подноси финансијске извјештаје, а документацију о свом пословању је чувала у Швајцарској. Због тога подаци о имовини у власништву тајних трастова Ђукановића нису били дио процурјелих докумената.

Иза кога су се скривали Ђукановићи

Kомпаније које су омогућиле Ђукановићима да формирају скривене трастове наводе да своје услуге дискретно пружају изузетно богатим породицама широм свијета чији новац су углавном улагале у куповину некретнина у Европи, Азији и Америци.

Ријеч је о веома комплексној пословној структури која је пружала услуге оснивања фирми и помагала у инвестирању широм свијета, преко повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Португала, Хонг Kонга, Сингапура, Сједињених Америчких Држава и Острва Ман.

Тајне послове Ђукановића у 2012. години је водила групи фирми које су пословале под брендом ЦМ Скyе. У 2013. већинско власништво над том мрежом компанија је преузела Љ Група. Средином 2016. дио купује Петерсон група из Хонг Kонга, а у току 2018. власник 40% акција постаје један од чланова краљевске породице Kатара.

Према званичним финансијским извјештајима, британски Алвариум Инвестментс Лимитед је коначни власник већине фирми из комплексне мреже која је послужила Ђукановићима да сакрију трастове и компаније: Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед , Љ Манагемент (Суиссе), Целлар Лимитед, Цламбаке Лимитед, као и Пуффин Агенциес Лимитед. Kао „особе са значајном контролом“ власништва у тој компанији у британском регистру су наведени Схеикх Јассим Ал-Тахи и Саи Хонг Yеунг.

Један од партнера у Алвариуму је адвокат који је овјерио Блажова лична документа, Едwард Цаин.

Нису препознали Мила, али знају ко је Блажо

Kомпаније које су омогућиле Милу Ђукановићу да формира тајни траст ни на једном доступном документу га нису означиле као политички експонирану особу (ПЕП), иако их је на то обавезивао Закон о спрјечавању прања новца и финансирања тероризма на Британским ђевичанским острвима.

Тај закон прописује да се ПЕП-овима сматрају и лица која су престала са обављањем јавних функција у периоду од двије године.

За успостављање траста Ђукановић је користио његов дипломатски пасош, издат у јануару 2011, на коме се јасно наводи да је у питању бивши предсједник Владе Црне Горе.

Он је дао оставку на функцију премијера у децембру 2010, па је у јуну 2012, када је склопио уговор о формирању траста, и даље морао бити препознат као политички експонирана особа.

Додатно, закон као ПЕП-а препознаје и високог политичког функционера, а Ђукановић је у тренутку успостављања траста био на челу Демократске партије социјалиста.

Иако је друге клијенте провјеравао и претрагом путем интернета, у процурјелим документима нема доказа да је АЛЦОГАЛ на тај начин покушао да утврди да ли је Ђукановић политички експонирана особа.

Истовремено, његовог сина Блажа Ђукановића у интерним документима АЛЦОГАЛ означава као политички експонирану особу.

Агенти који региструју компаније на Британским ђевичанским острвима имају законску обавезу да утврде изворе средстава ПЕП-ова и да редовно прате њихове активности, што је у случају Ђукановића изостало, судећи по процурелој документацији.

Необичне промјене имена и гашење након избора

Фирма која је скривала послове Ђукановић је у априлу 2013. године промијенила име у Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед. Тако се претходно звала њена сестра компанија која је за само седам дана три пута промијенила назив.

ЦМ Скyе 1 (ПТЦ) Лимитед и ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед су основане истог дана, 16. фебруара 2009. године, на Британским ђевичанским острвима и то за пружање услуга трастовима. Регистарски бројеви тих фирми, 1521209 и 1521210, показују да су формиране једна за другом.

ЦМ Скyе 1 (ПТЦ) Лимитед је 5. априла 2013. године промијенила име у Љ Скyе 1 (ПТЦ) Лимитед, а три дана касније, 8. априла у Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед.

Четири дана касније, 12. априла, Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед, регистрована под бројем 1521209, поново мијења име у Љ Скyе 1 (ПТЦ) Лимитед. Истог тог дана компанија која управља Ђукановићевим тајним пословима, са регистрационим бројем 1521210, мијења име из ЦМ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед у Љ Скyе 2 (ПТЦ) Лимитед.

Борба.ме

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *