Вучић: Неће бити капитулације ни предаје, нећемо се сагласити по питању уласка Приштине у УН

1
вучић, србије

Александар Вучић

Србија се неће сагласити нити ћутати по питању уласка Приштине у Уједињене нације, нити ће признати самопроглашену независност Косова, поручио је председник Александар Вучић. Говорећи о економској ситуацији у земљи, најавио да ће у јуну уследити ново двоцифрено повећање пензија.

Александар Вучић je изјавио за ТВ Хепи, поводом дијалога o КиМ у Бриселу, да грађани морају да знају да му не пада на памет да потписује капитулацију и да не постоји нико ко боље од њега зна шта је европски план.

Људи у Србији, указује, треба да знају да нико из државног руководства није писао било какав план, већ су га писали западни моћници.

“Ја сам објаснио да је план лош, али морамо да разумемо околности, зашто морамо да останемо у преговорима“, напоменуо је Вучић.

Председник је поручио да неће бити капитулације ни предаје.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Свима је, истиче, недвосмислено ставио до знања да се Србија неће сагласити нити ћутати по питању уласка Приштине у Уједињене нације, нити ће признати самопроглашену независност Косова.

Вучић каже да је Србија спремна на многе компромисе, али оцењује да Албанци неће учинити ништа.

“Тешко да је било напретка у Приштини током посете Лајчака”

Вучић је изјавио да тешко да је данас било неког напретка у Приштини, коју је посетио Мирослав Лајчак.

“Мирослав Лајчак је био данас у Приштини, тамо тешко да је неки напредак направљен, сада је то питање интерпретација различитих, али сам сигуран да је Курти одлучан да не формира ЗСО, а да му је лако да то учини показује и данашња одлука о укидању виза за грађане тзв. Косова“, рекао је Вучић.

Прочитајте још:  Угљанин са својим посланицима код Куртија

Како је рекао, из много разлога немамо ништа против тог укидања виза и требало би да се радујемо тој одлуци.

“Али, тренутак у којем се то дешава показује да они, не само да нису спремни да изврше притисак, већ је то охрабривање Куртија да настави политику неиспуњавања сопствених обавеза”, оценио је председник.

Вучић је рекао да ће Лајчак стићи у Београд у понедељак, где ће остати до среде.

“Имаћемо један састанак од 30 минута, а онда ћу де факто два дана провести са њим у раду и покушају да пронађемо какав, такав пут у напретку за нормализацију односа”, рекао је Вучић.

Председник је оценио као апсурд најављени скуп десно орјентисаних странака за 17. март, на дан када се догодио погром српског народа на КиМ.

Како је рекао, док су нам убијали људе, палили цркве, они су седели и ћутали по својим кабинетима.

На питање о тумачењу из Мапе пута да се Приштина обавезује да не може да конкурише у УН без изричите сагласности свих сталних чланица, Вучић је рекао да то зависи од Србије и да унапред каже да Србија то никада неће учинити.

“То зависи од Србије. Да будемо сасвим фер, да ли верујете да ће било која чланица СБ, уколико Србија каже да је сагласна са уласком Косова у УН, нека чланица да каже не. Неће ниједна. Али Србија то неће да каже, неће то да кажу ни Русија ни Кина, него ће да прате Србију и зато кажем унапред да Србија то неће да учини”, поручио је Вучић.

Прочитајте још:  Коначно и лепа вест: Муслиманка Аида која мрзи Србе завршиће у српском затвору!

Председник је изјавио да је став Србије да не уводи санкције Русији, и да је чврстина нашег става и наше позиције до сада била таква да то нисмо морали да урадимо.

Каже да се неће заклињати да се нешто неће урадити, као и да Србију очекује и много других тешких ситуација, и да се о КиМ очекују тешки разговори и ситуације.

“Наравно да нисмо извозили оружје ни у Русију, ни у Украјину”

Подсетио је и на недавну тврдњу да Србија наоружава Украјину, што, истиче, наравно није тачно.

Истина је, истакао је, да Србија извози оружје крајњим корисницима, притом поштује све законе и правила.

“Наравно да нисмо извозили ни у Русију, ни у Украјину”, навео је Вучић не искључујући, међутим, могућност да ако је оружје извезено у Турску, не може да заврши и на једној и на другој страни.

“Двоцифрено повећање пензија у јуну”

Председник је, говорећи о економској ситуацији у земљи, најавио да ће у јуну уследити ново повећање пензија, није прецизирао колико, али је истакао да ће свакако бити двоцифрено.

Најавио је да ће и касније ове године, у октобру или новембру, бити још једно повећање, зависно од финансијске ситуације. То повећање, истакао је, неће бити испод 10 одсто.

“Пензионери ће бити задовољни, а и плате ће такође да расту”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да ће то бити тако осим уколико, како је рекао, Србија не буде суочена са неким већим проблемима, а ти проблеми могу бити само политички.

“То су два проблема, једно је тзв. Косово, друго је однос према украјинском рату. Није лако издржати ту позицију и да не бих кукао то је наш избор, ми морамо да се боримо…”, навео је Вучић.

Прочитајте још:  У Србији преминуло још шест особа, новооболелих 250, укупан број заражених 3.630

Истакао је да је став Србије и његов лични од почетка да Руској Федерацији не уводимо санкције, а за то се, каже, некада плаћа цена.

За Србију је, истиче, најважније, да имамо озбиљну политику, политику какву једна држава мора да води и у тој политици нема места за било какве лудости.

Формирање Народног покрета за државу до маја, нико не жели да укине СНС

Председник Вучић је најавио да хоће до маја, када ће бити одржана скупштина Српске напредне странке, да формулише политику Народног покрета за државу, додајући да неће бити укидања странака.

“Нико не жели да укине СНС као што су они причали. Ја мислим да је то убедљиво најбоља политичка партија у Србији и да све остале заједно не могу да се пореде. Да ли ту има кукоља? Наравно да има, да ли има неодговорних функционера који злоупотребљавају? Наравно да има. И у томе је снага СНС да то може да види и прихвати за разлику од свих других”, рекао је Вучић.

Председник је објаснио разлоге због којих жели да формира Народни покрет за државу који, како је рекао, не би био антистраначки већ надстраначки.

“То је нека врста народног покрета за државу и идемо до маја, до скупштине странке, да може и највећа странка у Србији да се сагласи уколико буде желела”, рекао је Вучић.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Вучић: Неће бити капитулације ни предаје, нећемо се сагласити по питању уласка Приштине у УН

  1. Gospodin ΛV nema dana, a da ne zamajava svoju glasačku mašinu- penzionera enormnim povećanjem penzija i to iznad dve cifre. Ipak on zaboravlja da naši penzioneri imaju u proseku najnižu penziju u regionu i šire. Još je on doprineo da prosek penzije od iznad 60% prosečne plate, kada je zasedao u fotelju koju i dan danas ljubomorno čuva, sada je taj prosek oko 40% proseka plate. Takođe, otimanjem dela penzije, spasio(?) je Srbiju, a ne seti se da vrati otetog, oteto je prokleto kažu. Penzije prošle godine je povećao za čitavih 5,5% i tek u decembru još za 9%, a troškovi života su porasli za više od 20%. U zemlji 25% stanovništva gladuje ili je na pragu siromaštva. Laži o nenormalnog porasta standarda njegovih glasača nekom će se obiti o čelenki, a da to ne budu bedni penzioneri. Ako ne može drugo da uradi, ne mora ni da laže. Sada će poćnu sa prenošenjem njegove laži njegovi klimoglavci Brnabić, Mali. Penzionere glava zaboli od svih tih laži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *