Чувајте све реке и њиве Балкана, без њих нам нема живота!

0
њиве

Нису пиринчана поља у питању него њиве у Доњим Брезовицама поред реке Јадар. Јадар није излио, пала је кишица, било нешто снега у претходном периоду, ништа посебно.

Планирани рудник био је замишљен на простору које лежи на подземним водама, на слојевима сланих језера (село Слатина се са разлогом тако зове) и воде која се налази у порама стена. Није неопходно да се Јадар излије па да дође до штете у случају примања отпадних вода. Штета која би настала да се са пројектом наставило се не би могла ни замислити јер се не би десила само низводно него сасвим извесно и узводно.

Овај пропали пројекат треба да остане у памћењу као пример монструозности која је Србији била намењена у XXI веку од „цивилизованог“ запада и да се не заборави, јер ма колико деценија и векова да прође зло не постаје добро.

Подземни водотокови су значајно нарушени бројним истражним бушотинама што је довело до пресушивања неких извора и бунара и појављивања воде тамо где је никад није било. Када се подземна вода сасвим другачијег састава од површинских нађе на површини, ето проблема. Напомињем да слике не илуструју тај случај него редовну појаву у пределу изузетно богатом подземним и површинским водама. За штету насталу услед поремећених подземних водотокова због бушотина има бројних примера о којима је било доста речи у групи.

Нека ова сазнања буду на корист онима који се још увек двоуме да ли да на својим имањима дозволе истражне бушотине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Река Јадар извире у Осечини и највећу количину воде „носи“ из Осечине и Рађевине у лознички крај где је најзначајнија река после Дрине у коју се улива.

Прочитајте још:  Проф. др Иван Пајовић: Доводе нас у ситуацију да продамо ЕПС и купујемо сопствену струју од странаца (Видео)

Колико је ова река важна за цео крај говори и чињеница да се цела област по њој зове Јадар. Колико је мало поштујемо и колико смо несвесни значаја воде за наш опстанак говори чињеница да смо били спремни да је ћутке предамо у руке некаквој компанији да је заувек убије.
Сачувасмо је у последњем тренутку.

Чувајте све реке Балкана, без њих нам нема живота.

Марија Алимпић / Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *