Преваранти су смислили нову шему преваре са КР кодовима

0
кр код

кр код(фото:РИА НОВОСТИ)

Преваранти су смислили нову шему преваре са КР кодовима

Органи за спровођење закона упозоравају на нову шему преваре која користи КР кодове са примамљивим понудама. Потоњи се могу наћи у вашем поштанском сандучету, транспорту, на аутобуској станици, у продавницама, на рекламним банерима и на другим местима са пуно људи.

На пример, особа скенира КР код одштампан на брошури, надајући се да ће добити користан попуст или потребне информације. У већини случајева, након тога, жртва заврши у приватном разговору са преварантом. Изнуђивачи обећавају попусте или социјалне бенефиције, покушавајући да доведу жртву у заблуду, а затим траже да унесе личне податке и користе те податке за подизање средстава са банковног рачуна.

Линк који се отвара након скенирања КР кода може вас, на пример, послати на сајт наизглед праве онлајн продавнице. Проблем је у томе што су преваранти одавно научили да праве дупликате сајтова, који су, ако не погледате добро, веома слични правим порталима одељења, компанија итд.

Прочитајте још:  СРПСКО - МАКЕДОНСКО »БРАТСТВО« — ИЗ ДРУГОГ УГЛА
Савезна нотарска комора (ФНП) саопштила је да су у последње време нападачи посебно активни у коришћењу лажних КР кодова, лажних огласа на сервисима за претрагу станова, сајтова нотарских канцеларија за које не знају ни сами нотари.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заиста је тешко разумети, на пример, да ли је веб страница нотара стварна или не. Међутим, важно је запамтити неколико основних тачака. Прво, ниједан нотар никада не узима никакву аванс за јавнобележничке радње које он изврши. Друго, прави контакти свих нотарских канцеларија у земљи могу се наћи на порталу ФНП. Спискови активних нотара одређеног региона такође су представљени на званичним веб страницама нотарских комора конститутивних ентитета Руске Федерације. У Москви се онлајн заказивање код нотара спроводи и преко портала градоначелника.

Прочитајте још:  ИСТОРИЈСКО ОТКРИЋЕ! Руси тражили лек за корону, а открили супстанцу која убија рак
У закључку, стручњаци саветују да увек прво проверите поузданост извора пре него што било где унесете личне податке.

У међувремену је Државној думи поднет предлог закона по коме ће банка бити дужна да свом клијенту врати новац који су украли преваранти. Финансијске институције ће морати пажљивије да проверавају сумњива предузећа и ређе склапају уговоре са њима.

Васељенска/Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *