Лукашенко: Смртна казна за државне службенике у случају издаје земље

0
лукашенко

Лукашенко (Фото: president.gov.by)

Лукашенко: Смртна казна за државне службенике у случају издаје земље.

Председник Белорусије Александар Лукашенко потписао је 9. марта закон „О промени закона о кривичној одговорности“, сазнаје БелТА у прес- служби шефа државе.

 

Основни циљ документа је јачање супротстављања екстремистичким (терористичким) и антидржавним злочинима.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Закон предвиђа проширење кривичне одговорности за издају службеног лица на сва лица на јавним функцијама. Истовремено, за државну издају коју је извршио службено лице или војник уводи се могућност примене изузетне мере казне – смртне казне.

 

За већи број кривичних дела антидржавне оријентације утврђује се додатна казна у виду новчане казне до 50.000 основних јединица. Ова мера има за циљ да обезбеди безусловну надокнаду штете проузроковане оваквим радњама, а починиоце лишавање средстава за наставак криминалних активности.

 

Прочитајте још:  Соледар: Милитанти из Западне Украјине намерно пуцали на цркву
Уводи се кривична одговорност за пропаганду тероризма, дискредитацију Оружаних снага, других трупа и војних формација, паравојних организација и кршење услова за заштиту државне тајне.

 

Са три на десет дана продужава се рок задржавања лица осумњичених за издају, заверу или друге радње ради преузимања државне власти, шпијунажу и прикривене радње, што је неопходно како би се обезбедио што квалитетнији оперативни и истражни рад у релевантним случајевима. .

 

Прочитајте још:  Америчке лабораторије све ближе Русији
Истовремено, предвиђа ослобађање од кривичне одговорности лица која су се спремала да нападну институције које уживају међународну заштиту или да изврше саботажу, али су одустала од намере и помогла у спречавању ових кривичних дела.

 

Такође, врше се одређена прилагођавања Законика о кривичном поступку, због праксе његове примене.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *