зафрановић, јасеновац

Јасеновац (Фото: Јавно власништво)

ЈАСЕНОВАЦ је заправо представљао комплекс логора око насеља “Јасеновац” некада у Српској Војној Крајини, па у краљевини СХС а од 1941. до данас у Хрватској. Комплекс се према различитим извора састојао из 5 до 7 дијелова.

Овај комплекс представља само један од бројних других логора НДХ и хрватских усташа, успјели смо пронаћи и пописати укупно 82 мјеста у којима су постојали сабирни логори и логори смрти (укључујући Јасеновац).

За разлику од њемачких логора смрти Нациста, хрватски логори смрти Усташа нису никада ослобођени од стране савезника, па чак ни партизана. Јасеновац је заправо пробијен изнутра од стране самих логораша 22. априла 1945. године.

Огроман дио околине Јасеновца био је ослобођен још крајем 1944. док сам Јасеновац нико није ни покушао да ослободи пуне 4 године, те је он све вријеме потпуно неометано радио.

Јасеновац је пробијен од стране самих логораша тако што је преосталих 1220 њих схватило да их нико од савезника неће ослободити, одлучивши да се сами ослободе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Све могуће везе између дијелова логорског комплекса биле су у потпуности пресјечене, те је пробој извршен заправо 2 пута, први из дијела “Циглане”, а затим пар сати касније потпуно независно од њега и други из дијела “Кожаре” из којих су логораши кренули у заједнички продор на “живот или смрт”. Овај пробој је преживјело свега 128 од 1220 логораша.

Овај догађај, често називан и “Холокауст над Србима”, ушао је у повијест као нешто незапамћено до тада. хрватски логори су једини логори смрти на свијету, током Другог свјетског рата, из којих су се логораши сами ослободили.

Прочитајте још:  Чији су “наши” интелектуалци - 2. део

Сви сабирни логори и логори смрти су потпуно неометано радили до саме капитулације НДХ, те сјећање на пробој Јасеновца истовремено постаје и сјећање на све жртве хрватског Нацизма (названо још и Усташтво) и њихових логора смрти.

За истријебљење Срба у НДХ користила су се 3 главна начела: ,,побити, покрстити и протјерати”. Нажалост не постоји прави начин да утврдимо тачан број српских жртава у хрватским логорима смрти НДХ из више разлога:

1) Најближи предратни попис становништва био је је онај направљен 1931. – нови попис, бијаше заказан за крај 1941. године, али је био отказан због Хитлеровог напада на Краљевину Југославију у априлу 1941.

2) Први послијератни попис направљен је тек 1948. а бијаше објављен тек 1951.

3) великог броја спаљених костура као и неископаних јама на којима су након 1945. комунисти изградили аутопутеве, тржне центре, небодере, игралишта…

4) Комунистичка власт Тита је покушавала да умањи значај онога што се догодило и прича само о комунистичким жртвама како би се и страдање у НДХ уклопило у њихов наратив велике жртве за побједу АВНОЈ-а (тј. комуниста).

5) Комунисти су покушавали и умањити размјере страхоте и страдања представљајући злочине као ,,испаде појединаца” зарад ,,братства и јединства’’ Срба и Хрвата у новој држави, иако ниједан Хрват није јавно устао против геноцида над Србима пуне 4 године.

6) Многи Срби су из страха од хрватских усташа, а и послије од комуниста трајно промијенили имена, вјеру и нацију (највећим дијелом постаху Хрвати, али и Муслимани, Чеси, Словаци, итд.) што нам говоре подаци из пописа.

7) Небројени Срби су побјегли из НДХ главом без обзира, без икаквих записа и трагова, бјежећи у планине, шуме, препливавајући ријеке, број преживјелих и страдалих у бјекству је непознат.

Прочитајте још:  Др В. Димитријевић, др З. Чворовић: Крсне славе и полицијска контрола - ОВО НИСУ РАДИЛИ НИ КОМУНИСТИ

План за истријебљење Срба у НДХ спроводио се по тзв. ,,правилу трећинах”. Свака од њих као главно исходиште имала је то да нестане по једна трећина Срба.

,,ПРВУ ТРЕЋИНУ треба покрстити.” : Процјењује се да је преко 200.000 Срба присилно поримокатоличено, а затим и похрваћено давањем нових имена.
,,ДРУГУ ТРЕЋИНУ је требало побити.” : До сада је број убијених Срба у Независној Држави Хрватској (НДХ) процијењен на преко 700.000.
,,ТРЕЋУ ТРЕЋИНУ треба протјерати.”: Процјењује се да је преко 300.000 Срба протјерано из НДХ са простора Српске: Босне, Херцеговине, Крајине, Подриња, Славоније, Посавине, Далмације и Срема.

Више од 4 пуне године бјесомучног иживљавања: злостављања, силовања, клања, спаљивања, затрпавања, дављења, касапљења, гушења, и још 50 најсвирепијих начина убијања… укупно 57, забиљежених у књизи ,,Jasenovac – Auschwitz of the Balkans“ Гидеона Грајфа.

Боже, сачувај нас од оваквих страхота и дај мир и спокој душама српских мученика свих хрватских логора смрти и услиши њихове молитве за истину, правду и Васкрсење на живот вјечни.

Амин.

ИЗВОР: How to Serb

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *