Хусеин Кавазовић наставља с претњама

0

(фото:Ало)

Хусеин Кавазовић наставља с претњама.

У јавности и политичкој чаршији, сем коментара и реакција, траже се и разлози и износе претпоставке о томе шта је реиса Хусеина Кавазовића и верску организацију на чијем је челу и која припада најбројнијем народу у БиХ, натерало да с поља духовности искорачи на терен увредљивих и опасних речи, у којима се, потпуно нетипично за једног верског поглавара, помињу и ратне претње, и то у случају хипотетичких могућности.

Прочитајте још:  Зелена трансферзала:Отворен конзулат Федерације БиХ у Новом Пазару
Кавазовић је, наиме, рекао да, „ако институције БиХ буду угрожене као што су биле деведесетих, онда БиХ треба бранити оружјем”.

„Дозволити да неко ко је верски лидер прети оружјем, то значи да се овде уводи политички ислам у оружаном смислу, како је то чињено у неким другим местима у свету”, коментар је Милорада Додика, председника Републике Српске.

Тим поводом он се споречкао и с америчким дипломатама у БиХ. Председнику Српске засметало је што је Амбасада САД у саопштењу поводом запаљиве реторике из Ријасета уз критике на рачун Кавазовића одлучила да помене и Додика, што су аналитичари шаљиво коментарисали речима да су Американцима Срби криви и кад Бошњаци прете ратом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наиме, поводом Кавазовићевих речи реаговали су из Амбасаде САД у БиХ и саопштили да су изјаве и реаговања који доминирају политичким дискурсом у БиХ дубоко деструктивни за земљу и њено друштво, те да је посебно разочаравајуће када било који верски вођа помиње или прети насиљем као решењем проблема у БиХ. „Сугестија да постоји већа потреба за миром и толеранцијом у БиХ је добра, али се ова препорука мора једнако применити на политичке вође БиХ, као и на њене верске вође, и ништа мање на председника РС Милорада Додика”, навели су из амбасаде.

Додик каже да, иако је скандалозну изјаву дао Кавазовић, америчка амбасада се поново обрачунава с њим и „уместо јасне осуде реисових позива на оружје, ми гледамо одбрану његових ставова”.

Прочитајте још:  ЛУДИЛО! Сад из буџета субвенционишемо и компаније кинеских комуниста са 75,8 милиона евра
Додик брине да Американци, бранећи Кавазовића, у ствари више бране идеју о оружаној побуни. „Само у БиХ страни дипломата подстиче сукобе, подржава језик мржње чак и од верских поглавара и остаје дипломата”, навео је Додик.

Из Амбасаде Велике Британије саопштили су да све верске вође у БиХ не треба да користе реторику која води поделама и ескалацији.

Прочитајте још:  Лажни патриота Милош Јовановић у љубави са НАТО опозицијом: То што им је Косово независно и Сребреница геноцид више није важно
У тумачењу Кавазовићеве реторике, део јавности склон је веровању да реис наглас изговара оно што је уобичајен вокабулар иза џамијских врата, где, као ни у Сарајеву, дејтонско уређење никада није прихваћено као трајно и где у најинтимнијим убеђењима нема много места за уверења која се косе са шеријатским правилима. Други, пак, све смештају у дневнополитички контекст и позадину проналазе у љутњи Ријасета што њихови политички миљеници одлазе на привремени одмор, јер странка Бакира Изетбеговића није део власти на нивоу БиХ.

Након буре коју је изазвао, муслимански реис Кавазовић није покушао да ублажи речи. Напротив. „Исламска заједница мораће да се одупре покушају да се ућутка, она мора да пружи жесток отпор покушајима да се бошњачки народ сведе на верску групу, да се сабије у енклаве и гета, чију судбину не би било тешко предвидети”, навео је Кавазовић на „Фејсбуку”.

Неџад Латић, сарајевски новинар и публициста, сматра да се реис упустио у прљаве политичке воде, пуне патриотске сапунице. „Учинио је то на припрост пропагандистички начин, без ваљаних аргумената. Пошто Кавазовићев потез за одбрану институција долази у време када њему најближа политичка опција, СДА, по свој прилици неће партиципирати у власти, очекивано је да Бошњаци између редова схвате да су тиме институције угрожене”, коментарисао је Латић, преносе медији.

Прочитајте још:  Стиже период јаких земљотреса: Квалитетна градња добра заштита од потреса
Председница Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Радојка Филиповић каже да Бошњаци нису одговарали за масовне злочине почињене над Србима на овим просторима у последња два рата, „што Кавазовића охрабрује да поново прети ратом”.

Она наводи да представници међународне заједнице не реагују кад је реч о бошњачким претњама. „Толеришу претње против Срба, а законом су нам забранили да говоримо истину о карактеру последњег рата”, истакла је Филиповићева.

Младен Кременовић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *