Захарова: Запад на примеру Србије показао сву дволичност

0
захарова

Захарова (Фото: REUTERS/Maxim Shemetov/Files)

Захарова: Запад на примеру Србије показао сву дволичност

Дволичност и лицемерје су се чврсто поставили као обележје западне дипломатије. Добро се сећамо ситуације са једностраним проглашењем такозване „независности“ Косова 2008. године. Тада су САД и ЕУ једногласно тврдиле да стварање такозване „Републике Косово“ без сагласности Београда није у супротности са нормама међународног права, написала је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Прочитајте још:  Лавров: Москва сматра Европску унију непријатељском организацијом
Сада, 15 година касније, западне земље одбијају да следе сопствене рекламиране „стандарде” у односу на ситуацију у Украјини. Они одбацују резултате референдума одржаних на Криму и у Севастопољу, ДНР, ЛНР, Запорошкој и Херсонској области о питању присаједињења територија Русији, додала је она.

Прочитајте још:  Пентагон разматра испоруке прецизних бомби Кијеву
Тада 2008. није било референдума о Косову. И западне земље и Европска унија рекле су да тако треба. Зашто је тада било нормално без референдума, а сада није нормално са референдумом?

Данас Запад поново показује свој омиљени метод. Дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ има све шансе да понови судбину Нормандијског формата. Позивам све стручњаке, политикологе, новинаре и ширу јавност у региону да размисле о томе какву ће улогу имати споразуми са Западом и да ли ће поновити све што се десило са Нормандијским форматом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уосталом, постојали су потписи од светског значаја. Мински споразуми су легализовани и у Савету безбедности УН.

Шта су западне земље урадиле са свим овим? Само су једног дана признали да их неће испунити, написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Споразуми из 2013.  и 2015. ) [између Србије и Косова], које су поставиле путању кретања ка компромисном исходу, освештане су и европским гаранцијама. Годинама касније, САД и ЕУ су одлучиле да Београду наметну преправљени план насеља, где се такви механизми заштите интереса српског становништва Косова уопште не помињу.

Наравно, оваква “еволуција” не улива поверење, јер омаловажава саму идеју која је од виталног значаја за Србе и Београд.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *