САД и Израел припремају „план Б“ за Иран

0

Фото: Синхуа

САД и Израел припремају „план Б“ за Иран.

Вашингтон је позвао на „глобалну коалицију за борбу против злонамерне сарадње између Ирана и Русије“

Прочитајте још:  САД су потрошиле милијарду за борбу против „руског утицаја“, скоро половину – на Балкану
Фондација за одбрану демократија (ФДД) објавила је у јануару документ од 53 странице у којем предлаже нову америчку стратегију за Иран. Како су објаснили његови аутори, сврха извештаја је да спречи Техеран да набави нуклеарно оружје.

Усред ескалације тензија између јеврејске државе и Исламске Републике Иран, Бела кућа је у року од недељу дана послала у Израел двоје највиших личности Пентагона: председника Здруженог генералштаба генерала Марка Милија и министра одбране Лојда Остина . Пре посете Остину, Министарство одбране САД је саопштило да ће се разговори фокусирати на растућу претњу коју Иран представља регионалној стабилности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Премијер Бењамин Нетањаху се састаје са америчким секретаром одбране Лојдом Остином у Израелу, 9. марта 2023.

Прочитајте још:  Шеф Пентагона обећао Израелу пуну подршку
Остин је стигао у Израел 9. марта. У извештају Пентагона о састанку министра Остина и Нетањахуа истакнута је посвећеност САД обезбеђивању квалитативне војне супериорности Израела и споразуми о проширењу сарадње у циљу супротстављања иранској агресији. Остин је поново потврдио традиционалну америчку посвећеност да никада не дозволи Ирану да набави нуклеарно оружје, али овог пута фокус је био на потреби да се минимизира утицај повећане војне сарадње између Русије и Ирана у Украјини.

Посета је уследила након састанка америчко-израелске стратешке саветодавне групе одржаног у Вашингтону 6. марта уз учешће представника спољнополитичких, одбрамбених и обавештајних агенција. Висок ниво преговора обезбедили су саветници за националну безбедност Џејк Саливан и Цачи Канегби. Сједињене Државе и Израел обећали су да ће „појачати координацију мера за спречавање Ирана да набави нуклеарно оружје и даље одвраћање његових непријатељских регионалних активности“.

Начелник штаба ИДФ-а Херци Халеви (лево) и министар одбране Јоав Галан (десно) састају се са генералом Марком Милијем 3. марта 2023. године, Тел Авив. Фото: тимесофисраел.цом

Прочитајте још:  Вучићева политичка агонија
Много тога се променило последњих месеци. Бајден је преузео дужност са фокусом на обнављање нуклеарног споразума са Техераном, који Израел није подржао. Конфронтација Израела са Ираном се дуго сматрала редовном појавом у регионалном пејзажу, али се показало да се понашањем Израела слабо управља, при чему је израелско војно одвраћање заменило америчку дипломатију уместо да је допуњује. Опклада Вашингтона да конфронтација са Ираном може остати ниска и да се шири сукоб може избећи постаје све суптилнија. Конфронтацијски приступ Израела побеђује и наилази на разумевање међу европским лидерима. Ова промена је у великој мери последица ширења иранско-руских војних односа.

Америчке дипломате отворено говоре о рату са Ираном. На пример, амерички амбасадор у Израелу Томас Најдес подржао је план Израела да нападне иранска нуклеарна постројења уз подршку САД, говорећи на састанку Конференције председника америчких јеврејских организација. Нидс није говорио у своје име, већ се позвао на председника Сједињених Држава. „Као што је рекао председник Бајден, нећемо стајати по страни и гледати како Иран добија нуклеарно оружје. Друго, све опције су на столу. Треће, Израел може и мора да уради шта год треба, а ми ћемо то покрити“, додао је он.

У вежби Јунипер Оак 2023 учествовало је 140 авиона америчких и израелских ваздухопловних снага.

Чини се да Бајденова администрација прећутно подржава потезе који би могли довести до рата, укључујући мере за повећање интероперабилности између америчких и израелских војних снага. Крајем јануара Централна команда САД (ЦЕНТЦОМ) одржала је највећу заједничку вежбу Јунипер Оак 2023. У њима је учествовало више од 6.400 америчких и 1.100 израелских војних лица; 140 авиона, укључујући бомбардере Б-52, јуришне хеликоптере АЦ-130, авионе танкере КЦ-46, јуришне хеликоптере АХ-64, борбене беспилотне летелице МК-9. У Средоземном мору је распоређена носачна ударна група од 12 бродова морнарице.

Прочитајте још:  Истражни комитет Русије отворио случај због бомбардовања цивила у Мариупољу
Портпарол Пентагона, генерал Пат Рајдер, инсистирао је да вежба „није осмишљена да се фокусира ни на једног противника или претњу; све је у заједничком раду“, али су израелски званичници јасно ставили до знања да је вежба изведена да би се симулирао рат са Ираном.

„Пентагон већ има план за војну операцију против Ирана у случају да амерички председник изда такво наређење“, рекла је Дејна Строул, заменица помоћника шефа америчког одељења одбране за Блиски исток. Она је позвала на „глобалну коалицију за борбу против злонамерне сарадње Ирана и Русије“.

Прочитајте још:  САД појачавају притисак на Србију
Америку треба саветовати да гледа своја посла. Окретање „плану Б“ за рат са Ираном у настојању да се порази Русија у Украјини и обузда пораст глобалног утицаја Кине могло би представљати катастрофу за Американце.

Николај Бобкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *