Председник Србије одбио је да се закуне да Београд неће увести санкције Москви

0
санкције Русији

санкције Русији

Председник Србије одбио је да се закуне да Београд неће увести санкције Москви.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да не може да гарантује да његова земља једног дана неће увести санкције Русији.

Прочитајте још:  ЦИНС: За седам година грађани странкама донирали око 1,5 милијарди динара
Он је то рекао увече 9. марта у етеру провладиног ТВ канала Хепи ТВ, преноси дописник ПолитНавигатора.

„Не кунем се у цвеће и мед, како песма каже, да нећемо ништа да урадимо у вези са увођењем санкција Русији и не могу да се закунем јер би то било неодговорно. Али чврстина нашег става је таква да то још нисмо морали да урадимо“, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Укронацисти отворили ватру на возило са женом и дететом (видео)
Он је додао да је „због свега што се дешавало деведесетих година“, мислећи на санкције Запада Југославији 1992-2000 и НАТО бомбардовање те земље 1999. године, Србија заузела став о санкцијама „рационалан и озбиљан, али тешко изводљив“. успоставити.”

Како напомиње профилно америчко издање Балкан инсајт, Србија се нашла у тешкој политичкој ситуацији након што је њен традиционални савезник Русија покренула НВО у Украјини. Осим блиских културних и верских веза, једини произвођач и увозник нафте у Србији, Нафтна индустрија Србије (НИС), у већинском је власништву две руске енергетске компаније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србија је у марту 2022. гласала за резолуцију УН којом се осуђује руска операција у Украјини, у априлу је гласала за избацивање Русије из Савета УН за људска права, а у октобру 2022. је гласала за резолуцију Генералне скупштине УН којом се осуђује покушај Русије да „анекс четири региона Украјине“. Али упркос притисцима ЕУ и САД, Србија је одбила да се придружи санкцијама ЕУ против Русије, иако је кандидат за чланство у блоку, примећује Балкан Инсајт.

Како је  пренео ПолитНавигатор , Вучић је раније изјавио да српске власти чекају „прави тренутак” да уведу санкције Русији, а „није питање месеци”.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *