Уместо да буде нижа, инфлација у Србији достигла 16,1 одсто

0

(фото:НСПМ)

Уместо да буде нижа, инфлација у Србији достигла 16,1 одсто.

Инфлација у фебруару, мерена на исти месец прошле године, износи 16,1 одсто, саопштио је јуче Републички завод за статистику. Сада је јасно да су оцене о смиривању инфлације у новембру и децембру 2022, када је она у два месеца узастопно била 15,1 проценат, биле преурањене и да јој нећемо видети леђа ускоро.

Прочитајте још:  Плакат против „Рио Тинта“ на Српском културном центру у Паризу
Павле Петровић, председник Фискалног савета на Копаоник бизнис форуму, казао је да је код нас инфлација, контролом цена енергената, вештачки одржавана на нижем нивоу него што је стварно била, и зато нас раст цена очекује у 2023. години. Према његовим речима цена гаса и електричне енергије су 2022. минимално порасле, док су у земљама централне и источне Европе за домаћинства повећане 25 одсто, а за привреду 60 процената. Због тога ће висока инфлација у Србији трајати дуже него у другим државама.

Оцене Народне банке Србије (НБС) су да ће поскупљења достићи врхунац у првом кварталу 2023, а да се након тога очекује пад инфлације и да ће она крајем године бити упола нижа него на почетку. Када се погледа шта је најавише поскупело од прошлог фебруара то је и овог пута храна са растом од 24,6 одсто. Лидери поскупљења су млеко, сир и јаја с растом цена од 43 одсто. Хлеб је поскупео 25 одсто, месо 20,8, риба 27,1, уље и маст 23, воће 19,7, а поврће 23,3 процента. За годину дана становање са повећаним ценама воде, струје, гаса, поскупело је 24 одсто.

Прочитајте још:  Злочинац Курти: Од Албаније сам тражио подршку за чланство у свим међународним организацијама
Из Републичког завода за статистику јуче је саопштено да је месечна инфлација у фебруару износила 1,4 процента, јер су цене производа и услуга личне потрошње у фебруару 2023. године, у односу на јануар 2023, за толико повећане. Потрошачке цене у фебруару 2023, у поређењу са децембром 2022. у просеку су подигнуте за 2,8 одсто. Посматрано по главним групама производа и услуга класификованих према намени потрошње, у фебруару 2023, у односу на претходни месец, раст цена је забележен у групама: храна и безалкохолна пића (2,7 одсто), рекреација и култура (1,5), здравље (1,2), становање, вода, електрична енергија, гас и остала горива (један одсто), опрема за стан и текуће одржавање (0,9). У групама транспорт и ресторани и хотели (за по 0,8 одсто), алкохолна пића и дуван (0,3), образовање (0,2) и у групи комуникације (0,1). Пад цена постоји само у групи одећа и обућа од минус 0,6 одсто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јована Рабреновић/Политика/НСПМ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *