Становници окупираног Голана намеравају да осујете планове израелских окупатора

0

Становници окупираног Голана намеравају да осујете планове израелских окупатора.

Од окупације сиријског Голана у јуну 1967. године, израелске власти су починиле гнусне злочине етничког чишћења. Уништено је 131 село и 112 плантажа, од укупно 138 хиљада локалног становништва, 131 хиљада људи је протерано из својих домова. Географски изглед и демографски састав региона доживео је промену, опљачкана су његова природна богатства и пољопривредни ресурси, а на месту порушених насеља подигнуто је 35 јеврејских насеља.

Прочитајте још:  Kо је у карантину - наногица, а невакцинисани не могу из земље
Током година окупације, планови за јеврејизацију нису престајали, чему су се сиријски становници Голана одупирали својом отпорношћу, приврженошћу родној земљи и арапско-сиријским идентитетом, почев од тога што су одбацили незакониту одлуку о анексији из 1981. проглашавањем генералног штрајка. Становници су се несебично борили за очување свог идентитета, терали су окупаторе да попусте пред њиховим захтевима и одустану од расистичког плана наметања „израелског идентитета“. Поред тога, 2018. године, Сиријци су спалили „гласачке листиће“ на такозваним „изборима за локална већа“ на Голану.

Становници се данас противе постављању ветротурбина које су окупатори најавили почетком 2019. године. То је једна од најопаснијих колонијалних шема за јеврејизацију Голана, јер под изговором производње електричне енергије из енергије ветра, израелске власти намеравају да заплене више од 6 хиљада донума земље кршећи међународне конвенције за заштиту народа. под окупацијом и резолуције УН, пре свега резолуције 497 из 1981. године, којом се проглашавају ништавним све мере окупације на сиријском Голану.

Прочитајте још:  Сиријски системи противваздушне одбране одбили су израелски напад у близини Дамаска
Њихови становници, одбацујући овај план, организовали су протесте и штрајкове. Конкретно, 9. децембра 2020. прогласили су генерални штрајк на земљиштима којој је претила конфискација и спречили окупаторе да уђу тамо, упркос чињеници да је отворена ватра на демонстранте, десетине их је рањено, а други ухапшени.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Постављање турбина угрожава будућност пољопривредног сектора Голана, који запошљава већину од својих 25.000 људи, са економском и прехрамбеном несигурношћу јер је читаво подручје претворено у индустријску зону под контролом окупатора. Поред тога, биће велике штете по животну средину, јер ове турбине могу довести до изумирања многих врста живих бића. На пример, многи истраживачи кажу да само једна турбина током године може да изазове смрт десетина птица. То је навело многе земље да одустану од таквих пројеката, док израелски окупатори настоје да их наметну како би протерали становнике сиријског Голана.

Окупирани Голан је саставни део Сирије, чињеница коју ниједна сила на земљи не може променити. Сирија се залаже за повратак сваке честице своје територије свим расположивим средствима, ово њено право нема застарелост. Светска заједница мора да се повинује резолуцијама међународног легитимитета које потврђују да је Голан сиријски и позивају Израел да се потпуно повуче са територије пре линије од 4. јуна 1967. године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *