KАЖЊАВАЋЕ ВАС АKО KАЖЕТЕ “ГОСПОДИНЕ” НЕKОМЕ KО СЕ ТАKО НЕ ОСЕЋА?! Адвокат: За повреду родног идентитета до 5 година затвора

1
родног

A demonstrator wearing a decorated face mask holds an umbrella during a joint LGBTQ and Black Lives Matter march on the 51st anniversary of the Stonewall riots in New York City, New York, U.S. June 28, 2020. REUTERS/Eduardo Munoz - RC2KIH97ZX2P

KАЖЊАВАЋЕ ВАС АKО KАЖЕТЕ “ГОСПОДИНЕ” НЕKОМЕ KО СЕ ТАKО НЕ ОСЕЋА?! Адвокат: За повреду родног идентитета до 5 година затвора

Језик обликујемо ми сами али и он ствара нас и одржава стање у друштву. Пилоткиња, новинарка, адвокатица и психолошкиња, упркос препоруци поверенице за заштиту равноправности изгледа ипак неће ући у уџбенике.

Политика родно осетљивог језика требало би да подржава равноправност између мушкарца и жене, дечака и девојчица у ери када су жене доспеле на високе позиције у професијама-а језик није стигао да то испрати.

О овој теми говорили су у јутарњем програму Ана Нинковић, дипломирана професорка језика и књижевности и Миленко Радић, адвокат.

– Пре неколико година када је измена у уџбеницима предложена неки професори су се побунили на један креативан начин тако што су писали посмртни говор српском језику. Мислим да су они мало промашили поенту, јер то није питање језика него идеолошко питање – рекла је Нинковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истакла је да је језик жив организам и да је нормално да се мења:

– Ти професпори су ме учили да је језик жив организам. То је прво што су ме научили. Мислим да нема потребе да се томе противимо. Чини ми се да је идеолошка перспектива друштвеног система у коме живимо та која ствара отпор. То што смо нешто променили не значи да је то неправилно. Понекад се подразумевало да се каже учитељ, доктор, лекар, али када су жене почеле да раде те послове почеле су те речи да се користе и у женском роду.

Прочитајте још:  НЕСТАЛА Српкиња у САД је унука моћног Титовог удбаша

Радић сматра да кључни проблем није у новим именицама женског рода, већ то што закон о родно осетљивом језику у комбинацији са законом о дискриминацији предвиђа ригорозне казне.

– Ово што је до сада речено не осликава ситуацију. Постоје надлежне институције које се брину о језику. САНУ, Институт за српски језик, Матица српска. Они су сакупили 500.000 речи. Нико не каже да не треба језик да се прилагођава, али неке речи које се користе у говору уђу у речник, а неке не. У сваком случају не могу улазити у речник принудно. То вам је исто као када бисте у речник убацили речи попут тебра или мунзе конза – рекао је Радић.

Потом се обратио водитељки Ољи Лазаревић и рекао да ће се и у медијима ситуација променити.

– Видеће кад вас у медијима буду кажњавали. Ви сте се рецимо мени обратили са “господине”. А откуд вама право да ми се тако обраћате без моје сагласности? Можда се ја не осећам као господин. Ви бисте, дакле, морали да ме питате како желим да будем најављен и морали бисте то да испоштујете. Закон о забрани дискриминације предвиђа новчане казне од 2.000.000 , а за повреду родног идентитета и до 5 година затвора – каже Радић и додаје:

Сада се неко ко је биолошки жена може изјаснити да је и мушкарац и жена, односно да је међупол. Тренутно званично постоји 150 међуполова који имају другачије називе. Ви сте у обавези да свакога од њих испоштујете и тако што их ословљавате онако као они желе.

Курир

Прочитајте још:  И то се догађа: Србија послала Гази хуманитарну помоћ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “KАЖЊАВАЋЕ ВАС АKО KАЖЕТЕ “ГОСПОДИНЕ” НЕKОМЕ KО СЕ ТАKО НЕ ОСЕЋА?! Адвокат: За повреду родног идентитета до 5 година затвора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *