Руска блогерка, ухапшена због шпијунаже, тражи азил у Албанији

0
руска

Руска блогерка Светлана Тимофејева (34), која је ухапшена прошлог августа у Албанији под оптужбом за шпијунажу, поднела је захтев за азил у покушају да избегне екстрадицију, јер се плаши прогона у Москви, рекао је њен адвокат Исуф Шеху.

Тимофејева је ухапшена заједно са још једним Русом и Украјинцем под оптужбом да су ушли у прву комунистичку војну фабрику „Грамш”, око 80 километара од албанске престонице Тиране, пренео је Ројтерс.

Тимофејева је рекла да је фабрика напуштена и да није било ниједног знака који указује да је то војни објекат, као и да су људи и животиње слободно улазили и излазили. Она је навела да је једини разлог што је посетила то подручје била њена жеља да сними напуштене зграде из доба хладног рата.

Адвокат је рекао да је руски државни тужилац на црној листи западних земаља, као и у Албанији и да Тимофејева тражи азил јер је отворено критиковала председника Русије Владимира Путина због инвазије на Украјину. Тужилаштво у Албанији нема чињенице које би инкриминисале Тимофејеву по оптужби за шпијунажу, јер је само фотографисала старе и уништене зграде, рекао је Шеху.

Очекује се да ће суд у петак одлучити да ли ће изручити Тимофејеву или не, пренео је Ројтерс.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lana Sator (@lanasator)

Албанско министарство правде одобрило је у фебруару захтев из Москве за изручење Тимофејеве где се она суочава са сличним оптужбама.

Када је Албанија била под комунистичком влашћу, фабрика „Грамш” производила је пушке АК-47 по руској технологији. На сајту Министарства одбране се наводи да фабрика сада обезбеђује производне услуге за одбрамбену индустрију.

Прочитајте још:  Премијер слободног Нигера после Русије долази у Србију

Позната као Лана Сатор, руска блогерка Тимофејева има више од 250.000 пратилаца на Инстаграм страници на којој је годинама објављивала фотографије напуштених зграда.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *