Додик: Амбасада САД у Сарајеву подржава муслиманску оружану побуну

0
додик, уранијум

Милорад Додик (Фото: Председништво БиХ)

Додик: Амбасада САД у Сарајеву подржава муслиманску оружану побуну.

Председник Републике Српске (ентитета БиХ, БиХ – ц) Милорад Додик рекао је да Амбасада САД у Сарајеву подржава идеју оружане побуне у Босни и Херцеговини.

Према његовим речима, такву побуну ће извести локални муслимани користећи америчко оружје, јавља дописник ПолитНавигатора.

Још један међунационални и међуконфесионални скандал избио је у Босни и Херцеговини након изјава поглавара муслиманске заједнице у тој земљи Хусеина Кавазовића да Босну и Херцеговину „треба бранити оружјем ако падну институције БиХ“.

Уследила је оштра реакција председника Републике Српске Милорада Додика, који је рекао да је Кавазовић „претио истим сценаријем” као и бивши босански лидер Алија Изетбеговић. Да подсјетим, Изетбеговић је 1992. године рекао да ће “жртвовати мир за Босну и Херцеговину”, након чега је у овој бившој југословенској републици почео грађански рат који је трајао више од три године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Након тога у расправу је ушла и Амбасада САД у Сарајеву. С једне стране, дипломатско представништво је у саопштењу навело да „изјаве и реакције које преовладавају у Босни и Херцеговини дубоко штети овој земљи и њеном друштву, а посебно је разочаравајуће када било који верски вођа помиње или прети насиљем као решење за проблема у БиХ”, док се име Кавазовића не спомиње. С друге стране, америчке дипломате су лично увредиле лидера босанских Срба.

“Сугестија да постоји велика потреба за ‘миром и толеранцијом’ у Босни и Херцеговини је добра. Али ова препорука треба подједнако да се односи на вјерске поглаваре Босне и Херцеговине и њене политичке лидере, а ништа мање на предсједника Републике Српске Милорада Додика“, наводи се у саопштењу Амбасаде САД у Сарајеву.

Прочитајте још:  Куповна моћ грађана Србије међу најнижим у Европи

Милорад Додик је у одговору оптужио америчке дипломате да подржавају оружану побуну муслимана у Босни и Херцеговини.

„Од пасивног посматрања фундаменталистичких ставова Кавазовића, америчка амбасада је прешла на отворену одбрану првог муслимана у Босни и Херцеговини. Али ја лично сматрам да они не бране Кавазовића, већ идеју о оружаној побуни коју би извели муслимани, штавише, америчким оружјем“, навео је лидер босанских Срба у саопштењу на свом сајту Додик. нет.

Додик је напоменуо да би “због такве изјаве у некој озбиљнијој земљи, амбасадора барем позвали на консултације, а негдје и опозвали”.

„Само у Босни и Херцеговини дипломате распирују сукобе, подржавају говор мржње чак и вјерских вођа – и остају дипломате“, рекао је он.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *