Многи градови у Кини, међу којима и Пекинг, јуче су били сабласно празни EFE WUHONG

Пекинг мења америчка правила.

Зараћени Иран и Саудијска Арабија договорили су се да обнове дипломатске односе. Договор је постигнут 10. марта на разговорима у Пекингу. Кинески највиши дипломата Ванг Ји, који је учествовао у посредништву, назвао је споразум „победом мира“.

Помирење је делимично резултат недавног путовања председника Раисија у Кину. Мохамед Џамшиди, заменик шефа иранског кабинета за политичка питања, подсетио је да идеје о којима се разговарало у Пекингу сада дају плодове.

У званичном саопштењу се не помињу конкретни уступци између Саудијске Арабије и Ирана. Али нема сумње да ће отклањање напетости постати озбиљна препрека интервенцији ванрегионалних земаља у Персијском заливу. Велики дипломатски продор остварен као резултат преговора са Кином смањује вероватноћу оружаног сукоба између блискоисточних ривала.

У првој реакцији, САД су рекле да подржавају “деескалацију” у западној Азији. Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби појаснио је да САД траже прекид рата у Јемену, што ће се вероватно догодити у светлу овог споразума. Међутим, он је умањио улогу Кине у договору. „Овде се не ради о Кини и нећу да описујем улогу Кине овде“, рекао је Кирби.

Споразум има значајне импликације на грађански рат у Јемену, који је захватио Иран и Саудијску Арабију. Данас је ово можда најзначајније нерешено питање између њих двоје. Иран помаже побуњеницима Хути који се боре против владе коју подржава саудијска коалиција. Прекид ватре између страна истекао је прошлог октобра; док је ситуација релативно мирна, али уз ризик од нове ескалације. Саудијци су дуго инсистирали да обнова дипломатских односа са Ираном треба да укључи ирански допринос окончању рата у Јемену. Ријад се нада да ће Техеран зауставити беспилотне и ракетне нападе Хута на краљевство и помоћи у преговорима са њима.

Прочитајте још:  Фанар створио Викаријат словенске традиције Константинопољског патријархата у САД
Што се тиче иранског нуклеарног досијеа, овде ће САД и њени европски савезници очигледно морати да направе место за преговарачким столом. Саудијски министар спољних послова принц Фаисал бин Фархан ал-Сауд сматра да преговори о иранском нуклеарном програму у свом садашњем облику умиру; било би сврсисходно променити њихов формат укључивањем у преговоре других регионалних сила погођених иранским нуклеарним програмом. Принц Фејсал не мисли да ће Саудијци имати додатне захтеве у вези са иранским цивилним нуклеарним програмом мимо оних које поставља Запад, али би желео да за истим столом „јасно стави до знања Иранцима да то није брига само удаљених земаља , али и бриге њихових суседа.“ . Саудијци су одлучни да учествују у преговорима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У Израелу се то доживљавало са стрепњом. Бивши израелски премијер Нафтали Бенет назвао је споразум “политичком победом” Ирана и “озбиљним и опасним развојем догађаја за Израел”. „Ово задаје смртни ударац напорима да се изгради регионална коалиција против Ирана“, рекао је он. Бивши премијер Јаир Лапид назвао је споразум неуспехом израелске дипломатије.

Неколико сати пре него што је објавила споразум са Ираном, Саудијска Арабија је открила своје услове за нормализацију односа са Израелом. Предлог позива на безбедносне гаранције Вашингтона, помоћ у развоју цивилног нуклеарног програма и мање ограничења на продају америчког оружја. Ријад оставља отворена врата за одржавање односа са Америком, али јасно ставља до знања да се повремено може обратити Кини.

Прочитајте још:  Руски МИП: Не плашимо се санкција
Побољшани односи између Саудијске Арабије и Ирана такође ће утицати на продужени грађански рат у Сирији. Саудијска краљевина већ дуго подржава сунитске групе које се боре против владе Башара ел Асада, коју подржавају Иран и Русија. Рат је доспео у ћорсокак у великим деловима Сирије, са више арапских држава које желе да поново успоставе везе са Дамаском. Обнављање ових веза могло би да утиче на ситуацију у Ираку и Либану, где делују милиције које подржава Иран.

Кина је највећи купац саудијске нафте и веома је заинтересована да обезбеди да регион не западне у хаос, као што је то било 2019. године, када је Ормушки мореуз блокиран као резултат иранско-саудијске конфронтације. Си је прошлог децембра посетио Ријад на састанцима са лидерима Заливских арапских земаља који су кључни за снабдевање Кине енергијом.

Прочитајте још:  САМОУБИЛАЧКИ НАПАД, ПОГИНУЛО ПРЕКО 100 ЉУДИ! Рањено преко десет, још се броје жртве!
Иранско-саудијско помирење је победа кинеске дипломатије, наглашава растући утицај Пекинга на Блиском истоку и изазива Америку.

Николај Бобкин ,ФСК

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *