Америка стеже обруч око Кине – Аустралија купује пет нуклеарних подморница

0
аустралија

Подморница класе Вирџинија (Wikipedia/US NAVY)

Аустралија ће купити до пет америчких нуклеарних подморница класе „Вирџинија” током следеће деценије.

„Ово је највеће унапређење војних могућности Аустралије од краја Другог светског рата”, рекао је аустралијски министар обране Ричард Марлс, преноси Ројтерс. Према његовим речима, набавка и изградња нуклеарних подморница ће Аустралији омогућити да „брине сама о себи.”

 

Званичници министарства одбране Аустралије и саветници аустралијске владе су саопштили да су подморнице на нуклеарни погон кључне за обрану 36.000 километара обале Аустралије и одржавање предности у односу на Кину, Аустралија за сада има само подморнице на дизел погон. Планирано је да до 2027. године америчке нуклеарне подморнице буду распоређене у области западне Аустралије. Оне ће пружити заштиту Аустралији док она не стекне сопствене подморнице на нуклеарни погон.

Аустралија је дуже време разматрала избор између америчких и британских подморница. Првобитно је била планирана набавка осам до десет подморница, од којих су две требало да стигну из иностранства док би остале биле произведене у Аустралији. Из најновијих вести је постало јасно да је победила америчка понуда, док ће Британци, за утеху, асистирати при изградњи подморница у Асутралији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Америци, подморнице класе „Вирџинија”, званичне ознаке ССН-774, производи „Џенерал дајнемикс илектрик”. Она може да оперише на отвореном океану али и у приобалним водама. Носи 40 крстарећих ракета, дугачка је 115 метара, и рони до дубине од 490 метара. Посаду чини 120 морнара и 14 официра. Једна подморница кошта 2,6 милијарди долара а годишњи трошкови одржавања износе 50 милиона долара по пловној јединици.

 

За изградњу подморница у Аустралији кључан је трансфер технологије, која подразумева многе тајне. Али, Аустралија је поуздан партнер и савезник Америке. Учествовала је у рату у Кореји, Вијетнаму и Авганистану. У нападу на Ирак 2003. године Аустралија се придружила Американцима да би, како је откривено у званичним документима, „ојачала савезништво” са Вашингтоном.

Прочитајте још:  Кина због вируса већ на губитку од 420 милијарди долара!

Иначе, војни аналитичари у Аустралији су недавно позвали владу те земље да купи најновије америчке бомбардере Б- 21. Тај авион је добио званични назив „рајдер”, који означава „нападача у дубини непријатељске територије”. Назив не треба да чуди јер је Б 21 „невидљиви” авион, који непримећено треба да се пробије кроз непријатељску против-ваздушну одбрану.

Већина информација о том авиону је и даље тајна. Познато је само да његов долет износи 9,600 километара и да може да носи терет – бојеви комплет, од десет тона.

Цена једног авиона износи приближно 700 милиона долара, а за једну ескадрилу од 12 летелица треба издвојити од 25 до 28 милијарди долара. Тај авион код Американаца треба да пензионише остарелу флоту бомбардера Б-52 и Б-1.

Аустралија је изолован континент и поставља се логично питање шта ће тој земљи „невидљиви” авион. Одговор на то дали су споменути војни аналитичари, који владу у Канбери убеђују да авионе купи због могућности које та летелица нуди у случају рата са Кином. У разради сценарија о могућем сукобу, они иду тако далеко да су израчунали да је бомбардер Б 21 кориснији него шест авиона Ф-35. Он, као и Б-21, има „невидљива” својства због чега их радари теже уочавају. Али, „рајдер” има знатно већи домет што значи да би до могућих циљева у Кини могао да стигне и околним путем. Рецимо, преко Хималаја.

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *