БАЊАЛУЧКА ВАРТОЛОМЕЈСКА НОЋ: Усташки покољи у Бањалуци 1942 (ВИДЕО)

1
ученика, усташе

Усташки покрет који је основан 1929. под покровитељством Анта Павелића је био брзо забрањен због својих шовнистичких циљева и ширења међунационалне мржње, као и рушења уставног поретка југославенске краљевине.

Никола Ожеговић је рођен 1987. године у Бањалуци. Долази у Београд гдје је дипломирао 2012. године историју код проф. др. Милоша Ковића. Поред тога је дипломирао и на православном Богословском факултету. Вратио се у родни крај и постао сарадник на Бањалучком универзитету.

 

У Београду је 2017. одбранио докторску дисертацију код проф. др. Мире Радојевић.

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Ожеговић је са проф. др. Гораном Латиновићем прошле године објавио монографију “Хрватски злочин над Србима, у селима Дракулић, Мотике, Шарговац и рудник Раковац у Бањалуци 1942”. Ова књига је издата поводом осам деценија од морбидног усташког покоља над Србима цивилима у околини Бањалуке на почетку Другог свјетског рата.

 

На почетку емисије Ожеговић је направио кратак увод у коме је испричао прилике које су биле у Врбаској бановини у међуратном периоду и детаљно навео статистику, како по националној, тако и религиозној припадности становништва. Навео је занимљиве податке о малом број Хрвата, односно римокатолика на том подручју, док су Срби имали скоро двије трећине процената. Стварањем Бановине Хрватске порасли су апетити не само римокатоличког клера већ и хрватских ултра-националиста, који су били занемариви у Босни и Херцеговини све до окупације Аустроугарске 1878. године.

Усташки покрет који је основан 1929. под покровитељством Анта Павелића је био брзо забрањен због својих шовнистичких циљева и ширења међунационалне мржње, као и рушења уставног поретка југославенске краљевине. Ипак, та организација је у Врбаској бановини имала неколицину својих повјерљивих особа, док је католички самостан у Петрићевцу био језгро око кога су се окупљали хрватски дисиденти.

Прочитајте још:  Када је Достојевски коаутор...

Током Априлског рата 1941. Силе Осовине су извршиле инвазију тј. агресију на Краљевину Југославију и раскомадали је односно њена територија је подељена окупаторима. Тада је и Бањалука бомбардована од њемачке авијације неколико пута. Већ 10. априла у Загребу бива проглашена клеро-фашистичка Независна Држава Хрватска. Сама НДХ је била чедо Ватикана, док је директиве и логистику добијала од Римске курије. На челу се налазио монструозни двојац: поглавник Анте Павелић и кардинал Алојзије Степинац.

У Бањалуци је главни функционер био др Виктор Гутић, прије рата адвокат и повјерљива особа Павелића, одан припадник УНС. Он је одмах почео са спровођењем геноцидне политике у свом рејону и давао јавно низ отровних и запаљивих изјава. Наредио је да се убије епископ бањалучки Платон Јовановић, као и неколицина свештеника СПЦ. Сем њих на удару су се нашли и имућни људи, стари ратници – Солунци, интелигенција… заправо сви они који су могли да пруже отпор.

Током читавог љета и јесени 1941. како Ожеговић наводи у Бањалучком региону је било етничког чишћења, не само Срба, већ и Јевреја којих је до Другог свјетског рата било око 500 у градским зонама Бањалуке. Циљ усташке власти је био да се од Бањалуке направи “нова хрватска престоница”, односно срце НДХ. У том смислу је требало искоријенити Србе. У зиму 1942. долази до низа састанака у којима је окупљао око себе монструме фра Јозо Гарић, пошто је Гутић већ отишао у Загреб на више функције, али је имао и даље утицаја у регији “Сана-Лука”. Усташки крвници су спремали у тајности покољ Срба.

Прочитајте још:  РТ:Европска уцена: како су нове антируске санкције погодиле Србију

Према историјским изворима, Ожеговић казује да је покољ Срба у насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и рудник Раковац извршила Поглавникова тјелесна бојна (ПТБ), елтини одреди Павелићеве гарде састављени претежно од ликова из западне Херцеговине. Они су по свањавању 7. фебруара 1942. прво упали у рудник Раковац гдје је дошло до селекције рудара по националној припадности. Око педесетак рудара је одмах убијено. Домаћи Хрвати су узели учешћа у покољу јер су показивали у којим кућама живе Срби.

Правда

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “БАЊАЛУЧКА ВАРТОЛОМЕЈСКА НОЋ: Усташки покољи у Бањалуци 1942 (ВИДЕО)

  1. И поново , као и увјек , проблем са сличним текстовима када историчари покушавају показати усташке злочине али и даље то раде као да је Броз жив или бар на апаратима.
    Да ли је нашем народу познато да су Шарговац , Мотике и Дракулић међу мајвећим избјегличким насељима у Бањој Луци , тј. Р. Српској?
    У неколико наврата сам поставио питање : ” Како је могуће да су та насеља сада , скоро па потпуно , населиле избјеглице а које су све и један плац купиле од ‘рвата? Гдје су живјели сви ти поклани Срби? На чијим имањима? Ако су Срби имали имања , у тим селима а данас насељима у Б. Луци , како су она доспјела у власништво ‘рвато-усташа?” Нико ми никада није дао одговор и не вјерујем да ћу га скоро добити. Питања сам постављао на разним медијима и неким утицајним људима.
    Или да преведем , Р. Српском а и Србијом и даље владају усташе и комуњаре које овакве текстове пусте с’ времена на вријеме само како би глумили Србе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *