На данашњи дан преминуо последњи председник Србије и СРЈ

1

Слободан Милошевић (Фото: Јутјуб)

На данашњи дан 11. марта 2006. године у тамници хашког трибунала преминуо је последњи државник, председник Србије и бивше СРЈ Слободан Милошевић.

Слободан Милошевић био је од 1990 до 1997 председник Србије а од 1997 до 2000 председник Савезне Републике Југославије.

Милошевић важи за једну од најконтроверзнијих личности на политичкој сцени Србије. С једне стране Милошевић долази из редова бившег Централног комитета и важи за неког ко је (формално) до задњег дана задржао комунистичко уверење.

Са друге стране неспорно је да је успео без задужења да сачува привреду земље. Иако су деведесете биле критичне у смислу стандарда земља је ипак преживела без задуживања ослањајући се на сопствене потенцијале.

Такође, у његово време је створена Република Српска. Постоје теорије да је могла да буде сачувана и Крајина али проћи ће још времена док се отворе архиве и види шта се заиста десило са Крајином.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Косово и Метохија су војним путем сачувани, на жалост потписивањем Кумановског споразума дошло је до окупације покрајине од стране КФОР иако су цивилне институције Србије и СРЈ наставиле да функционишу на територији покрајине све до 5.октобра 2000, кад је извршен државни пуч и кад је почело уништавање Србије од стране спољног фактора и наметање политичког система који није изворно Балкански и кога је данас јако тешко срушити.

 

Прочитајте још:  Турској фирми од града џабе хектари, од државе МИЛИОНИ
У једном од својих последњих говора од 2. октобра 2000. Слободан Милошевић одржао је пророчански говор који је тад коментарисан као потез очајника, међутим са данашњег становишта види се да је све шта је тад речено се десило у пракси.

Све о свему ради се о човеку који је имао много и позитивних и негативних страна.

Негативне стране, иако су у већини случајева биле тактичке природе, дошле су му главе. Једна од њих је нпр. име Југославија где је намера била часна, да се не спроводи сукцесија српске имовине са земљама екс Ју које су се насилно одвојиле. С друге стране инсистирање на формалном постојању црногорске нације довело је до тога да него заиста и ради на стварању те нације.

Друга грешка је што је дуго времена веровао западу и био спреман свега да се одрекне зарад Косова али никад није добио гаранције да ће КиМ бити очуван него је веровао Западу. Русији се окренуо тек 1998. кад је видео да је од Запада изигран.

Наравно, имао је и позитивних страна.

За време његове владавине ништа није уништено нити приватизовано.

Држава је била јединствена и војска је била у стању да брани земљу.

После 1999 КиМ је био војно окупиран али цивилна власт је била Србије.

Прочитајте још:  Први камион са сировинама из Србије стигао на КиМ
Црногорска полиција се склањала од Седмог батаљона и говора није било о сецесији.

Изгубио је изборе са преко 1500000 гласова што данашњи политичари могу само да сањају.

Неки политичари који су данас актуелни из тог периода онда нису били на високим државним функцијама него су били обични портпароли странака.

Прочитајте још:  Србин са Косова: Погром је већ почео и нико га неће осудити јер га Шиптари врше заједно са Западом!
Све у свему, време и историја ће показати да ли је био позитивна или негативна личност.

Као и њему историја ће судити и онима који су га противуставно и противзаконито изручили Хашком трибуналу. Он је на Видовдан 28. јуна 2001. године киднапован из Централног затвора у Београду на основу телефонског разговора тадашњег министра правде Владана Батића и његовог управника затвора Драгише Блануше уз благослов тадашњег премијера Зорана Ђинђића

В.Т./Васељенска

(Став аутора не мора да одражава и став редакције)

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “На данашњи дан преминуо последњи председник Србије и СРЈ

  1. …veliko je pitanje da li je uopste preminuo…po nekim pricama (a nisu iz redova pristalica “teorija zavera”) Slobodan Milosevic zivi u Rusiji…po dogovoru Amerike i Rusije…njegova sahrana je bila farsa…mislim da bi o tome trebali da se pozabavite…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *