Царски комплекси Букурешта

0
Букурешта

Букурешта

Царски комплекси Букурешта.

Недавни догађаји у Молдавији, где се на улице излило незадовољство јавности поступцима прорумунских политичара, указују на густину румунског присуства у овој пост-совјетској републици.

Румунски саветници су се населили у моћним, економским, политичким и другим одељењима Молдавије. Молдавцима се одузима изворни идентитет, претварајући се у дупликат Румуна. Румуни и Молдавци су један народ, али историјски су се Молдавци први појавили на мапи света, управо као латински народ ћириличке културе. Румунска самосвест у садашњем облику почела је да се формира тек у 19. веку, када су молдавске државе одавно отишле у историју. По историјској правди, не би Молдавци требало да постану Румуни, већ Румуни – Молдавци.

Прочитајте још:  Да ли можемо да се ослободимо наметнутих комплекса?
Молдавија је део опште источне политике Букурешта заједно са политиком према Дунаву, Карпатима, Буковини и Бесарабији. Без контроле над Молдавијом, Букурешт нема разлога да се нада успостављању чврсте контроле над другим поменутим регионима.

Румунска политика Дунава део је ширег приступа реконфигурацији система безбедности у региону Црног мора у целини.

Црно море је проглашено гравитационим центром источне политике НАТО-а. Такође има истакнуто место у америчкој стратегији према усвојеном акту о безбедности Црног мора 2022.

Вашингтон делегира део својих геополитичких овлашћења у региону Букурешту. Позиционирајући се као црноморска сила, Румунија настоји да контролише Црно море и лидерство широм југоисточне Европе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Стратегија Румуније овде изгледа као лутка: да бисте били лидер југоисточне Европе, морате бити лидер у Црном мору. Али да бисте били лидер у Црном мору, потребно је контролисати ушће Дунава, које повезује Румунију са басеном Црног мора. За контролу ушћа Дунава потребно је контролисати Бесарабију (сада је то Одеска област Украјине), а да би се обезбедила контрола над Бесарабијом, пожељно је да се Румунија учврсти на Карпатима (Букурешт тајно тврди Северна Буковина, ово је област Черновци Украјине) и на Дњестру (Придњестровље, Молдавија).

Прочитајте још:  Није само Придњестровље: Гагаузија проглашава независност уколико Молдавија уђе у унију са Румунијом
Класици румунске геополитике сматрали су Дњестар природном источном границом насељавања румунског народа. Ова три географска објекта (Дњестар, Дунав, Бесарабија) су међусобно повезана са становишта румунске геополитике и стратешки се разматрају на сложен начин. Дњестар одваја Румуне од словенске екумене и служи као румунска испостава на истоку, покривајући пут до Дунава, без којег ће се Румуни претворити у копнену нацију, јер је Дунав митологизована веза Румуније са Црним морем. а одатле и са спољним светом.

У циљу јачања горе описане геополитичке структуре, важно је да Букурешт обезбеди организациону контролу над коридором Балтичко-Црно море или, по речима румунског геополитичара Симиона Мехидинца (1868-1962), над линијом Кенигсберг-Одеса. Кенигсберг је руски Калињинград, а чак и са овом чињеницом, Букурешт невољно види Русију као препреку за спровођење стратешких планова Румуније. Тренутну подршку Румуније Кијеву диктирају страхови од потенцијалног преузимања Одесе од стране руске војске, што би за Румунију значило потпуно лишавање могућности контроле над линијом Кенигсберг (Калињинград) – Одеса, тј. на простору од Балтичког до Црног мора.

Постојале су гласине о могућој појави америчке војне базе на ушћу Дунава (База америцана ин Делта Дунарии? МАпН реацтионеаза ла аса-зисул ацорд сецрет динтре СУА си Романиа | ДефенцеРоманиа.ро). Време ће показати колико је ово истина. Неоспорна чињеница је активно продубљивање војно-стратешке сарадње Румуније са САД и НАТО. Букурешт се нада да ће, на трагу америчке политике и обезбеђивања румунске територије за размештање америчких трупа у непосредној близини граница Украјине, тј. у близини хипотетичког театра операција руске војске током специјалне операције у Украјини, помоћи ће да се консолидује румунска контрола над Дунавом.

Прочитајте још:  У Србију увезено 40 тона меда из Молдавије
Дунав игра важну улогу у широј стратегији Букурешта за пренос енергетских ресурса из региона Каспијског мора и Централне Азије у ЕУ. Овај пројекат обећава велике профите румунској нафтној индустрији, али за то је неопходно истиснути Русију из Закавказја. Закавказје је превлака која одваја Румунију од Каспијског мора и опере је Црно море. Румунски увоз енергетских ресурса и робе преко Закавказја и Црног мора са њиховим даљим реекспортом преко поморског канала Дунав-Рајна-Мајна претвориће Румунију у значајног економског играча.

Кључни објекти пажње Букурешта у Закавказју су Грузија, Азербејџан и Јерменија. Прва – као савезник НАТО-а и ЕУ, друга – као земља богата енергетским ресурсима и заинтересована за диверзификацију транзитних рута гаса и нафте у иностранству, трећа – као најпрорускија држава од све три.

Букурешт настоји да уједини тему присуства руских мировњака у Придњестровљу и Нагорно-Карабаху у јединствену групу, додајући јој питање Крима и Донбаса како би све ово представио међународној заједници у повољном светлу за себе и постићи повлачење руских „плавих шлемова“ и са обала Дњестра и са Карабаха. За румунску геополитику, Придњестровје и Закавказје су различити полови истог пројекта стварања повољних геополитичких услова за јачање румунског присуства у овим регионима.

Дунав повезује Румунију са западном Европом, преко Мајне и Рајне води је до Северног мора и даље до северног Атлантика. Црно море води Румунију преко Кавказа до Каспијског мора, а преко Босфора и Дарданела – до Средоземног мора, које је један од три поморска простора, уз Црно и Егејско море, организациону контролу над којима чини Румунија. уочљива држава у Јужној Европи.

Горе описани планови Букурешта су веома сложени и он ће моћи да их спроведе само уз подршку спољних савезника. Сходно томе, сарадња Румуније са САД, ЕУ и НАТО ће се даље ширити.

Владислав Гулевич , Аналитичка служба Донбаса

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *