У Молдавији ескалира сукоб између власти и опозиције

0
молдавије

молдавије

У Молдавији ескалира сукоб између власти и опозиције.

Ситуација у Молдавији наставља да се погоршава. Полиција је најавила хапшења и испитивања група људи који су организовали протесте

Међу полицајцима су се појавили људи који говоре енглески језик у цивилу, најављен је и почетак вежби и кретање војне опреме. Не заостају ни демонстранти – у понедељак су блокирали путеве широм земље.

Молдавска полиција најавила је откривање „проруске мреже агената“, чији су чланови наводно стигли у републику „са врло одређеним циљем“, односно да „ослабе владу“, пренео је у понедељак РБЦ. Према речима молдавских безбедносних званичника, задатак агената напуштених у републици био је да дестабилизују ситуацију у главном граду земље. Повод је наводно требало да буде демонстрација Шор журке заказана за викенд. Њени учесници су тражили од владе да плати зимске рачуне за грејање и струју, а други слоган је била оставка председнице Маје Санду.

Шеф полиције Виорел Чернаутану рекао је немачком магазину Шпигл да је организовано десет група од пет до десет људи, од којих сви пролазе посебну обуку. Према речима Чернаутануа, након рација у суботу увече, саслушано је 25 људи, а седам је ухапшено.

Укупно је, како је полиција саопштила у понедељак, на недељним демонстрацијама приведено 77 особа, од којих су 24 малолетне особе. “Приведени су кршили јавни ред, блокирали саобраћај, исказивали агресију и насиље према припадницима реда”, саопштила је полиција и додала да су код неких од приведених пронађени ножеви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заузврат, организатори марша за насиље окривљују полицију. Марина Таубер, посланица, заменица председника странке Шор, која је предводила колону демонстраната, рекла је да ју је током уличног митинга лично ударио Чернаутану, кога ће сада тужити. Демонстранти су, према Тауберовим речима, документовали и друге незаконите радње полиције, а посебно су припадници полиције применили физичку силу против старијих људи који су протестовали.

Прочитајте још:  Бивши Србин Живковић и даље наставља кампању против пописа
Власти су виделе руку Москве иза демонстраната. „Да будемо јасни: оно што се догодило у центру престонице није протест. Мора се искрено рећи: то је био неуспешан покушај Русије да дестабилизује Молдавију“, рекао је Андреј Спину, шеф Сандуове администрације, а цитира Комерсант.

„Власти су збуњене у сведочењу. Прво су најавили читаву мрежу од „десет група“, али на крају Чернаутану каже да је приведено само 25 људи, рекао је у интервјуу листу ВЗГЉАД Богдан Цардеа, посланик у парламенту Молдавије из Социјалистичке партије. – Ако су то били „руски диверзанти”, зашто је онда само њих седморо остало ухапшено? А остали су пуштени. Притом, њих седам није нам приказано – ни имена, ни презимена, ни одакле су.

Стога смо склони да претпоставимо да је све ово патка. Било је потребно да би се подржала бајка о председнику Сандуу, хорор прича да Москва спрема дестабилизацију.

Прочитајте још:  У Азербејџану се преврнуо камион са војницима, има мртвих
Иначе, на недељном протестном скупу „титушки“ су снимани, представљали се као полицајци и истовремено разговарали једни са другима и преко радија на енглеском и румунском, додао је Тирдеа.

„Јуче је био прилично масован протест, а полиција се понашала агресивно. Било је несхватљивих људи са маскама, у цивилу, који нису показали личне карте, нису се представили. Неколико њих је говорило енглески, што за полицајца и молдавске специјалне службе изгледа сумњиво“, потврђује Игор Туљанцев, политиколог из Кишињева, председник јавног савета „За слободну отаџбину“.

„Ово је молдавска традиција. Свака влада која дође до економског колапса одмах почиње да тражи „руку Москве“ како би на њу пребацила кривицу. Ово је само скретање пажње и пре је усмерено на спољну публику, на колективни Запад. Као, зли Руси хоће да нас збаце, јер само ми овде можемо да сачувамо европске вредности – иронично је Туљанцев. – У ствари, тачно је супротно.

Сандуове активности довеле су до тога да је репутација Европске уније у Молдавији у великој мери страдала, популарност идеје о европским интеграцијама је опала.

То показују подаци истраживања објављеног у понедељак, које је наручила Фондација Фридрих Еберт.

Како је лист ВЗГЉАД већ писао, учесници недељног митинга оптужили су власти да не могу да се изборе са вишеструким поскупљењем гаса, струје, хране, рачуна за комуналије, уз рекордну инфлацију у последњих 20 година, која је износила на 30% на крају године. Током поворке дошло је до сукоба са полицијом. Демонстранти нису успели да пробију полицијски кордон када су покушали да дођу до зграде владе, против њих су упућене специјалне снаге. На акцији се окупило неколико хиљада људи. Још око две хиљаде демонстраната није могло да стигне до Кишињева, пошто је полиција зауставила аутобусе са демонстрантима на периферији престонице. Демонстранти су на крају спонтано блокирали аутопутеве који воде ка Кишињеву.

Почетком фебруара, премијерка Наталија Гаврилица поднела је оставку усред сличних протеста. Након тога, Санду је најавио опасност од државног удара. Она је предложила да се за новог премијера именује њен саветник за националну безбедност Дорин Рецеан. Истовремено, Санду је оптужила бројне опозиционе снаге за покушај саботаже, укључујући и странку Шор, потврђујући да је од украјинског колеге Зеленског добила одређени „руски план“ да промени власт у Молдавији.

Скоро две трећине Молдаваца негативно оцењује Сандуове активности. Ово су подаци изнети у понедељак, истраживање које је спровела консултантска кућа Магента цонсултинг по налогу немачке фондације Фридрих Еберт. Како је показало истраживање, 63 одсто грађана негативно доживљава председникове активности – 44 одсто њих је „веома незадовољно”, пренели су социолози. У анкети је учествовао 1421 испитаник из различитих региона републике, осим непризнатог Придњестровља.

Чини се да власти нервира овакво поравнање јавног расположења. Али за све не криве себе, већ страну пропаганду – у понедељак је најављено да ће се при Влади појавити Центар за борбу против дезинформација. Према речима посланице Лилиане Ницолаесцу-Онофреи, центар ће имати два приоритета: „истините информације из примарних извора које се могу пружити јавности“ и „препознавање дезинформација и борбу против њих“.

Прочитајте још:  Премијер Молдавије је изјавио да је неопходно да се питање уласка у НАТО реши читаво друштво
Вреди подсетити да су у Молдавији недавно затворени водећи ТВ канали који су дали реч опозицији. Уредници су били оптужени да нису извештавали о сукобу у Украјини на начин на који су власти хтеле. Осим тога, десетине опозиционих активиста недавно су приведене. Против лидера Партије социјалиста и Шор партије покренути су кривични поступци.

„Постоје снажни скупови. Све снаге безбедности – специјалне службе, полиција и тако даље – све су сада фокусиране на ову тему. Последњих дана свакодневно се врше претреси и хапшења, укључујући и опозиционе странке Шор, које се доводе у везу са организовањем скупова. Али сигуран сам да ће, када улични протести буду угушени, власти ухапсити и опозиционе посланике“, предвиђа Цирдеа. Истовремено, према његовом мишљењу, 36-годишња Марина Таубер постепено постаје лице протеста – пре него што је ушла у политику, играла је тенис, па чак и била на челу Републичког тениског савеза. „Таубер је прилично харизматичан. Почела је брзо да добија ауторитет “, примећује заменик.

Шор намерава да настави уличне активности. „Нећемо заостајати док Влада у потпуности не плати рачуне за гас, топлоту и струју за три зимска месеца“, обећао је лидер истоимене странке Илан Шор на свом Телеграм каналу. „Ако то не можете, дајте оставку!“ Опозиционар је подсетио да су западне земље доделиле новац Кишињеву за превазилажење енергетске кризе.

„Иза наших протеста не стоји нико осим људи“, уверавао је Шор, који је у иностранству јер се суочава са хапшењем по кривичној пријави у Молдавији. Зато позивам Санду да своју глупу политику и антинародну акцију коју свакодневно ради против људи не покушава да гура на Русију, диверзанте или неког другог“, додао је председник странке.

Шор је у понедељак увече извршио своју претњу блокирањем неколико путева у Молдавији. Конкретно, заустављено је кретање дуж Булевара Трајан у кварту Ботаница у престоници. „Данас смо блокирали путеве на 30-40 минута скоро широм земље. На овај начин желимо да привучемо пажњу власти. Нећемо стати док се не испуни захтев за плаћање рачуна, који је потписало преко 700.000 грађана. Ако влада то не може да уради, нека поднесе оставку“, захтевао је Таубер.

Прочитајте још:  Какво је стање у опозицији уочи избора?
Генерални комесаријат полиције запретио је привођењем правди учеснике акција Шор партије због блокаде путева.

Јуриј Заинашев, ВЗГЉАД

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *